A hungry dog eating

“неописуемо страдание” - спешна акция в помощ на бездомни животни в молдова

Ветеринарен екип лекари на ЧЕТИРИ ЛАПИ с българско участие осигури медицинска помощ на бездомни кучета в Молдова 

16.11.2021

ЧЕТИРИ ЛАПИ работи по проекти за Грижа на бездомните животни както в Молдова, така и в съседните и страни - Румъния и Украйна в продължение на две десетилетия. През изминалите години наши екипи посетиха няколко пъти Молдова с цел да променим нагласата на местното население, да ги образоваме, за да прилагат по-хуманни и устойчиви методи в справянето с нарастващата популация на бездомни животни в района.  

През Ноември тази година, ЧЕТИРИ ЛАПИ стартира нов проект, който осигури медицински грижи и кастрация за десетки бездомни кучета в Молдова.

 Последните няколко години броят на бездомните кучета в страната се е увеличил много, като само в столицата Кишинев и близките до него градове те надхвърлят 20,000. Освен медицинска помощ, проектът се стреми да изгради добри отношения с местните власти и население, както и да подпомогне дейността на приютите, които са препълни и нямат капацитет и ресурс, за да осигурят нужните условия за животните.  

С цел да се намали страданието на животните, като се намали размера на популацията на бездомни кучета по хуманен начин, заедно с местни партньори, нашият международен ветеринарен екип кастрира над 200 кучета. Сред ветеринарните лекари в екипа имаше и представители от българския клон на световната организация.

“В рамките на две седмици успяхме да достигнем крайната цел и да кастрираме над 200 животни. Проектът и изключително важен за намаляването на популацията на бездомни кучета, но е само първата крачка за справяне на проблема.”  

Славея Иванова, лекар от ветеринарна клиника на ЧЕТИРИ ЛАПИ в гр. Банкя  

ЧЕТИРИ ЛАПИ ще предостави ваксини, лечение на болни и ранени кучета, обезпаразитяване и нужни средства за подпомагане на местните организации и приюти през зимните месеци. Много от тях не могат да осигурят дори достатъчно храна за животните.  

„През последните две години ЧЕТИРИ ЛАПИ усилено работи, за да се разреши проблема със страдащи и бездомни животни в района, но ситуацията се влошава с всеки изминал ден. Приютите са препълнени, а улиците продължават да преливат от изоставени животни, чиито брой нараства с бързи темпове.

 Нашата помощ за подобряване на ситуацията е ключова, но, за да се сложи край на страданието на животните е нужна програма за устойчиво и хуманно управление на кучешката популация, която да включва кастрация, популяризиране на осиновяването и образоване на местното население за по-хуманно отношение към животните.”   

Мануела Роулингс, ръководител Програми за грижа за бездомните животни в ЧЕТИРИ ЛАПИ за Европа и ръководител на проекта 

Dog in a shelter

Популацията на бездомни кучета в молдова е извън контрол!


Ще помогнете ли на нашите проекти в грижа за бездомните животни?

дарете днес

Търсене