Live Animal Transport of cows

Осем държави от ЕС спъват нови закони за хуманно отношение към животните  

Организацията за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава министрите на земеделието на ЕС да спрат страданията на животните по време на транспорт 

26.1.2023

Осем държави-членки на ЕС, водени от португалската делегация, предлагат ключови реформи в законодателството за транспортиране на животни, които предстои да бъдат обсъдени на Съвета по земеделие и рибарство на 30 януари. 

Позицията им призовава за продължаване на транспортирането на живи животни в и извън ЕС, вместо да подкрепя преминаването към използването на хладилна верига за износ на месо, а не на живи животни. Други препоръки включват необходимостта от подобряване на транспортните условия и планове за действие в извънредни ситуации. 

Коментирайки документа от Португалия, Гърция, Испания, Франция, Ирландия, Латвия, Литва и Румъния, който противоречи на обществените искания за намаляване на транспорта на живи животни в ЕС и за цялостно прекратяване на износа на живи животни извън ЕС, Джо Моран, директор на Бюрото за европейски политики в ЧЕТИРИ ЛАПИ, споделя:

„Позициите, изразени в този документ, са крайно разочароващи. Във време, в което гражданите на Европейския съюз очакват амбициозни предложения за хуманно отношение към животните – включително за регулиране на транспортирането на живи животни – виждаме желание от някои да продължат със същата повредена система, за която е доказано, че се проваля отново и отново. Заглавията във вестниците, съобщенията в онлайн медиите и социалните мрежи са пълни с доказателства за неуспехите на транспортирането на животни на дълги разстояния, по шосе и по море и въпреки това някои държави-членки се стремят да пожертват желанията на гражданите заради промяната на икономическата целесъобразност.“ 

Джо Моран, директор на Бюрото за европейски политики в ЧЕТИРИ ЛАПИ

Повече от 40 години политиците в Брюксел се борят с това как най-добре да управляват търговията с животни. Към този момент „Подобряването“ на транспорта на живи животни се оказа едно безсмислено усилие. Само амбициозна реформа на правилата за транспортиране на живи животни в ЕС и забраната за износ на живи животни извън ЕС ще има значение.  

За щастие, други държави-членки, Европейската комисия и много членове на Европейския парламент, признават тази необходимост. Надяваме се, че те ще продължат да настояват за ограничения на времето за пътуване, за край на износа на живи животни и за преминаване към търговия с месо, вместо слабите законодателни предложения, представени в този документ“. 

Pigs crammed togther for transport

ПРОМЕНЕТЕ ЖИВОТИТЕ НА МИЛИОНИ


Помогнете ни да спрем жестокия транспорт на животни

ПОДПИШЕТЕ ТУК

Търсене