Medical check in BEAR SANCTUARY Belitsa 2024

Международен екип от ветеринарни лекари на ЧЕТИРИ ЛАПИ прегледа обитателите на ПАРК ЗА МЕЧКИ - Белица 

Медицинските прегледи се извършват от международен екип от ветеринарни лекари и включват множество изследвания

27.5.2024

И тази година кафявите мечки, обитаващи ПАРК ЗА МЕЧКИ - Белица бяха обстойно прегледани като част от програмата за здравеопазване на животните в парка. Прегледите включваха множество изследвания, включително ехография, кръвни изследвания, дентални и офталмологични прегледи. Екип от ветеринарни лекари на ЧЕТИРИ ЛАПИ от България и Германия се зае с отговорната задача да прегледа мечките в убежището. Годишните профилактични прегледи са от решаващо значение за здравето на мечките, някои от които бивши танцуващи, други - спасени от затворническите условия на циркове, зоокътове, частни колекции и други места.  

Medical check in BEAR SANCTUARY Belitsa 2024

Първите пациенти тази година бяха мечките Йета, Рада и Светла – съответно на 24, 31 и 34 години. Преди да бъдат спасени и докарани в Белица, те са били подложени на неимоверни страдания като “танцуващи мечки”. Въпреки любовта и грижите, които получават в парка, трудно могат да се заличат следите от времето, прекарано в тежки условия. 31 годишната Рада се бори с рак на кожата, но, за щастие, годишните прегледи потвърдиха, че той няма разсейки. В момента мечката се бори с вътрешна бактериална инфекция, която бе установена в началото на този месец. При най-възрастния обитател на ПАРКА ЗА МЕЧКИ-Белица - Светла, която е на 34 години, се потвърди, че с лявото око не вижда, но се ориентира перфектно в своя сектор в парка и само с дясното. При двете мечки се установи, че имат ошипявне. За разлика от обичайното упояване на диви мечки, тази година Йета позволи на екипа да бъде инжектирана ръчно. Успяхът на процедурата засвидетелства доверието на мечката в гледача ѝ и показва, че животното не е стресирано преди медицинските прегледи. Това е първият път, в който процедурата се прилага на кафява мечка в някой от парковете на ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

Припомняме, че ПАРК ЗА МЕЧКИ - Белица е съвместен проект между Фондация Бриджит Бардо и ЧЕТИРИ ЛАПИ и е спасителен оазис, рехабилитационен център и място за подслон и защита на кафяви мечки в беда. През последните две десетилетия, паркът предоставя убежище на множество мечки в бедствено положение, като им осигурява благоприятно място за живот в естествени условия и им предоставя специална грижа. В парка за мечки в Белица са настанени 18 мечки от България, Сърбия и Албания, както и други, пострадали от човешка намеса. 

Bear at Belitsa

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА ПАРК ЗА МЕЧКИ БЕЛИЦА


НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Сподели сега

Търсене