Разследване на ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива, че транспортът на живи животни продължава да се случва и в най-големите горещини

Крави, телета и овце пътуват с часове през България в жегите без спирка и често без възможност да пият вода по пътя. 

29.7.2021

Екипът на организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ е извършил проучване на транспорта на живи селскостопански животни през България в горещите дни в края на юни и през юли. Резултатът от проучването е силно притеснителен – камиони, пълни, а понякога и претъпкани с животни, пътуват през България в горещините, включително когато температурите надвишават 30, а дори и 40 градуса. В период от около една седмица, организацията наблюдава камиони, натоварени с телета, крави и овце, пътуващи към Турция и Гърция и наблюдава серия от нарушения при транспорта на животните. 
 

extremely high temperature

„По пътя наблюдавахме множество камиони, които пътуваха през жегата в дни, в които температурите варираха между 30 и 41 градуса по Целзий. Камионите карат, без да спазват ограниченията на скоростта, бяха претоварени и превозваха твърде много животни в тесни и дори задръстени пространства“.

Тихомир Димитров от ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

За много от камионите, идващи от Централна Европа, а понякога и от Румъния и от страни от Западна Европа, България е транзитна държава към Турция и Близкия Изток. Животните могат да пропътуват десетки часове, за да достигнат до финалната дестинация. През България камионите пътуват често от румънската граница на юг до границата с Турция в рамките на един ден и често без да спрат. 

„Животните бяха жадни и не можеха да получат достъп до вода, тъй като устройствата за пиене не бяха подходящи за едри преживни животни. Наблюдавахме и случай, в който един от камионите спря и остави животните в превозното средство на слънце докато шофьорът се освежи. 

Повечето от камионите изобщо не спряха, вместо това продължиха да шофират в жегата без да напоят животните. В един от дните, когато започна да вали летен дъжд, телетата бяха толкова отчаяни, че започнаха да се опитват да облизват решетките, за да пийнат малко вода.“ 

Тихомир Димитров от ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

ЧЕТИРИ ЛАПИ напомня, че животните не трябва да бъдат транспортирани по начин, който може да им причини нараняване или излишно страдание. В противен случай, това е нарушение на чл. 3 от Регламент на ЕС 1/ 2005 г., който изисква транспортирането да бъде такова, че да се предотвратят страданията на животните. 

Транспортирането по време на горещините причинява огромно страдание на транспортираните животни, които не се чувстват добре при толкова високи температури. Организацията ще алармира институциите за откритите нарушения и призовава за незабавно прекратяване на транспорта в горещите часове. 

live animal transport

Нека спрем транспорта на живи животни

Подкрепете нашата дейност!

Търсене