Европейската гражданска 
инициатива„Европа 
без кожи“ може да осъществи забрана за фермите за ценни кожи в целия Европейски съюз

Редица неправителствени организации с подкрепата на няколко евродепутати стартират Европейска гражданска инициатива, която цели да осъществи забрана за отглеждането на животни за ценните им кожи в Европа 

18.5.2022

ЧЕТИРИ ЛАПИ, заедно с други неправителствени организации за защита на животните, които се борят за забраната на производство и продажбите на ценни кожи в Европа през последните 35 години, днес стартираха Европейска гражданска инициатива. Целта й е да постигне забрана в целия ЕС за отглеждането и убиването на животни  за производство на ценни кожи, както и забрана за продажбата на продукти от тях на пазара на ЕС. 

За да е успешна инициативата са необходими подписите на един милион граждани на ЕС, които да бъдат събрани в поне седем държави. Европейската комисия трябва да отговори с официално съобщение и след това - предложението се внася в Европейския парламент и Съвета, и ако бъде прието, то става закон. 

Към днешна дата 13 държави-членки са забранили изцяло, или строго регулират, отглеждането на животни за ценни кожи, като в някои от тях са предвидени преходни периоди за прекратяване на процеса. Ирландия се присъедини към този списък съвсем наскоро, приемайки закон за забрана, който беше финализиран през март 2022 г. Очаква се страната да затвори всички ферми тази година. Франция, Естония и Италия взеха решение за забрана на отглеждането на животни за ценни кожи през 2021 г. 

С пандемията от COVID-19 отглеждането на животни за ценни кожи се превърна във въпрос, свързан и с обществено здраве. Почти 450 ферми за норки в ЕС съобщиха за огнища на COVID-19 сред своите животни и около 20 милиона норки трябваше да бъдат умъртвени, за да се защити човешкото здраве. Това накара страни като Нидерландия, Дания, Италия, Ирландия и Швеция да предприемат драстични мерки и да преустановят или забранят отглеждането на животни за ценните им кожи. Неправителствени организации и граждани стартираха инициативата, за да призоват отговорните лица в Европа да поставят приоритет върху здравето и безопасността на своите избиратели и най-накрая да сложат край на жестоката и остаряла практика по отглеждането на животни с цел да бъдат умъртвени заради ценните им кожи.  

"Европейските граждани имат исторически шанс да издигнат на преден план ново прогресивно законодателство в областта на хуманното отношение към животните. Призоваваме живеещите в 27-те държави-членки на ЕС да се включат в инициативата, за да покажат, че отглеждането на животни за ценни кожи е мъчение за животните и представлява сериозен риск за здравето на хората."

Тили Мец - председател на Интергрупата за хуманно отношение към животните и опазване на околната среда

ЧЕТИРИ ЛАПИ от години се бори срещу отглеждането на животни заради ценните им кожи  

Благодарение на работата на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, Австрия стана една от първите държави-членки на ЕС, която през 2005 г. забрани фермите за ценни кожи, след като правителството прие федерален закон за защита на животните. Още от 1996 г., активността на ЧЕТИРИ ЛАПИ е водеща по този важен въпрос, като успя да гарантира, че и последната ферма за лисици е забранена в Австрия. 

Томас Пиеч, ръководител на отдел "Диви животни в развлекателната индустрия и текстила" в ЧЕТИРИ ЛАПИ, заяви: „Отглеждането на животни за добив на ценни кожи е жестоко и неприемливо за гражданите на ЕС. В тези ферми животните не живеят в среда с подходящи условия за отглеждане им. Там тяхното съществуване и среда на живот не са от значение, а е важно единствено запазването на доброто състояние на козината им." 

Йозеф Пфабиган, главен изпълнителен директор на ЧЕТИРИ ЛАПИ, определи инициативата като "огромна възможност" за цяла Европа. Пфабиган допълни: „За ЧЕТИРИ ЛАПИ това е изключително специална тема, тъй като именно този проблем постави началото на нашата организация. Фондацията стартира преди почти тридесет и пет години, когато се противопоставихме на фермите за кожи в Австрия. Ако успеем да допринесем за това отглеждането на животни за добив на ценни кожи да стане незаконно в целия ЕС, ще завършим кръга. Винаги сме вярвали, че мнозинството от хората иска по-добро и по-прогресивно законодателство в областта на хуманното отношение към животните, а сега сме на прага на окончателното прекратяване на жестоката търговия с кожи." 

Предистория  

Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“ (Fur Free Europe) официално беше регистрирана на 16/03/2022 и ще продължи една година до 18/05/2022. Инициативата беше внесена от група, състояща се от 7 държави-членки на ЕС. 

Минимален брой подписали се лица за инициативи, регистрирани след 01.02.2020 г: 

 https://europa.eu/citizens-initiative/thresholds_en 

Осем държави-членки на ЕС официално установиха положителни случаи на COVID-19 във ферми за норки: Дания (290 ферми), Франция (1 ферма), Гърция (25 ферми), Италия (2 ферми), Литва (17 ферми), Нидерландия (60 ферми), Испания (18 ферми), Швеция (14 ферми), Полша (12 ферми), Латвия (1 ферма).  

Европейската агенция за безопасност на храните публикува доклад през февруари 2021 г., в който се посочва, че всички ферми за норки следва да се считат за изложени на риск за огнища на COVID-19 и трябва да бъдат стриктно наблюдавани. Докладът на Агенцията отбелязва, че в региони с много на брой ферми за ценни кожи, вирусът SARS-CoV-2 вероятно ще се разпространи много бързо. Агенцията препоръча на държавите-членки не само да прилагат пасивни, но и активни системи за наблюдение. 

Fox in a cage at a fur farm

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ГРАЖДАНСКА ИНЦИЦИАТИВА


ВИЖ ТУК

Сподели сега

Търсене