Release of the Bulgarian rescued bear cubs Huba, Vihur and Goran

Отново у дома: трите спасени мечета се връщат в природата

Мечетата, които загубиха майка си и бяха отгледани в специализирани центрове в България и Гърция, отново са в естествената си среда

16.5.2022

Министерство на околната среда и водите, фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ и природозащитната организация WWF успешно проведоха операцията по спасяването на трите мечета преди година, а сега - и по връщането им в природата.

Историята започна на 4 юни миналата година, когато Хуба, Вихър и Горан са намерени стресирани, уплашени и без майка в Родопите от екипа на РИОСВ - Смолян. След кратък престой в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, който се управлява от ЧЕТИРИ ЛАПИ и фондация “Бриджит Бардо”, с помощта на МОСВ, бе създадена организация трите мечета да бъдат трансферирани в центъра за рехабилитация на кафява мечка ARCTUROS в Гърция. Там те преминаха през необходимия период на укрепване, за да могат да се завърнат успешно в естествената си среда.

Release of the Bulgarian rescued bear cubs Huba, Vihur and Goran

След обстоен преглед в събота, специалистите в гръцкия център Арктурос установиха, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, за да се върнат обратно в природата. ЧЕТИРИ ЛАПИ и техният специализиран автомобил за мечки поеха транспортирането и наблюдението на мечетата по пътя.

„За съжаление, в последните десет години все по-често ставаме свидетели на мечета сираци. Причините са няколко, но почти винаги са свързани с пряката човешка дейност – бракониерство, намаляване на хабитата, навлизане в териториите на мечката и т.н. Мечета без майка не могат да оцелеят в природата сами и ако имат късмета да бъдат локализирани навреме, за тях може да бъде положена грижа. Фондация ЧЕТИРИ

ЛАПИ твърдо вярва, че трябва да се намери най-подходящият път за тях, а това е - да се върнат отново в природата след рехабилитация и да получат своя шанс да изживеят живота си като диви мечки“.

Димитър Иванов, директор на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица

Точната локация, където са пуснати мечетата, остава тайна в името на тяхната максимална защита от незаконни посегателства. Хуба, Вихър и Горан ще се нуждаят от първоначални грижи при адаптацията си обратно в дивата природа. Те имат специални нашийници, чрез които експертите от WWF ще могат да осъществяват наблюдение, но ще се намесват само в краен случай - ако възникнат съмнения за здравословното им състояние или ако се появят признаци за проблемно поведение. “От WWF вярваме, че хармоничното съжителство между хората и мечките е възможно”, казва изпълнителният директор на WWF България Веселина Кавръкова. 

“За да се постигне то обаче, са необходими много повече ресурси и сериозни мерки за превенция, което включва масово образование за поведението на мечките - от училището до хората, които редовно прекарват време в дивата природа, както и нуждата от по-добро прилагане на законодателството, тъй като мечката е защитен вид и незаконното й убиване е престъпление”. Експертите на WWF имат готовност за редовни посещения на терен, за поставяне и проверка на фотокапани за наблюдение, както и за повторно залавяне на мечетата при нужда. Всичко това ще се осъществява в тясно сътрудничество с МОСВ.

Team of BEAR SANCTUARY Belitsa participating in the release of the bear cubs

„Надявам се, че Хуба, Вихър и Горан ще се адаптират бързо на новото си място в дивата природа на България и ще останат здрави. В Министерство на околната среда и водите обсъждаме възможността за създаване на Спасителен център за големи диви бозайници, защото у нас такъв все още няма. 

Продължаваме да работим за подобряване на политиките за опазване на мечките, като засилваме контрола върху бракониерството и подобряваме методите за компенсиране на земеделските производители, които са били ощетени от набези на мечки,"

каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на акцията в парк „Централен Балкан“

В ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица ЧЕТИРИ ЛАПИ заедно с фондация “Бриджит Бардо” се грижи за 19 пострадали от различна човешка намеса мечки. Те обитават 12 хектара площ в сърцето на Рила - реално в техния естествен хабитат. За тях се грижат 24/7/365 екип от 15 човека - изключителните професионалисти на ЧЕТИРИ ЛАПИ. ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица е най-добрият мечешки спасителен дом на Балканите.

Природозащитната организация WWF следва научно-базирана програма, която цели предотвратяването на потенциални конфликти между мечки и хора. Водеща роля тук играе Спасителният отряд на WWF, съставен от опитни експерти, който вече близо две години се отзовава на сигнали на граждани, монтира електропастири около засегнати имоти и консултира местните хора как да се предпазят от нежелана среща с мечка.

Bear cubs Huba, Vihar and Goran

Хуба Вихър и горан 


Прочетете цялата история на трите спасени мечета

Вижте още

Сподели сега

Търсене