Pools are a danger to animals

басейните крият опасности за животните

ЧЕТИРИ ЛАПИ представя няколко съвета как да предпазвате домашните любимци и дивите животни от басейни през лятото

8.6.2023

В летните жеги много животни, както нашите домашни опашатковци, така и диви видове биват подмамени от прохладата на градинските басейни и желанието да се разхладят в тях. Така без да подозират понякога попадат в клопка и са застрашени от удавяне, защото нямат възможност да се измъкнат от хлъзгавите стени на басейна.

Собствениците на басейни трябва да имат предвид безопасността както на хората, така и на животните наоколо. Застрашени могат да бъдат както домашните любимци на собственика, така също и домашни любимци на съседите и диви животни, които могат да влязат в градината. Да направи своя басейн безопасен за животните е отговорност, която всеки собственик на басейн трябва да осъзнае.

Какви мерки за пезопастност на басейна да предприемете?

Още докато планирате построяването на своя басейн или когато закупувате имот с басейн в него помислете за следните въпроси:

 • Какви животни мога да очаквам в близост, в зависимост от страната/областта, в която живея?
 • Имам ли домашни любимци и как мога да ги предпазя?
 • Кои материали и прегради са безопасни за животните и могат да ги предпазят от зоната на басейна?

Това ще ви помогне да вземете своевременни предпазни мерки.

 • Огради: в зависимост от Вашите предпочитания може да изберете подвижна или постоянна ограда. Не забравяйте да блокирате всички пролуки, през които животните биха могли да се промъкнат, и се уверете, че оградата е достатъчно стабилна, за да издържи на по-силни животни.
 • Рампи и стъпала: поне едно от тези съоръжения на басейна ще помогне на животните да се спасят при опасност. Уверете се, че тези елементи не се хлъзгат.
 • Аларми: ако инсталирате алармена система, разумно е да изберете такава, която се включва само когато има движение в самата вода, а не около ръба на басейна.
 • Покривала: изберете специални предпазни покривала, тъй като обикновените могат да подведат животното, като изглеждат като стабилна повърхност.
 • Подреждайте редовно басейна си: никога не оставяйте нищо, което може да събуди интереса на животното и да го примами да скочи във водата.
 • Помощни средства за катерене: Закачането на найлонови въжета отстрани или близо до ръба на басейна могат да бъдат полезни инструменти за изкачване на бедстващо във водата животно.
 • Предпазни мрежи/ъглови рампи: тези инструменти са специално предназначени да помогнат на малки животни като жаби, патета и катерици да преодолеят височината на плувен басейн.
 • Отрежете надвиснали клони: това предотвратява падането на малки диви животни като катерици от дърветата в близост до и над басейна.

Как да реагираме в спешни ситуации?

Дори когато сте взели необходимите предпазни мерки и сте обезопасили водното пространство е възможно някое заблудено животинче да намери пътя си до него. В такива случаи е препоръчително да имате нещо под ръка, за да помогнете:

За малки животни: инструменти като мрежи, метли, лопати и кепчета за басейни са много полезни в такива моменти, така че се уверете, че винаги има нещо подобно наблизо, за да можете незабавно да помогнете на нуждаещо се животно.

За по-големи животни: предвидете да имате наблизо нещо, което може да послужи за рампа, като например дълга, широка дъска от дърво; или поставете няколко градински стола в басейна, които могат да помогнат на животното да стъпи на тях и да избегне опасността.

помнете - бъдете предпазливи

Винаги бъдете внимателни, когато се налага да спасите животно. Уверете се, че Вие ​​самите сте в безопасност и няма да бъде нападнати или наранени. В пакината за запазване на живота си, животните могат да охапят, одраскат силно, или наранят, опитвайки се да се спасят.

Cat

Отговорна грижа за домашните любимци


Прочетете още полезна информация как да полагате правилните грижи за своите любими опашатковци

прочети тук

Сподели сега

Търсене