Норки и Ковид

Повече от половината българи смятат, че ЕС трябва да предприеме спешни мерки за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи 

Резултата показва, че мнозинството иска предприемането на спешни действия.

14.4.2021

Ново проучване на нагласите показва, че една година от първия регистриран случай на COVID-19 във ферма за норки в Нидерландия, 62% от българите, са съгласни, че ЕС трябва да предприеме мерки за прекратяване на отглеждането на животни за производство на ценни кожи.

Скорошно проучване на общественото мнение, проведено от YouGov във Франция, Италия, България, Унгария, Естония и Словакия, поръчано от ЧЕТИРИ ЛАПИ и Еврогрупата за животните показва, че гражданите на ЕС подкрепят спешни действия на ЕС за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи, за да предпази здравето на европейските граждани и животни.  

През 2021 г., предвид активната роля на фермите за норки в пандемията от COVID-19, 62% от българите, са съгласни, че ЕС трябва незабавно да предприеме спешни мерки за прекратяване на отглеждането на животни за производство на ценни кожи, за да предпази здравето на европейските граждани и животни. В допълнение, 59% от попитаните български граждани изразяват съгласие, че държавите-членки трябва да призоват ЕС да препоръча спешно прекратяване на отглеждането на норки за ценни кожи. 

„Резултатите от проучването показват, че мнозинството подкрепя призивите ни за спешни действия. С такава силна обществена подкрепа и имайки предвид рисковете за здравето, свързани с позволяването на отглеждането на животни за ценни кожи да продължи, Европейската комисия трябва да действа незабавно и да призове държавите-членки да спрат производството на ценни кожи”.

казва Райнеке Хамелерс от Еврогрупа за животни. 

„Виждаме, че се запазва тенденцията за силна чувствителност на българското общество към жестокото отглеждане на животни за ценни кожи от 2018 г. Тогава данните от националното представително изследване по поръчка на ЧЕТИРИ ЛАПИ показват, че според 75% от българите страданието, на което са подложени животните във фермите за ценни кожи всеки ден, както и вредата за околната среда, не оправдават отглеждането и убиването на животни с единствената цел за добив на кожата им“.

допълва Магдалена Пенева, ръководител на отдел „Програми“ в ЧЕТИРИ ЛАПИ в България.

В друга от изследваните държави - Италия, държава, която, въпреки че е спряла отглеждането на норки за ценни кожи през  цялата 2021 г., 77% от възрастното население е за приемането на спешни мерки за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи. 

„С влизането в сила на Закона за здравето на животните на 21 април, Европейската комисия има отличната възможност да предприеме действия срещу отглеждането на животни за ценни кожи и да премахне тази заплаха за човешкото здраве веднъж завинаги“.

казва Пиер Султана от европейския офис по политики на ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

През изминалата година имаше огнища на SARS-CoV-2 в повече от 400 ферми за норки в десет държави-членки на ЕС, с милиони засегнати животни. Предвид условията на живот във фермите за ценни кожи, след като едно животно е заразено, вирусът се разпространява бързо. Скоро стана очевидно, че вирусът може не само да се разпространява между отглежданите норки и да мутира, но също така може да се предаде обратно на хората и дивата природа. 

Фермите за кожи представляват заплаха за общественото здраве и имат потенциал да станат резервоари за коронавирус. Съвместна оценка от Световната здравна организация (СЗО), Световната организация за здравето на животните (OIE) и Организацията по прехрана и земеделие (FAO) предупреди, че съществува значителен риск COVID-19 да бъде предаден от норки на хората.  

„Към днешна дата Европейската комисия изисква само наблюдение и докладване на случаи на COVID-19 във ферми за ценни кожи. Препоръчва прилагането на по-строги мерки за биосигурност, включително редовно тестване за COVID-19 за служители във ферми за производство на ценни кожи и произволни тестове на норки, както и тестване на мъртви животни”.

казва д-р Джоана Суабе от Humane Society International Европа.

Тези мерки са недостатъчни за защита на общественото здраве. Единственият начин да се предотврати разпространението на коронавирус от норка върху хората е да се прекрати отглеждането на норки в държавите-членки, където тази жестока практика все още е законна.

COVID-19 може да се разпространи не само от норка върху хората, но Джон Виндинг от Fur Free Alliance обяснява, че „Поради това, че животните се държат в толкова тесни пространства при изначално лоши условия на хуманно отношение, фермите за кожи са идеалното място за размножаване на инфекциозни заболявания. Вирусите също могат да мутират. Всъщност мутациите на SARS-CoV-2, възникнали при норка в датските ферми за норки, вече са били предадени на хората. Изследователите се опасяват, че подобни мутации могат да намалят ефикасността на ваксините и значително да забавят успеха в битката срещу COVID-19.“  

За да привлекат вниманието към проблема и да информират обществеността Fur Free Alliance, Еврогрупата за животните и техните членове, заедно с ЧЕТИРИ ЛАПИ и Humane Society International, провеждат съвместен ден на онлайн действия на 14ти април. През последните месеци почти 500 000 души подписаха петиция, призоваваща за прекратяване на жестоката и смъртоносна търговия с кожи.  

………………………….  

За ЧЕТИРИ ЛАПИ:  

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки, орангутани и слонове, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в 12 страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg  

За Fur Free Alliance:  

 Fur Free Alliance съществува, за да прекрати експлоатацията и убиването на животни за ценни кожи. Организацията е международна коалиция, която се състои от повече от 50 организации за защита на животните, базирани в над 35 страни по света, които работят съвместно, за да сложат край на отглеждането на ценни кожи и улавянето на животни за кожи, използвайки напълно мирни средства.  

За Еврогрупа за животните:  

Еврогрупа за животните (Eurogroup for Animals) представлява 70 организации за защита на животните в 26 държави-членки на ЕС, Швейцария, Сърбия, Норвегия, Австралия и САЩ. От създаването си през 1980 г. организацията успява да насърчи ЕС да приеме по-високи правни стандарти за защита на животните. Еврогрупа за животни отразява общественото мнение чрез членуващите организациите в целия Съюз и разполага както с научна, така и с техническа експертиза, за да предоставя авторитетни съвети по въпроси, свързани с хуманното отношение към животните.  

За Humane Society International:  

С присъствието си в повече от 50 страни, Humane Society International работи по целия свят за насърчаване на връзката човек-животно, спасяване и защита на кучета и котки, подобряване на хуманното отношение към селскостопанските животни, защита на дивата природа, насърчаване на тестване и изследвания без животни, отговор на природните бедствия и сблъскване с жестокостта към животните във всичките й форми.

Норки

Подпишете петицията


Да спрем добива на ценни кожи и разпространението на COVID-19 във ферми за норки

Подпиши

Сподели сега

Търсене