Хуба, Вихър и Горан

Позитивни новини за трите мечета, спасени в Родопите

Хуба, Вихър и Горан – с шанс за нов живот
обратно в дивата природа. 

8.7.2021

Излючително важна и напрегната беше последната седмица за екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ България и за мисията им да помагат за опазване на защитения за България вид кафява мечка. Освен изпратеното официално становище към отговорните институции против отстрела на дивата мечка в района на Белица и активната им работа по проекта за Актуализиране на план за действие за вида кафява мечка, екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ България успя да осъществи и един изключителен важен трансфер.  

Хуба, Вихър и Горан - трите малки мечета, намерени в Родопите от РИОСВ-Смолян, които прекараха няколко седмици в ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в град Белица, вече се намират в центъра за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция – ARCTUROS. 

„Много сме щастливи, че трите спасени мечета вече са в ARCTUROS. Те се чувстват добре. Беше голямо предизвикателство, както за екипа ни, така и за самите мечета. Нашето желание е да дадем шанс на Хуба, Вихър и Горан за живот в дивата природа - която е техният естествен хабитат“,

споделя Димитър Иванов, директор ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в град Белица, където мечетата прекараха няколко седмици в очакване на преместването си.

Хуба, Вихър и Горан

Мечетата с красиви горски имена - Хуба, Вихър и Горан, започнаха дългото си приключение по пътя към тяхното завръщане в дивата природа. Екипът на ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в гр. Белица, който ЧЕТИРИ ЛАПИ управлява в партньорство с Фондация Бриджит Бардо, подкрепен от българските власти в лицето на МОСВ, пое грижите за мечетата за няколко седмици, осигурявайки им специална диета и всички необходими условия. Гледачите им осигуриха и безопасно транспортиране в подходящ за възстановяването им център.

Спасяването на Хуба, Вихър и  Горан  

Припомняме историята на трите мечета, която бързо се разпространи в интернет и медиите в България и чужбина в началото на юни. На 4-ти юни екипи на Министерството на околната среда и водите откриха самотно мече в Родопите, а малко по-късно - и още две в същия район. Първото - женско, а другите две - стресирани и  уплашени мъжки. И трите бяха транспортирани ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ, където веднага получиха професионална грижа с минимален човешки контакт. 

Хуба, Вихър и Горан
Хуба, Вихър и Горан се разхождат

В тясно сътрудничество ЧЕТИРИ ЛАПИ и Министерството на околната среда и водите в България дадоха на мечетата шанс за живот в дивата природа. С взаимни действия и споделени ресурси бе установена и следващата стъпка - тяхното прехвърляне в ARCTUROS - център за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция.  

Първата стъпка  - дългото транспортиране на Хуба, Вихър и Горан вече е факт, но бъдещите предизвикателства за тях тепърва предстоят. Приключението на мечетата изисква много ресурси за ежедневната грижа за тях и за възстановяването им, а ЧЕТИРИ ЛАПИ ще продължи да прави всичко по силите си за това Хуба, Вихър и Горан да се върнат в дивата природа в България. 

Трите мечета - Хуба, Вихър и Горан

Търсене