Грижа за домашните любимци 
през
 зимния сезон  

Наръчник със съвети за стопани на кучета, котки и малки домашни любимци. 

20.1.2022

Стопаните на домашни животни често се чудят как да подготвят своите домашни любимци за зимния сезон. Нуждае ли се кучето от яке? Трябва ли заека да се прибере в затворено пространство? Могат ли котките да излизат навън? Грижата за кучета, котки и малки домашни любимци е по-лесна от колкото повечето собственици смятат.

Ето няколко съвета за това как да се погрижете за вашия най-верен приятел през зимата: 

Dog in the snow

Съвети за собственици на кучета 


Облекло 

Късокосмести породи като добермани, хрътки и чихуахуа са уязвими към студа, както и по-възрастните кучета от всяка една порода. Те трябва да излизат на разходка с топъл пуловер или яке, който покрива целия гръб (бъдете подготвени за много усмивки от минувачи!). Само се уверете, че дрехата няма да възпрепятства свободното движение на кучето Ви или да намали способността му да се изразява чрез езика на тялото (напр. размахване на опашката). 

Грижа за лапите 

Ушите, опашката и лапите са частите от тялото на кучетата, които са най-склонни към измръзване. Обувките за кучета се препоръчват за защита на лапите, особено за тези породи, които не са “естествено защитени от зимата”. Важно е обувките да са точния размер. Те трябва да пасват удобно и да позволяват осъществяването на правилната терморегулация.  

За всички породи е от съществено значение лапите им да бъдат гладки. Кремовете, богати на масла, са много подходящи и предпазват от болезненото напукване. Козината между пръстите и лапите трябва да се поддържа къса, за да се предотврати образуването на болезнени бучки от студа. 

След всяка разходка е важно лапите на кучетата да бъдат измивани. Това ще попречи на кучето Ви да оближе пясък и сол от лапите си, които биха могли да разстроят стомаха му. 

Диета 

И кучета, които обичат да бъдат навън през зимата и тези, които предпочитат да прекарват по-голямата част от времето си на закрито се нуждаят от специална диета. Първите се нуждаят от допълнителни калории, защото изгарят повече, за да останат топли. Докато "домошарите" се нуждаят от по-малко калории, за да не напълнят през зимата.  

За кучетата е важно да пият голямо количество прясна вода, за да се предпази кожата им от изсушаване. 

Грижа за козината 

През зимата, не е препоръчително да се подстригва козината на кучетата - колкото по-дебела е тя, толкова по-добре за тях. Важно е обаче да разресвате козината им по-често. През този сезон , кожата изсъхва по-бързо и разресването веднъж седмично помага за отстраняването на мъртвите кожни клетки и разпространяването на естествените масла по цялата козина. 

Полезни насоки 

По време на разходки трябва да се избягват заледени водни повърхности. Ако ледът е тънък, може да се пропука и кучето да падне вътре. За да се подсигурите винаги дръжте кучето си на каишка. 

Като отговорни стопани, трябва да следите и за това дали на кучето Ви не му е студено. Ранните индикации включват треперене и вдигане на лапите им  по-често, докато са изправени. Ако кучето Ви покаже признаци на студ го приберете у дома. При студено време може да е по-добре да извеждате вашия домашен любимец на по-чести, но по-кратки разходки. 

cat in the snow

Съвети за стопани на котки 


Диета 

Котките се нуждаят от повече калории през зимата, за да имат достатъчно енергия. 

Полезни насоки 

Котките трябва да излизат на вън през цялата година. Така тяхната козина, която ги предпазва от студа ще стане по-гъста и това ще облекчи прехода към зимата.  

Ако отглеждате котката си в двор и имате възможност, трябва да и осигурите допълнително място за подслон, което да използва през зимните месеци. Това може да е гаража или къщичка с много дебели одяла. Мястото трябва да бъде добре изолирано и водоустойчиво.  

Някои котки обичат да се прибират късно вечерта или през нощта. Ако това важи и за вашата котка, трябва да монтирате котешки капак, за да може опашатия Ви приятел да се прибере у дома, когато спите или не сте у дома.  

Фактът, че се стъмва по-рано, прави зимата по-опасно време за котките, тъй като водачите на автомобили могат да не ги видят на пътя. Добра идея е да сложите на котката си светоотразяваща нашийник, но бъдете внимателни, защото както със всеки друг вид нашийник, те могат да се оплетат в тях и да пострадат. 

Градинските водоеми трябва да бъдат обезопасени, тъй като често замръзват, а ледът може да се пропука и котката Ви да падне в тях. 

Съвет от ветеринарите 

Ветеринарите препоръчват котките да бъдат обезпаразитени и да им бъдат поставени нужните ваксини преди началото на зимата. Това ще им осигури допълнителна защита по време на зимните месеци. 

Rabbits in the snow

Съвети за малки домашни любимци - зайци, морски свинчета, хамстери и други 


Малките бозайници като зайци и морски свинчета трябва да свикнат да бъдат навън много преди зимата да дойде. По този начин могат тяхната “зимна защита” - козината им ще порасне, за да ги предпазва.   

Всяко външно заграждение за малки бозайници трябва да бъде добре изолирано от студа. Изолирането на пода, стените и покрива на заграждението също е от значение.  

Подобно на кучетата и котките, малките бозайници също трябва да се хранят по подходящ начин през зимата. Нуждаят се от концентриран фураж. Можете да намерите изобилие от професионална литература със съвети за подходяща зимна диета за малки бозайници.  

Питейната вода може бързо да замръзне през зимата, така че е важно да я проверявате редовно и да я сменяте, когато е необходимо. 

Сподели сега

Търсене