Спасените: 20 години история

Спасените: 20 години история  

ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица отваря нова страница 

19.4.2022

В България има едно място, което за мечките в беда, означава дом.  

През последните 20 години в България Паркът за танцуващи мечки край Белица е спасителен оазис и рехабилитационен хъб, първи, пореден или последен сигурен дом за бедстващи мечки. Той е единственото защитено място в България, което осигурява специални грижи за спасените кафяви мечки. 

Паркът е съвместен проект между ФОНДАЦИЯ БРИДЖИТ БАРДО и ЧЕТИРИ ЛАПИ. Повечето от мечките, настанени в него, са бивши „танцуващи мечки“ от България, както и няколко от Сърбия и Албания. Освен тях, паркът приютява и мечки, пострадали от човешка намеса - отглеждани в плен или при неблагоприятни условия - в тесни клетки в циркове, хотели и зоокътове. 

Там спасените мечки преминават през процес на адаптация и рехабилитация, за да се възстановят от предишния си живот в плен и да свикнат в условия, близки до естествените за вида им. 

Кафявата мечка в България е защитено животно и въпреки това е под постоянна заплаха - от злонамерените действия на бракониери или от добронамерените действия на всички нас, които нарушаваме и застрашаваме естествения ѝ хабитат с различни дейности. 

От 19 април 2022 г., паркът в Белица посреща отново посетители. С официалното си отваряне за летния сезон, паркът отваря и нова страница в своята история. 

cute bear from BEAR SANCTUARY Belitsa

“Парк за танцуващи мечки” изпълни успешно своята мисия и преминава към следващата - ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица.  

“Парк за танцуващи мечки” се открива на 17 ноември 2000 г. с мисията да приюти всички “танцуващи” мечки, които да получат близки до естествените условия на живот възможности, комбинирани с нужната човешка грижа и да бъдат освободени завинаги от човешката експлоатация. 

Оттогава до днес паркът е бил дом на 32 танцуващи мечки от няколко страни на Балканите. Повечето от настанените в него са бивши „танцуващи мечки“ от България, както и няколко от Сърбия и Албания.

„Паркът изпълнява целта, заради която е бил създаден преди почти 22 години. С дружните усилия на МОСВ и ЧЕТИРИ ЛАПИ тази жестока практика и всички, някога тормозени с жестока “дресировка” и отглеждани като атракция мечки е прекратена, те са спасени от ЧЕТИРИ ЛАПИ в партньорство с Фондация БРИДЖИТ БАРДО и настанени и угрижвани там. Смяната на името на парка означава, че това защитеното място ще продължи да спасява мечки”, 

споделя Димитър Иванов, директор на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица. 

През годините на успешна и всеотдайна работа на екипа, паркът изпълнява ролята си на безопасно убежище за мечки, пострадали от човека - отглеждани в плен или при неблагоприятни условия. Така днес, фондациите основатели, отварят нова страница с преименуването на парка в синхрон с променената му по естествен път мисия. 

20 години по-късно, ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица е постоянен дом за 19 мечки. Освен с годишнината и смяната на името си, паркът вече може да се похвали и с чисто нов уебсайт https://www.bearsanctuary-belitsa.org/bg и с изложба! 

На 21 април на Моста на влюбените до НДК ще бъде позиционирана изложба, която разказва историята на Спасените за тези повече от 20 години мечки. Експозицията се реализира в партньорство със Столична община и ще продължи до 5 май.  

Bear Sanctuary Belitsa exhibition - all 19 bears

„Това е един вълнуващ визуален разказ, с който искаме не само да напомним историята за спасението на мечките, но и да ги разкажем за първи път  на младата аудитория. 

За щастие, жестоката практика на “танцуващите мечки” вече не съществува и хората не си спомнят или изобщо не знаят, че до 90-те години на миналия век мечките са били разхождани на верига по софийските улици и на ключови туристически дестинации в страната за забавление. 

Малко хора днес са наясно, че тази атракция, скандално наречена “танц на мечка”, се е постигала с ужасяващ тормоз и невъобразими мъки. За да не се повтарят грешките на историята, тя трябва да се помни и никога, на никого вече да не хрумва да превърне това гордо и прекрасно животно в “танцуваща мечка”,

споделя Деница Славова, ръководител “Комуникации” на ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

В 60 табла с фотоси изложбата “Спасените: 20 години история” ще разходи жителите и гости на столицата из изпълнения с драматизъм, но и със спасение и оптимизъм, живот на мечките от ПАРК ЗА МЕЧКИ в Белица. Експозицията съдържа снимки от създаването на парка, които разказват историите на мечките, намерили свое спасение в него, както и някои от тъжните лица на последните танцуващи мечки. 

Посетителите на изложбата в сърцето на София, ще могат да научат и полезни факти за вида “кафява мечка” и естествената ѝ среда на живот в България. 

Нов сайт на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица

Търсене