норки в тясна клетка

Над 800 000 подписа в подкрепа на забраната за добив на ценни кожи #StopDeadlyFur

Природозащитници подават петиция с 880 457 подписа до лидерите на Г-20 и призовават за прекратяване на жестокото отглеждане на животни за ценните им кожи  

20.10.2021

Организацията, обединена срещу употребата на ценни кожи в модата - Fur Free Alliance, от която е част и международна организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, предаде повече от 880 000 подписа на италианската делегация на Г-20, призоваващи за спешни глобални действия срещу отглеждането на животни за ценните им кожи, във връзка предстоящата среща на върха на Г-20 в Рим, която ще се проведе по-късно този месец.   

В светлината на разпространението на COVID-19 в стотици ферми за норки по целия свят, петицията на Fur Free Alliance призовава световните лидери да признаят публично, че отглеждането на животни за ценните им кожи трябва да бъде прекратено, за да се опази здравето както на хората, така и на животните.  

Норките са силно податливи на COVID-19, който се разпространява бързо в интензивни ферми за кожи, които често развъждат десетки и стотици хиляди животни в тесни клетки с нехигиенични и стресиращи условия. От април 2020 г. над 440 ферми за норки са засегнати от коронавирус в 12 страни в Европа и Северна Америка. В резултат на това, милиони норки са заразени и унищожени, а броят им продължава да расте.  

Световната здравна организация предупреди, че фермите за кожи от норка представляват реален риск за общественото здраве във връзка с COVID-19, както и за дивата природа. В допълнение, изследователите на организацията са изразили опасения, че свързаните с норки варианти на вируса могат да намалят ефикасността на ваксините. 

Въпреки това и сериозните опасения относно рисковете за общественото здраве, повечето държави, в които такова производство съществува, разрешиха интензивните операции по развъждане на норки.  

Срещата на върха на Г -20 в Рим е идеалната възможност за световните лидери да признаят рисковете, произтичащи от отглеждането на норки за ценните им кожи и да предприемат спешни действия за прекратяване на тази жестока и нехуманна практика.  

Джон Виндинг, председател на Fur Free Alliance, заяви: „Коронавирусните епидемии във фермите за норки разкриха как нехуманните и неустойчиви условия във фермите за кожи осигуряват идеални условия за разпространение и мутация на вируса. Призоваваме световните лидери да признаят рисковете от бъдещи пандемии, свързани с тази ужасяваща индустрия, и да предприемат спешни действия, за да я затворят завинаги“.  

Кризата с COVID-19 допълнително затруднява дейност, която вече е в сериозен спад. През последните две десетилетия двадесет държави предприеха действия за ограничаване на отглеждането на животни заради ценните им кожи, защото е жестока, остаряла и вече ненужна практика. 

За да отговорят на изискванията на потребителите за етични продукти, все повече дизайнери се отказват от използването на естествена животинска козина в своите колекции. През последните няколко години се наблюдава рязък спад на цените на кожи и стокови запаси, които не са продадени.  

От името на поддръжниците в цял свят и ние от ЧЕТИРИ ЛАПИ, призоваваме всички държави производители на ценни кожи да предприемат спешни действия за спиране на тази отмираща индустрия и призоваваме лидерите на Г-20 да признаят публично, че отглеждането на кожи трябва да приключи! Като се има предвид огромното страдание на животни във фермите за кожи, реалната заплаха от вирусни мутации и предаването им от животни на хора, сега е моментът отглеждането на кожи да остане в миналото и в учебниците по история, където му е мястото.  

Припомняме, че днес, 20 октомври в 18:00, ще се проведе и онлайн събитието, организирано от ЧЕТИРИ ЛАПИ: "Проучване за бъдещето: Как да предотвратим следваща пандемия?" 

Експертният панел ще продължи един час и е достъпен с регистрация

Онлайн събитие на ЧЕТИРИ ЛАПИ:

"Проучване за бъдещето: Как да предотвратим следваща пандемия?" 

Сподели сега

Търсене