Max Mara премахна продуктите с етстествена кожa от онлайн магазина си, но не се ангажира с официален отказ от ценните кожи 

ЧЕТИРИ ЛАПИ и Fur Free Alliance насърчиха над 274 000 поддръжници да изпратят протестни писма до бранда 

15.3.2024

Италианската модна марка Max Mara премахна всички артикули с естествена кожа от международния си уебсайт. На българския сайт на марката също вече не могат да бъдат намерени артикули, направени от или съдържащи ценни кожи. Това се случва след упорити протестни действия по улиците на европейските столици, сред които бе и София, както и след онлайн активности на всички партньори от Fur Free Alliance, към който принадлежи и международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ. Досега Max Mara отказваше да обсъжда този въпрос и все още не се е разграничила публично, ангажирайки се с ясни планове за постепенно премахване на кожите. ЧЕТИРИ ЛАПИ ще продължи да призовава компанията да последва примера на много от големите италиански модни марки, като Armani, Gucci и Versace, които вече се отказаха от кожата с естествен косъм.  

"Над 274 000 протестни писма, 5 000 обаждания по телефона и безброй публикации в социалните медии не могат да бъдат скрити толкова лесно, колкото артикулите от кожа с етествен косъм в един онлайн магазин. Нито пък може да бъде прикрита отговорността на Max Mara за милионите норки, лисици и енотовидни кучета, които биват убивани по жесток начин всяка година, заради модни интереси. Отговорността може просто да бъде заметена под килима. Във време, в което природосъобразните опции са толкова лесно достъпни, а информираността за жестокостта на индустрията и отрицателното ѝ въздействие върху животните и климата, са толкова очевидни, естествената кожа е просто отживелица. Ще продължим да полагаме всички усилия, за да насочим Max Mara към бъдеще без ценни кожи." 

Томас Пиеч, ръководител на отдел Животни в текстилната индустрия" в ЧЕТИРИ ЛАПИ

Индустрията с ценни кожи - жестокост към животните и екологичен кошмар   

Във фермите за производство на кожи, дивите животни прекарват целия си кратък живот, затворени в метални клетки, без да могат да извършват естественото си поведение, само за да бъдат жестоко убити чрез обгазяване или електрошок и после - одрани. В дивата природа животните, които се използват за ценни кожи, се държат в капани в продължение на дни без храна и вода, докато ловците не дойдат да ги приберат. Често в отчаяните си опити да избягат, те отхапват собствените си крайници.   

Производството на кожи е опустошително и за околната среда. Фабриките за ценни кожи  са изключително вредни за почвата и водните басейни, тъй като голяма част от токсичните химикали, които се използват в производството, биват неправилно изливани в тях. Капаните често осакатяват и убиват застрашени видове и дори домашни любимци. Индустрията с ценни кожи е кошмар за цялата околна среда.    

Сега, когато мнозинството от потребителите не искат вече да имат нищо общо с търговията с ценни кожи, големите модни марки реагират, като се отказват от тяхната употреба в продуктите си и във веригите си за доставки. Двадесет държави в Европа забраниха производството на ценни кожи поради жестокостта към животните, рисковете за околната среда и общественото здраве. Освен това, Калифорния и 14 града в САЩ забраниха продажбата на кожи, за да създадат по-хуманен пазар и да стимулират иновациите. 

Програмата “Търговци без ценни кожи” (Fur Free Retailer ) 

Програмата Fur Free Retailer е водещата световна инициатива за свързване на търговци без ценни кожи, с потребители, които търсят етично произведени продукти. Програмата е инициатива на Fur Free Alliance (FFA), която е активна в над 35 държави по света. Алиансът е международна коалиция от над 40 организации за защита на животните, които работят заедно за да спрат експлоатацията и убиването на животни за добив на естествена кожа с косъм. В момента над 1500 марки и търговци на дребно са част от инициативата.   

ЧЕТИРИ ЛАПИ е официален представител на Fur Free Retailer в Австрия, Австралия, България, Германия, САЩ и Южна Африка. Международната организация за защита на животните предлага подкрепа и съвети на компаниите, които се стремят към ново начало, без употреба на ценни кожи. За тази цел, ЧЕТИРИ ЛАПИ е на разположение като контакт или посредник при присъединяването към международната програма “Търговци без ценни кожи”. 

Коалиция призовава Max Mara да се откаже от ценните кожи


Прочетете още за кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ

ТУК

Сподели сега

Търсене