Как да се погрижим за настинал домашен любимец

Наръчник за стопаните на кучета със съвети как да полагат правилните грижи, когато техните опашати приятели са настинали 

15.1.2024

Кучетата настиват също както хората.Симптомите, които обикновено се проявяват при по време на настинка са: кихане, назален секрет, често облизване на носа, насълзени очи, както и умора.При първа проява на индикации на заболяване е важно да намалите продължителността на разходките навън.Когато времето е влажно, след разходка е нужно кучето да се подсуши с кърпа и да си почива дълго време.Ако започне да му се повдига, да вдига температура (над 39°C), да кашля или до има раздразнение в областта на очите е препоръчително да го заведете на преглед при ветеринар. 

Когато кучето Ви прояви признаци на настинка е много важно да му осигурите топла и уютна среда у дома. 

Инхалациите помагат за облекчаване на симптомите 

Инхалациите са добър начин за облекчаване на настинка при четириногите ни приятели. Подходящи са вода с морска сол, както и различни видове чай.Използването на етерични масла не е препоръчително, защото те могат да бъдат отровни за животните.Инхалациите при кучетата се правят по-лесно ако те имат обособено легло за спане или клетка за пренасяне.Сложете домашния си любимец и поставете купичка пълна с подходящата за инхалации течност пред легълцето или клетката.След това го покрийте с одеяло.По този начин ще се създаде подходяща преграда.Не поставяйте купичката твърде близо до леглото или клетката, за да не я преобърне животното.Течността за инхалации трябва да бъде топла, но не гореща. За да се уверите, че кучето Ви се чувства комфортно по време на процедурата, не го оставяйте без надзор и следете за неговото благосъстояние. 

Укрепване на имунната система на кучето

Може да предприемете някои превантивни мерки, за да предпазите домашния си любимец от настинка. Също като нас хората, през зимния сезон, кучетата се нуждаят от повече витамини и мастни киселини.Екстракт от ехинацея, витамин С и алое вера укрепват имунната система. Те могат да се приемат през храната или чрез добавки към нея.  

Овлажнителите за въздух могат да бъдат полезни за подобряване на качеството му на закрито, но трябва да избягвате използването на ароматизирани пръчки или спрейове. 

Rescued dog Benji

Прочетете още съвети за домашни любимци


ВИЖ ТУК

Сподели сега

Търсене