Cruel Live plucking of geese in a farm in Poland

ЧЕТИРИ ЛАПИ със стряскащи разкрития за нехуманното отношение към гъските във фермите за пух и пера  

Жестокото скубане на гъски на живо все още е често срещано явление, въпреки забраната в целия ЕС

1.12.2022

Нови шокиращи кадри на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, показват стряскащи сцени на скубане на живо на гъски в няколко ферми в Полша. Припомняме, че болезнената процедура е забранена в ЕС. Въпреки това събирането на пера по време на естествените цикли на опадване е разрешено. Това отваря вратичка в забраната и се превръща в оправдание и печеливша практика за фермите и модните марки, които все още не са поели ангажимент да въведат стандарти за използването на материали, произведени по нехуманен начин, като Prada, Max Mara или Michael Kors.   

С идването на зимата, много хора по света избират пухени якета за ежедневния си гардероб, без да са наясно за нехуманния начин, по който те са създадени. Данни, показват че само пет процента от произведените в света пух и пера се добиват по отговорен начин.   

Стряскащите сцени на жестокост към животните, споделени ЧЕТИРИ ЛАПИ, показват че от посетените 35 ферми в Полша, в почти половината от тях има данни за насилствено скубане на живо за пух от гъски. 

"Това видео показва скритата жестокост, която може да се прояви в света на модата, когато печалбата е приоритет пред хуманното отношение към животните. Те не бива да страдат в името на модата. В кадрите се вижда силната болка, на която са подложени. Живи гъски издават крясъци и махат непрестанно с крила, докато перата им се оскубват, някои животни са намерени мъртви. Когато перата на гъските са в процес на естествено опадване е възможно да се събират по начин, който не вреди на птиците. Но тъй като този процес не се случва по едно и също време при всички животни, фермерите предпочитат да съберат възможно най-много и възможно най-бързо - пух и пера, подлагайки птиците на брутално скубане на живо. Притеснителен извод от проучването е, че жестокият процес е преобладаваща практика във фермите. Птиците се отглеждат много по-дълго и има по-голяма вероятност да бъдат оскубани живи. По наши изчисления гъските, отглеждани във фермите, могат да изпитат силната болка от скубането на живо 16 пъти, преди да бъдат убити."

Джесика Медкалф, експерт от ЧЕТИРИ ЛАПИ по хуманно отношение към животните в модата

Изчислено е, че през 2020 г. обемът на производството на пух и пера в световен мащаб е бил около 532 528 тона, като Китай е най-голямата страна износител, произвеждаща 70% ($566 млн. долара) за световния пазар. На второ място се нарежда Тайван с обем на износа на стойност $165. Полша е третият по големина износител на пух и пера с материал, оценен на $73,8 през 2020 г. Съединените Американски Щати заемат четвърто място,  а Германия - пето в световната класация.  

"Потребителите могат да помогнат, като предпочетат алтернативни материали, които топлят също толкова колкото пухът или като закупуват само сертифицирани продукти. Тук обаче е ключово да се отбележи, че много от фермите не са сертифицирани по правилния начин или въобще не са сертифицирани. Важно е да се уверят, че марките и производителите наистина гарантират, че по цялата верига за снабдяване живи животните не са подложени на жестокото скубане.", допълва  Медкалф.  

Носете дрехи от устойчиви материали и покажете, че Ви е грижа за животните. Обличайте се с хуманност.  

Предистория 

Много от птиците, използвани за събиране на пух, произхождат от индустрията за производство на фоа гра, където на около осемседмична възраст те се хранят принудително чрез метални тръби. Те се вкарват в гърлото им, за да се напълнят стомасите им с храна - много по-голямо количество, от което могат да изядат по естествен път. Този процес се повтаря многократно на ден и води до набъбване на черния дроб на птиците до десет пъти повече от естествения му размер и може да причини органна недостатъчност, наранявания на човката и гърлото на птиците или пневмония. Поради жестокостта на храненето, много птици умират по време на или след процедурата. Тези, които оцелеят, трудно се движат поради тежките си тела.   

С грижа за околната среда  

Развитието и увеличаването на птицевъдството е довело до множество въздействия върху околната среда. Кланиците изхвърлят огромни количества отпадъци, замърсявайки земята и повърхностните води, което представлява сериозен риск за здравето на хората. Съпътстващите продукти и отпадъците от птицевъдството могат да съдържат до 100 различни вида микроорганизми, включително патогени, в замърсени пера, крака и чревно съдържание. Установено е, че е много вероятно антибиотиците, пестицидите и хормоните, изпуснати във водните басейни, да имат дългосрочни ефекти върху екосистемите. 

Geese farm

Разследване за жестокостта в модата


НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Търсене