Puppy

КАК ДА НАМЕРИМ ОТГОВОРЕН РАЗВЪДЧИК  

Мислите за закупуване на кученце? Следвайте тези стъпки! 

10.5.2022

Преди да вземете новото си кученце, има много неща, които трябва да имате предвид. От високите разходи и времето, което трябва да посветите на кученцето, до списъка с артикули, които трябва да закупите и дори вида храна, с която искате да го храните. Но едно от най-важните съображения трябва да бъде: откъде да вземете Вашето кученце. 

Има няколко различни подхода, които можете да следвате; най-добрият избор е, разбира се, да осиновите куче от местен приют. Много кучета, включително кученца, са в приюти не по друга причина, а заради това, че вече не са желани от собствениците си – често, защото са закупени импулсивно. Осиновяването на куче е много удовлетворяващо преживяване и в замяна ще получите много безусловна любов! Въпреки това, ако искате кученце от конкретна порода, с определени характеристики, които не можете да намерите другаде, може да решите да потърсите развъдчик, от който да закупите кученце. 

Ако това е Вашият случай, можете да намерите полезни съвети как да намерите отговорен развъдчик тук: 

1. Не бързайте да купувате кученце. 

Отделете време и направете проучване за вида куче, което е най-подходящо за Вашия начин на живот. Това означава да се вземат предвид различни породи, размери, поведение, нива на активност и грижа за външния вид. Може дори да решите, че кученцето не е идеалният избор за Вас и вместо това, да решите да осиновите възрастно куче. 

2. Потърсете развъдчик с добра репутация. 

След като определите вида куче, което търсите, потърсете реномиран развъдчик във Вашия район, който има кучило кученца. Можете да започнете, като посетите уебсайт на киноложки клуб на конкретната порода. Там можете да разберете кои развъдчици имат кучило или очакват такова в бъдеще. Винаги си струва да изчакате за добре отгледано кученце, дори ако е необходимо известно време, за да бъде налично кучило. За да сте сигурни, че мястото, от което искате да закупите кученце, е регистриран развъдник, каквито са изискванията според българското законодателство, можете да проверите обекта в списъка с регистрирани развъдници, достъпен на сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).  

3. Бъдете внимателни, ако купувате кученце онлайн. 

Незаконно внесените, развъждани и продавани кученца често идват с измамни документи. Това включва фалшиви сертификати за ваксинация, данни за микрочип, сертификат за родословие и фалшифицирана информация в паспорта на домашния им любимец. Това се прави, за да се скрие истинският произход на кученцето и самоличността на продавача. Ваксинациите против бяс и други заболявания може да са невалидни и да се правят само на хартия. Ако се установи, че кученцето е незаконно внесено, може да се наложи собственикът да плаща високи такси и да остави кученцето под карантина в продължение на седмици или дори да доведе до евтаназиране на кученцето. Прочете тук как да направите разлика между безскрупулния и отговорен развъдчик.

4. Свържете се с развъдчика и задайте въпроси. 

Като се свържете с развъдчика, можете да зададете въпроси, които могат да Ви помогнат да идентифицирате отговорен развъдчик. Попитайте дали продавачът е действителният развъдчик и ако не, попитайте откъде са дошли кученцата. Ако кученцата са внесени от чужбина, тогава се препоръчва да не купувате от този продавач, тъй като няма да можете да видите условията, в които са били отглеждани кученцата, кучето майка или да се срещнете с развъдчика. 

5. Избягвайте странни оферти. 

Ако развъдчик, на когото сте се обадили, каже „В момента нямам налично кученце за Вас, но ще имам още кученца след няколко седмици“, „Нямам мъжко/женско в това кучило, но очаквам повече кученца след няколко седмици“ или „Мога да Ви намеря кученце в цвета, който искате“ – това са индикации, че това може да е съмнителен развъдчик. 

6. Попитайте за посещение и оглед на кученцата, преди да купите. 

Отговорен развъдчик ще Ви позволи да посетите кученцата, преди да решите да купите, и също така, ще иска да се срещне с Вас и да провери дали сте подходящи стопани за неговите кученца. Най-добре е, ако можете да се срещнете с кученцата поне веднъж, преди да решите да купите и да вземете едно вкъщи. Вие също така, ще можете да се срещнете с майката и вероятно кучето баща и ще имате по-добра представа за произхода на кученцето и породата, както и да използвате това като възможност да зададете много въпроси на развъдчика. Ако развъдчикът не е съгласен на такова посещение, това е друг предупредителен знак и трябва да си тръгнете. 

7. Когато купувате кученцето, настоявайте да го направите от развъдника. 

Важно е да вземете кученцето си от развъдник, а не от друго място или то да Ви бъде доставено. Посещавайки развъдника, ще можете да видите как кученцето взаимодейства с майка си и с другите кученца. Не купувайте кученцето, ако майката не присъства или ако развъдчикът предложи да достави кученцето. Внимавайте за „фалшиви майки“! Майката трябва да бъде нежна и грижовна към своите кученца и да не е дистанцирана. 

