Dog looking at a donut

МЕРКИ СРЕЩУ НАПЪЛНЯВАНЕ ПРИ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ 

Как да вземем мерки за намаляване на теглото при кучетата и котките, за да бъдат в оптимално здраве? 

23.2.2024

Разбирането, наблюдението и ангажираността са ключа тук. За всеки стопанин на домашен любимец е изключително важно да:  

 • Разбере, че оптималното тегло ще допринесе за здравето на неговия домашен любимец
 • Осъзнае, кога домашният му любимец е с наднормено тегло
 • Поеме ангажимент да помогне на домашния си любимец да отслабне
 • Да подходи към намаляването на теглото като към бавен процес, изискващ постоянство

Изключително внимание трябва да се обръща на котките с наднормено тегло. 

Котките са много чувствителни към бързата загуба на тегло

“Мастният черен дроб”, известен още като чернодробна липидоза, възниква, когато организмът на котката мобилизира използването на мастните резерви на тялото поради липса на храна (например, когато котката е подложена на радикална диета). Липидният метаболизъм на черния дроб може да се наруши само за няколко дни, а последствията са сериозни.  

Тъй като котките нямат някои ензими, използването на мазнините, активирано от липсата на храна, не може да захрани организма като източник на енергия. Вместо това, мазнините се съхраняват в чернодробните клетки и ги унищожават парче по парче, докато функцията на черния дроб се деактивира и настъпи състояние на чернодробна недостатъчност. 

Съвети за намаляване на теглото 

Ако смятате, че Вашият домашен любимец може да е по-пухкав от желателното, нашите съвети могат да Ви помогнат да се справите със ситуацията: 

 • Регулирайте количеството храна според енергийните нужди на домашния си любимец. Активните животни се нуждаят от повече калории, отколкото тези, които пазят дивана по цял ден.  
   
 • Прочетете препоръките за хранене, написани върху опаковките на храни от производителите. Те показват с какво количество трябва да се храни Вашият домашен любимец всеки ден. Посочената информация, обаче, е предназначена да служи само като ръководство. Има много други фактори, които са от голямо значение, като: размер, порода, възраст, ниво на активност на животното и дали то е кастрирано, или ако е женско е по време на бременност. Те трябва да бъдат взети предвид при определяне на количеството храна, която ежедневно се дава.  
   
 • Контролирайте даването на лакомства за награди. Те са една от основните причини за затлъстяването при домашните любимци, защото стопаните не следят толкова стриктно техния прием. Калориите им трябва да се броят като част от дневната дажба.  
   
 • Заменете твърде честото даване на лакомства като награда с гушкане и много похвали. Това е много полезно за Вашия домашен любимец и не е нужно да се притеснявате за тези допълнителни калории.  
   
 • Игнорирайте всяко молена за храна. Това е особено важно, защото може незабелязано да се превърне в постоянно поведение.  
   
 • Никога не давайте на любимците си храна от масата. Имайте предвид, че Вашата храна може да бъде опасна за здравето на животните .  
   
 • Мислете относно съотношенията. Бисквитка или парче сирене може да Ви се струва като малко лакомство, но това може да се окаже еквивалентно на цяло хранене за Вашия домашен любимец. Например, 30 гр. сирене за една котка е приблизително еквивалентно на шест понички в чинията Ви.  
   
 • Ако имате и други домашни любимци, хранете ги отделно и прибирайте техните купички с храна. Това ще предпази опашаткото с наднормено тегло да похапва от купичките на останалите домашни любимци.  
   
 • Правете повече упражнения заедно: повече активност за Вашия домашен любимец означава по-високо изразходване на калории, а това може да бъде не само полезно за тях, но и за Вас. Извеждайте кучето си на разходка по-често или бавно удължете продължителността на разходките. Обръщайте повече внимание и играйте повече с котката си.  
   
 • Потърсете подкрепа от семейството, приятелите и гостите си. Те трябва да също да спазват Вашите правила спрямо храненето на любимците - това значи без никакви тайни лакомства.
   
 • Не се предавайте. Отслабването отнема време. Процесът както при хората, така и при животните,  също е бавен.  
   
 • Оставете настрана гузната си съвест. Ако в момента не можете да отделите на любимеца си цялото внимание, което заслужава, не го замествайте с допълнителна храна, само защото съвестта Ви казва това. Разбира се, никое куче или котка няма да се оплаква от повече лакомства, но е много по-добре да помолите някого (приятел или роднина) за помощ, който да се погрижи за Вашия домашен любимец и да му обърне внимание, когато Вие не можете (например,  да излезе с него на разходка или да поиграят в натоварен за Вас ден).  
   
 • Избягвайте йо-йо ефекта. След като Вашият домашен любимец е отслабнал, не забравяйте да се придържате към диета, която е оптимално съобразена с неговите нужди, така че  опашаткото да не започне да наддава отново.

Полезен съвет

Наднорменото тегло или затлъстяването могат да имат различни причини. Те са характерни по-често в напреднала възраст, когато животното вече не може да се движи толкова много, например поради артрит. Някои животни също имат генетична тенденция да наддават на тегло или да напълнеят след кастрацията.  

Затлъстяването може да е резултат и от болест. Преди да подложите домашния си любимец на диета, Ви съветваме да го заведете на преглед при ветеринарен лекар, за да се уверите, че наддаването на тегло не се дължи на лошо здраве. Ветеринарният лекар също може да Ви посъветва как най-добре да подходите към процеса на отслабне. 

Преди да подложите домашния си любимец на диета, обсъдете с ветеринарен лекар

 • Всяко животно има специфични диетични нужди, които се определят според вида, нивото на активност, възрастта, размера и здравословно му състояние.  
 • Бързата загуба на тегло може да доведе до сериозни здравословни проблеми.  
 • Моля, говорете с Вашия ветеринарен лекар, преди да поставите домашния си любимец на диета и потърсете техния съвет, така че процесът на отслабване да стане по здравословен и ефективен начин. 
Dog calorie converter infographic
Cat calorie converter infographic
Cat looking for food

грижа за домашни любимици


Научете още полезни съвети и информация за ежедневието с домашен любимец в секцията ни 

Вижте още

Сподели сега

Търсене