Dog outdoors

Как да планираме почивката си, когато не можем да вземем кучето си с нас? 

Съвети към стопаните на кучета за ситуациите, когато не могат да вземат любимците си с тях на почивка 

25.7.2023

По различни съображения собствениците понякога решават да не вземат кучето си на почивка с тях. Една от основните причини е големият стрес, който пътуванията причиняват на четириногите - изтощителни дълги часове, прекарани в кола или  стресиращи преходи със самолет. Лятото е особено опасен сезон за пътувания, а най-уязвими са възрастните животни. За тях е силно препоръчително да не предприемат пътешествия. Много хотели и къщи за гости в България все още не допускат престой с домашен любимец, което също може да възпрепятства пътуването. В тази статия ще откриете насоки какво да правите в ситуациите, когато не може да вземете опашатия си приятел с Вас на почивка. 

Намерете доверен човек, който да се грижи за кучето Ви докато отсъствате 

В идеалния случай този човек е член на семейството Ви, но ако това не е възможно, то тогава може да бъде Ваш близък приятел или съсед. Някой на когото може да се доверите, харесва кучето Ви, отговорен е и с радост би поел грижите за четириногия. Важно е също и кучето Ви да познава и харесва този човек.  Съветваме Ви по възможност то да остане у дома  докато сте далеч. Това би намалило стреса от Вашето отсъствие за опашатко драстично, тъй като няма да се налага да свиква с нова среда.   

Ако Вашите близки не могат да поемат грижите, може да потърсите и услугите на професионален гледач на кучета. Важно е първо да проверите техния опит и препоръки. Уверете се предварително, че тизбраният гледач се разбира с любимеца Ви и знае какви методи на обучение и команди да използва, за да се избегне стрес и объркване за опашаткото. Повечето гледачи имат сайт или страница в социалните мрежи, където може да прочетете отзиви за работата им. В случай, че се затруднявате да намерите подходящ гледач, поискайте препоръки от други стопани.  

Хотели за кучета

Това е по-скъп вариант, но също много често използван. Добрият хотел ще разполага с обучен и опитен персонал за работа с кучета, също така и с достатъчно пространство за всеки любимец. Както професионалните гледачите, хотелите също имат сайт или страница в социалните мрежи. Отново Ви съветваме внимателно да прегледате отзивите, за да се уверите, че мястото е подходящо за нуждите на Вашия любимец. Предимство е, че на такива места животните могат да общуват и с други кучета, но задължително предупредете персонала дали Вашето куче е подходящо за социализация. 

Как да сте добре подготвени 

Кучето Ви трябва да бъде добре обучено 

Още в началото, когато приемете опашаткото в дома си трябва да го социализирате с други хора и в различна среда. Ако доверявате грижите за кучето си на приятел, съсед или член на семейството, предварително от време на време го оставяйте да пренощува в дома им, за да опознае новата среда. Това е особено важно, ако кучето Ви ще живее известно време на ново, непознато за него място.  

Не забравяйте принадлежностите на любимеца си  

Ако любимеца Ви ще бъде на ново място докато Ви няма уверете се, че той има със себе си познатите му вещи. Това включва любимите играчки, купичките за храна и вода, кучешко легло, както и нашийник, повод или нагръдник. Сред багажа му може да сложите и стара тениска с Вашия аромат, която би помогнала за намаляване на стреса от липсата Ви. Ако кучето Ви приема лекарства, подгответе подробен график, в който е посочено кои са те, за какво са предназначени, каква е необходимата доза и кога трябва да се приемат. Изключително важно е и да предоставите данни за контакт на ветеринарния лекар, който преглежда и лекува кучето Ви. 

Бъдете искрени относно характера и поведението на кучето Ви 

Когато поверявате грижите за кучето си на друг човек, Вие му прехвърляте и отговорността за неговото благосъстояние. Ето защо е важно да споделите с този човек за всички негативни навици, черти или някакви особености, които кучето Ви има, за да се избегнат неприятни ситуации. Подобно поведение може да бъде склонност да хапе, когато е уплашено, неприязън към други мъжки кучета, или проява на агресивна реакция към мъже.  

За да се гарантира благополучието на любимеца, трябва също така да информирате гледача за всички тревоги или емоционални нужди, които кучето Ви може да изпита, като например тревожност от раздяла, срамежливост, страх от оживени места, пътуване с кола и т.н. Това ще гарантира, че четириногия няма да бъде поставен в трудни ситуации по невнимание.  

Поддържане на рутината на кучето Ви  

Независимо къде ще остане кучето Ви докато Ви няма, направете всичко възможно, за да му предоставите рутина, близка до ежедневната му. Осигурете на човека, който ще се грижи за опашаткото подробни инструкции и (по възможност писмен) дневен режим, за да знае как трябва да протече денят. Също така е важно домашният Ви любимец да получава една и съща храна, да играе с едни и същи играчки и да спи с едно и също одеяло, докато отсъствате. Така ще избегнете допълнителен стрес, причинен от промени в рутината. 

избягвайте емоционални сбогувания 

 Разделите могат да бъдат много драматични. Постарайте се да не се разстройвате пред кучето Ви. Любимците ни усещат емоциите и това може да им повлияе по отрицателен начин.

Guides for responsible dog owners

Прочетете още от нашите публикации и съвети за стопани 


ВИЖ ТУК

Сподели сега

Търсене