8. Внимавайте за определени знаци по време на посещението. 

Каква е хигиената в развъдника? Предоставят ли Ви документи за кученцето по собствена инициатива? Кучето майка изглежда ли добре обгрижено? Кучето майка има ли добра връзка с кученцата (проверява ги, облизва ги)? Проверете дали кученцата изглеждат здрави и активни. Ако кученцето, което сте избрали, има течащи очи или нос, сплъстена козина или дори признаци на диария, или седи в ъгъла и изглежда летаргично или уплашено, може да има нещо нередно. Ако средата Ви се струва странна, доверете се на инстинктите си и си тръгнете. Можете също така, да докладвате развъдчика на властите, ако сте загрижени и имате подозрения, че става въпрос за незаконна търговия. 

9. Отговорните развъдчици ще искат да задават много въпроси, за да са сигурни, че сте подходящи за тяхното кученце.

Отговорният развъдчик винаги ще иска да зададе много въпроси, за да гарантира, че кученцето му отива в дом с отговорен стопанин. Някои развъдчици могат да извършват домашни проверки или да проведат онлайн видео среща с нови собственици, за да видят дома, в който тяхното кученце отива в бъдеще. Ако развъдчикът задава малко въпроси, интересува се само от продажбата на кученцето или упражнява натиск за бърза продажба, тогава си тръгнете. 

10. Договорите за закупуване на кученце са важни: отговорният развъдчик ще настоява новите собственици да подпишат договор. 

При осъществяване на покупка, развъдникът следва да предостави документ, удостоверяващ извършеното плащане – това, с което търговецът потвърждава, че е получил сумата, срещу която е предал животното. Договорът за покупко-продажба на домашен любимец е силно препоръчителен, защото предоставя възможност да се договорят различни условия, включително декларации и гаранции от страна на продавача. Договорът има за цел да защити както развъдчика, така и новия собственик. Най-добре е да съдържа името, адреса и данните за контакт както на купувача, така и на продавача на кученцето и да включва информация за самото кученце, включително номера на микрочипа. Препоръчително е да има декларация, в която развъдчикът декларира, че кученцето е здраво, както и раздел за правата на връщане, който очертава какви права на връщане има купувачът за кученцето и при какви обстоятелства развъдчикът се съгласява да вземе кученцето обратно и да върне покупната цена. И накрая, в договора следва да бъде включена сумата за покупка на кученцето, като двете страни се съгласяват, че сумата е платена и кученцето е предадено, както и че двете страни са съгласни с условията на договора. 

11. Настоявайте за копие от всички документи за ваксинация и регистрация на кученцето на мястото на продажба. 

Трябва също да получите информация за микрочип и здравни тестове, и да проверите данните, за да се уверите, че предоставените документи са пълни и не липсва важна информация. Отговорният развъдчик също така, ще предостави на новите собственици много информация как да се грижат за своето кученце. Ако предложат да Ви изпратят тези документи, едва след като сте купили кученцето, тръгнете си. 

12. Проверете паспорта на кученцето. 

В паспорта на домашния любимец можете да проверите дали кученцето е внесено от чужбина. Проверете произхода и данните за собствеността на кученцето, например: развъдчикът ли е действителният собственик на кученцето, както е посочено в паспорта? Проверете подробностите за ваксинацията, например къде се намира ветеринарният лекар, който е ваксинирал кученцето, в друга държава/град ли се намира? Информацията за кученцето съвпада ли с описанието на кученцето, например неговия цвят и възраст? Данните за микрочипа в паспорта съвпадат ли с информацията за микрочипа, която сте получили от развъдчика? 

13. Уверете се, че кученцето е на минимум 8 седмици, преди да го вземете. 

Кученцата обикновено се продават на възраст между 8-12 седмици, като някои страни имат законова възрастова граница, когато кученцата могат да се продават. Според българското законодателство кученцата за продажба трябва да са на минимум 8 седмици. Добра възраст за вземане на кученце е, когато то е на около 10 седмици. Дори да е законно да се разделят кученцата от майката и братчетата и сестричките им на 8 седмици, те ще научат толкова много от майка си през допълнителните две седмици заедно. 

14. Последващ контакт.

Отговорният развъдчик ще иска да поддържа връзка, след като кученцето отиде в новия си дом и ще се радва да отговори на всички въпроси, които новият собственик има относно кученцето след покупката. Отговорният развъдчик ще иска да знае, че неговото кученце се гледа и чувства добре в новия му дом и при новите си собственици. 

НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ 

Може да отнеме време да намерите добър развъдчик и може да се наложи да изчакате кученцето си, но не забравяйте, че добре отгледаното кученце си струва чакането. Възможно е да се присъедините към списък с чакащиако искате да имате определена порода кученца или от определен развъдникБъдете търпеливи и използвайте това време, за да продължите проучването си и да се уверите, че Вие и Вашето семейство сте напълно подготвени за пристигането на ново кученце.  

Сподели сега

Търсене