(c) Africa Studio - stock.adobe.com

Обучение на кучета чрез поощряване 

Кучетата научават нови навици най-бързо и лесно чрез поощряване.

15.2.2022

Съществуват много различни мнения по темата - кой е най-добрият метод за обучение на кучета, и разбира се много различни опции, които стопаните да прилагат. Някои избират методи, които включват поощрение с лакомства, а други избират методи, които са свързани с наказания. 

ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчва възпитанието чрез поощрения, което е по- хуманният метод и изключва използването на наказания или някакъв тип страдание за животното.  

Какво представлява поощрителния метод на възпитание ?

Този метод на обучение включва използването на награди за стимул като лакомства, похвали и игри, за да може кучето да се научи на добро поведение. По този начин то се научава, че поведението му е пряко свързано със стимула и одобрението на стопанина му. Тоест, когато кучето получи награда се научава, че поведението му е добро и че, за да я получи отново то трябва да следва именно това поведение. Така нежеланите действия и поведение се свеждат до минимум. Подходът също помага за създаването на доверие и здрава връзка между стопаните и животните.  

Примери за това как работи възпитанието чрез поощрения

Силното дърпане на повода от кучето по време на разходки е често срещан проблем, пред който се изправят много стопани. Целта на воденето на повод е безопасност, а не дискомфорт, но много стопани не осъзнават, че когато държат повода твърде изкъсо или стегнат нашийника на кучето твърде силно, му причиняват именно дискомфорт. Когато нашийника и повода са претегнати се създава неудобно усещане както за кучето, така и за собственика. Всякакъв вид дърпане по улиците не е препоръчително. То причинява още по-голямо неприятно усещане и не е води до желания резултат - спокойна разходка. 

При обучителния метод чрез поощрения - в моментите, когато кучето не дърпа каишката, то получава малко възнаграждение. Както и когато то спира, поглеждайки към стопанина си за одобрение (преди да преминат улица например) или се върне обратно при него в ситуации, в които не е сигурно как да се държи или накъде да тръгне. Възнаграждението може да бъде под формата на похвала, погалване, повече внимание или лакомства. По този начин кучето научава, че ако слуша стопанина си, ще бъде възнаградено. Това стимулира доброто поведение все повече и повече. Но разбира се, винаги имайте предвид и количеството лакомства, които давате. 

Small dog with harness and leash
 

Защо възпитателните методи чрез наказания не помагат? 

Обучението чрез поощрения в някои случаи може да отнеме повече време и усилия от страна на стопаните. Въпреки това, то има траен положителен ефект върху поведението на животното и неговата връзка със  стопанина му. 

Ако кучето изпитва болка по време на обучение, то ще бъде много стресирано и в това състояние трудно ще възприеме нищо ново. Наказанието може да има и обратен ефект за възпитанието. Вместо да се научи на команди, животното може да развие страх към определени предмети, хора или ситуации. Възпитаването чрез наказания се отразява негативно и  на връзката между кучето и собственика. За да е силна тя, подобни методи трябва да се избягват. 

Не използвайте тренировъчно оборудване, което причинява болка    

Всеки способ който може да причини болка на кучето по време на обучението, трябва да се избягва на всяка цена. Пример за подобно оборудване е възпитателна каишка, която чрез импулси като ултразвуци или ток създават раздразнение при животните и така показва, че поведението им е не е одобрено от стопаните. Тези нашийници причиняват  стрес на кучетата и могат да предизвикат обратния ефект - страх и ескалиране на лошото поведение (дори проява на агресия от кучето) вместо възпитание. Границите между това, кое причинява болка и кое дискомфорт при четириногите са различни за всяко куче, но и двете не са за препоръчване. 

Съвети за възпитанието на проблемни кучета 

Всяко куче има собствен характер, базиран на комбинация от начина, по който е отгледано, порода, социализация, както и на заобикалящата го среда. 

Собствениците на кучета са отговорни за възпитанието и социализирането на домашния си любимец. Обучението е от голямо значение, защото чрез  него кучетата формират правилното си поведение. Четириногите приятели често искат да зарадват стопаните си , но когато  не знаят как е правилно да се държат това ги стресира. 

Ако кучето Ви има проблемен характер, Ви препоръчваме да потърсите помощта на специалисти - обучители на кучета ,треньори или кучешки училища. Дори проблемните кучета могат да променят поведението си, когато се работи с тях чрез подходящ метод и с постоянство.

AAI dog Kaya

Разберете още за грижата за домашни любимци


Още статии ще намерите в обособената секция

Разбери повече

Сподели сега

Търсене