Една година след официалното обявяване на пандемията от COVID-19  

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава отговорните организации и правителствата да подобрят отношението на хората към животните,за да предотвратят бъдещи пандемии.

11.3.2021

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

София, 11 март 2021г. – на този ден преди точно една година Световната здравна организация (WHO) официално обяви избухването на пандемията от COVID-19. В светлината на годишнината, която никой от нас не би искал да празнува, от ЧЕТИРИ ЛАПИ призоваваме СЗО, OIE(Световната организация за здравето на животните) и FAO (Организацията за прехрана и земеделие на ООН) да предприемат мащабни усилия за спиране на следваща пандемия като приемат eдинна стратегия за здравето и хуманното отношение към животните. 

Отворените писма до трите международни организации допълнително очертават ключови направления за борба със заболявания, пренасяни от животни. Според доклад на UNEP (Програма на ООН за околната среда) от 2020 г. 75 % от всички зараждащи се инфекциозни заболявания произхождат от животинския свят, включително и COVID-19. 

„COVID-19 напълно промени всички аспекти на нашия живот. Институциите и правителствата обаче, се борят със симптомите, а не с основната причина за тази пандемия и огнищата на други заболявания, предавани от животни. 

Основният проблем е нарушената връзка между нас - хората с животните и природата. Само когато в цял свят бъдат въведени конкретни мерки, прекратяващи страданието на животните и се осигури по-хуманно отношение към тях, бъдещите пандемии могат да бъдат предотвратени.  

Изискваме цялостен подход за справяне с проблема от отговорните страни, защото хуманното отношение към животните опазва околната среда, което от своя страна предпазва и благосъстоянието на хората,“

споделя президентът на ЧЕТИРИ ЛАПИ Йозеф Пфабиган.

От част от практиките в селското стопанство до пазарите за живи животни и фермите за ценни кожи – всичко това представлява потенциален риск.  

За да се предотвратят подобни пандемии в бъдеще, от ЧЕТИРИ ЛАПИ настояваме WHO, OIE, FAO и отговорните правителства да предприемат да устойчиви действия, включително забрана на фермите за ценни кожи, на пазарите за живи животни, търговията с диви животни и тази с месо от кучета и котки.  

Тиктакащите бомби по целия свят

Международни експерти смятат, че опасният коронавирус произхожда от диви животни и е предаден на хората чрез междинен приемник - животно, потенциално намирало се на пазара на живи животни в Ухан, Китай. 

Според изследване на ЧЕТИРИ ЛАПИ, азиатските пазари на живи животни често са пренаселени и липсват всякакви регулации и надзор. Животни от различни видове като змии, маймуни, кучета и котки се държат в изключително мизерни условия с липса на каквато и да е хигиена. Те биват натъпкани в тесни затворени пространства и жестоко убивани, заради месото им. Жестоките и нехигиенични условия спомагат за отслабване на имунната система на животните, трансфер на патогени и дори по-големи шансове за поява на нови зарази, което увеличава рисковете за хората.

„Тези ужасни условия и опасности се срещат не само на пазарите за живи животни в Азия. Свинете и пилетата, третирани еднакво ужасно във ферми по цял свят, се превръщат в преносители на свински и птичи грип. Милиони норки, обречени в тесните клетки на ферми за ценни кожи в Европа, са заразени с COVID-19 и заразяват повторно хората с мутации на вируса. Докато третираме животните по този начин и ги оставяме да страдат, ние хората ще страдаме от последствията и кой знае още колко заболявания, подобно на COVID-19 ще се появят. Трябва да действаме сега!"

допълва Йозеф Пфабиган.

бъдете отговорни!


Докато третираме животните по нехуманен начин и ги оставяме да страдат, ние хората ще страдаме от последствията!

Търсене