Дентална грижа за домашни любимци

Това наричаме “здрава захапка” – съвети за грижа за зъбите на Вашите кучета и котки 

1.2.2022

Точно както хората, кучетата и котките се нуждаят от здрави зъби и венци, за да се хранят нормално и да предотвратят по-сериозни заболявания. Основната грижа за нашите домашни любимци освен хранене, включва и редовно миене на зъбите у дома. За да предотвратим болезнени зъбни заболявания, проблеми с венците и загуба на зъби е препоръчително и професионално почистване при ветеринарен лекар. В тази статия сме събрали обобщени съвети за дентална грижа, които могат да бъдат от полза на всеки стопанин. 

Подходяща паста за зъби

Основното оборудване за правилна грижа за зъбите на кучета и котки включва паста и четка за зъби, подходящи за животни. Пастата за зъби, предназначена за човешка употреба, може да бъде отровна за животните, затова не експериментирайте с нея. Специализираните пасти и четките за зъби за домашни любимци се предлагат във всички зоо магазини или ветеринарна клиника. Те са с по-мек косъм и са съобразени с размерите на кучетата и котките. Препоръчват се и алтернативни способи за почистване като „гумени приставки за пръсти“. 

Приучете любимеца си да свикне с почистването на зъби

За да помогнете на домашния си любимец да свикне с миенето на зъбите, е препоръчително първо да масажирате устните, зъбите и венците без да използвате паста. Устата на домашния любимец се масажира с пръсти с бавни кръгови движения до минута веднъж или два пъти на ден, можете да използвате и гумените приставки за пръсти. 

След няколко дни животното ще свикне с движенията и докосването. Тогава може да добавите и пастата за зъби. Домашните любимци могат да подушат и да опитат малко от пастата за зъби, за да свикнат с вкуса и да не се плашат. 

Процедура по почистване на зъбите 

Пастата за зъбите на опашатковците обикновено е вкусна за тях. Препоръчително е да нанесете малко количество от нея върху четката за зъби и да оставите кучето или котката да я оближе. С това животното свързва четката за зъби с нещо положително. Веднага щом животинчето свикне с пастата за зъби и четката, същинското миене може да започне.  

Процедурата до голяма степен е еднаква за кучета и котки. Зъбите се мият с малки кръгови движения, като се започне от външната страна на зъбната редица. 
 
Първоначално трябва да правите почивка на всеки пет до десет секунди. След като животното свикне с грижата за зъбите, почистването може да се извърши наведнъж. Ориентировъчно би ви отнемало около минута. Докато трае почистването, говорете мило и обгрижващо на любимеца ви, така ще го успокоите допълнително. 

Алтернативи на миенето на зъбите 

Ако Вашето куче или котка не понася миенето на зъбите, въпреки усилия Ви и методите на адаптация описани по-горе, животните не трябва да бъдат принуждавани на всяка цена. Собствениците на домашни любимци могат да се върнат към алтернативи за почистване, които включват пръчици за дъвчене и гел за грижа за зъбите. 

годишен ветеринарен преглед

Препоръчително е всеки домашен любимец да минава поне веднъж годишно на профилактичен преглед при ветеринарен лекар, също както хората посещават своя личен лекарЗъбите на вашия домашен любимец трябва да се проверяват по време на годишния общ преглед. 

Ако ветеринарният лекар открие зъбен камък или възпаление,
 е препоръчително да се извърши професионално почистване на зъбите. Посещаването на редовни профилактични прегледи за Вашето куче или котка, биха Ви помогнали да предотвратите много заболявания.  

Cat

ПОДГОТВЕНИ ЛИ СТЕ ЗА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ? 


Научете какво е необходимо, за да бъдете отговорен собственик на домашни любимци 

Вижте още

Сподели сега

Търсене