dog laying at the grass

Грижа за домашните любимци по време на горещите дни   

Наръчник със съвети как стопаните да полагат правилните грижи за любимците си през топлото време  

6.7.2023

Лятото дойде и температурите се покачват с всеки изминал ден. Колкото по-топло става, толкова по-важно е домашните любимци да избягват жегата и да се разхлаждат често. В тази статия може да намерите полезни насоки за грижата за животните по време на горещото време, за да се избегнат инциденти и да могат любимците да се насладят на слънчевите дни. 

dogs lying on the grass

КУЧЕТА 

 • Важно е, когато времето е горещо стопаните да са много внимателни. Освен сериозните сърдечносъдови усложнения, които могат да доведат до топлинен удар, кучетата са изложени на риск от слънчево изгаряне на места, където нямат козина, като например носа и ушите. 
 •  Честият прием на течности е от изключително значение за благосъстоянието на опашатковците. По време на разходките винаги трябва да имат достъп до питейна вода, затова помнете да носите бутилка със себе си, както и да се правят редовни почивки. По-възрастните кучета се нуждаят от повече време да се охладят и да си починат. 
 • Разходките, включващи тичане е препоръчително да бъдат провеждани през по-прохладно време - рано сутрин или вечер. 
 • През лятото асфалтът се нагорещява изключително много и може да опари, дори изгори лапите на кучетата. Изберете по-сенчест маршрут или по-възможност разходка в парка, или гората, където освен, че е по-хладно, има и много дървета, които да предпазят Вас и Вашия опашат приятел от силното слънце. Ако все пак кучето Ви получи изгаряне има специални кремове, които може да закупите, за да облекчите болката. 
 • По време на пътуванията с кола, заедно с Вашето куче, е важно да включите климатика. Ако автомобилът Ви не разполага с такъв, Ви съветваме да избягвате пътувания в най-голямата жега, като тръгвате  рано сутрин или вечер. Задръстванията през горещото време могат бързо да създадат проблеми за любимеца Ви. При никакви обстоятелства, никога не оставяйте кучето  само в колата, дори и само за няколко минути. Температурата в автомобила много бързо може да се повиши до 60 °C, а даже и до 100 °C. Дори и паркиран на сянка, той се нагрява много бързо и се превръща в смъртоносен капан за животното. Ако видите куче, затворено в кола, опитайте се незабавно да намерите собственика.  
Cat lying in the shade

КОТКИ 

 • През горещите дни котките обикновено сами търсят сенчести места, където да се излежават, но както и при кучетата стопаните трябва да са много внимателни, котките да не бъдат изложени на прекалено високи температури. 
 • Четириногите винаги трябва да имат лесен достъп до вода. 
 • Не оставяйте остатъците от недоядена храна в купичката на котката Ви, защото тя бързо се разваля от жегата. А приема на развалена храна може да доведе до стомашни проблеми за опашатия Ви приятел. 
pet rabbit in Germany

Малки домашни любимци 

 • Както и при кучетата и котките, малките домашни любимци като зайци, морски свинчета и хамстери, също винаги трябва да имат осигурена питейна вода. 
 • Уверете се, че животните отглеждани в заграждения на открито имат сенчести места и предмети, под които могат да се скрият от слънцето. 

ПТИЦИ  

 • Птиците, отглеждани в домашна среда трябва да се държат далеч от пряка слънчева светлина.
 • Уверете се, че волиерите са разположени далеч от слънцето и от  течение.
 • Важно е стопаните всеки ден да подменят водата във ваните за къпане и в бутилките за пиене, за да се избегне появата на бактерии.
Dog at home

НУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ГРИЖАТА ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ


ВИЖ ТУК

Сподели сега

Търсене