Medical check in BEAR SANCTUARY Belitsa 2023

Международен ветеринарен екип прегледа обитателите на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица 

Годишните медицински прегледи са част от програмата на ЧЕТИРИ ЛАПИ за поддържане на здравословното състояние на мечките в парка 

5.5.2023

Като част от ежедневните грижи за благосъстоянието на кафявите мечки, които живеят в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ провежда профилактични прегледи за обитателите на парка. Тази година мечките Теди, Ива, Бойка, Боби и Маринка бяха обстойно прегледани и им бяха направени множество изследвания - ехография, рентгенови снимки, дентални прегледи и иновативно медицинско изследване на слуха със специална апаратура. Прегледите са част от годишната програма на парка за поддържане на здравословното състояние на животните и предоставяне на максимално добри условия за живот. ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица отвори за посетители за Сезон 2023 в началото на миналия месец и всички мечки вече са събудени от зимен сън.  

Екип от шест ветеринарни лекари, специалисти на ЧЕТИРИ ЛАПИ – австрийски, български ветеринари и немски специалисти от Лайбниц Института за зоопарковете и дивата природа в Германия, извърши прегледите. При тях беше установено, че повечето мечки, които живеят в парка, са здрави и се чувстват добре. Седемгодишният мечок Теди се радва на отлично здраве. Боби, който страда от коксартроза на задните крайници, ще има нужда от всекидневната рехабилитация и адаптиране на терапията си. На мечките Бойка и Маринка им бяха извадени увредени зъби, но те вече се чувстват добре след зъболекарските си процедури. За съжаление, прегледите установиха и пълната глухота на най-новия обитател на парка, мечката Ива.

Medical check in BEAR SANCTUARY Belitsa 2023

„Състоянието на Ива, което вероятно е по рождение, ще наложи да я наблюдаваме още по-внимателно при интеракциите й с други мечки и евентуално, може да се наложи да не я събираме с другите обитатели,“ 

каза Димитър Иванов, директор на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица. 

Припомняме, че паркът е съвместен проект между Фондация Бриджит Бардо и ЧЕТИРИ ЛАПИ и е спасителен оазис, рехабилитационен център и място за подслон и защита на кафяви мечки в беда. През последните две десетилетия, паркът предоставя убежище на множество мечки в бедствено положение, като им осигурява благоприятно място за живот в естествени условия и им предоставя специална грижа. В парка за мечки в Белица са настанени 18 мечки от България, Сърбия и Албания, както и други, пострадали от човешка намеса. 

bear

в грижа за мечките


Следете работата на ЧЕТИРИ ЛАПИ, свързана с опазване на вида кафява мечка

повече

Сподели сега

Търсене