Illegal Puppy Trade

Българските ветеринарни лекари за тенденциите в незаконната търговия с кучета   

Повече от половината посочват, че поне веднъж месечно при тях идват стопани на ново закупено кученце,което се оказва болно  

10.10.2023

В периода от месец юни до месец юли 2023 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ проведе проучване сред практикуващите ветеринарни лекари в България относно незаконните практики в развъждането и търговията с кучета в страната, чиито резултати показват отрицателни тенденции спрямо прилагането на съществуващото законодателство и стряскащи резултати относно осигуряването на хуманно отношение към животните.  

Въпросите от проучването представят мнението на ветеринарни практици от общо девет области в България по важни показатели, свързани с търговията с кучета: 

  • Спазване на условията за задължителната идентификация и регистрация при малките кученца, преди да настъпи моментът на продажба
  • Предоставяне на задължителните документи при покупка на кученце
  • Здравето на малките кученца

Събраните отговори красноречиво показват сериозни пропуски при спазването на законовите изисквания по отношение развъждането, отглеждането и продажбата на кучета: 

  • 57% от респондентите посочват, че „всеки ден“ на посещение при тях водят възрастни кучета без поставен микрочип и извършена регистрация, при други 30% това се случва „всяка седмица“ 
  • Съществува голям контраст в опита на попитаните лекари от област София и лекарите от другите участващи области в България. 50% от запитаните в областите, различни от София, отбелязват, че „почти никой“ не желае издаването на паспорт и поставянето на чип за техния домашен любимец, 11% искат „или само едното, или само другото“, докато в София 68% от допитаните лекари посочват, че това се иска от “голяма част” или от “почти всички”. 
  • 54% от лекарите споделят, че поне веднъж месечно им се случва при тях да дойдат стопани, които наскоро са си закупили малко кученце и то се е оказало болно, малко след като пристига в своя нов дом, а 16% го наблюдават всяка седмица. 
  • Само 27% от респондентите посочват, че никога досега не им се е налагало да евтаназират малки кученца, заради заболяване, което се е развило през първите седмици/месеци живот и е в следствие на лошите практики на развъждане и отглеждане 

Резултатите от проучването поставят акцент и върху „надценката“, която новите собственици често рискуват да заплатят, избирайки да купят своя домашен любимец от съмнителен развъдник - 24% от допитаните лекари споделят, че „всеки ден“ при тях пристигат собственици с техните наскоро придобити кученца, които нямат чип, нито паспорт и не са регистрирани, 60% споделят, че това се случва „всяка седмица“, а 11% - „всеки месец“. Друга честа практика е вписването на фалшиви данни и информация в паспорта или издаването на здравна книжка вместо на Европейски паспорт за домашен любимец.  

„Незаконните развъдчици често се възползват от липсата на информираност у бъдещите собственици за своя собствена изгода. Ежедневно до нас достигат случаи, при които развъдчиците лъжат купувачите, че е тяхна отговорност, като бъдещи собственици, сами да заведат при лекар малкото кученце за поставяне на ваксини, чипиране, регистрация и издаване на всички необходими документи. Това не само добавя допълнителни разходи за собствениците, но и измества отговорността, която по закон се пада на развъдника.“

коментира Ивелина Иванова, програмен координатор към ЧЕТИРИ ЛАПИ

illegal puppy trade

Със своето проучване ЧЕТИРИ ЛАПИ отново апелира да се адресира проблемът с незаконното развъждане на кучета в България от всички отговорни институции, както и да се засилят мерките, противодействащи на разпространението на незаконните и нехуманни практики при развъждането и отглеждането на кучета, но също и да алармира всички бъдещи собственици на куче относно потенциалните опасности от покупката.  

Проучването се осъществява със съдействието и подкрепата на Българския ветеринарен съюз. То е част от кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ Малко.Бързо.Болно., която цели да достигне до потенциални купувачи и да им покаже рисковете, свързани с тази незаконната търговия, както и да предостави информацията и ресурсите, от които потенциалните купувачи се нуждаят, за да си купят кученце по отговорен и безопасен начин.  

ЧЕТИРИ ЛАПИ стои зад каузата “Осинови, не купувай” в стремеж това да се превърне в тенденция и за България. Най-добрият начин да помогнеш на куче в нужда е да го осиновиш от местен приют. Взимайки куче от приют, например, не само ще спасиш една изгубена душа, но ще вземеш и животно с документи, което е кастрирано, идентифицирано, ваксинирано срещу бяс и ще има идея за характера и навиците му.  

Illegal Puppy Trade


ТЕНДЕНЦИИ В НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С КУЧЕТА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БЪЛГАРСКИТЕВЕТЕРИНАРНИ ЛЕКАРИ


ВИЖ ТУК

Търсене