Dog Afra at LIONSROCK 2018

СМЯНА НА КОЗИНАТА ПРИ КУЧЕТА И КОТКИ  

Какво трябва да знаят стопаните на домашни любимци за процеса

6.4.2023

Познат още като “линеене”, това е естествен процес, при който старата козина опадва, за да може да израсне нова, гладка и по-силна. Регенерацията започва, когато навън стане по-топло през пролетта или по-студено през есента, за да се адаптират към климатичните условия - светлина и температура. Въпреки това, някои котки и кучета си сменят козината през цялата година, особено кастрираните домашни любимци. 

Колко дълго продължава процесът на смянана козината при кучетата и котките?

Целият цикъл може да отнеме до шест или седем седмици. За кучетата и котките той е по-интензивен през пролетта, отколкото през есента, тъй като зимната им козина е много по-гъста. Обикновено процесът протича по-бързо при младите животни, отколкото при по-възрастните домашни любимци.  

Подстригването е жизненоважно

За да облекчите тази фаза за Вашия домашен любимец, добре е да разресвате козината старателно поне два пъти седмично – особено внимание трябва да се обърне на подкосъма, който трябва да се отстранява със специални гребени. Разплитането на възли и сплъстена козина премахва мъртвите и опадали косми. Редовното разресване с подходяща за домашния Ви любимец четка подобрява кръвообращението и стимулира подкожните мазнини, които помагат за поддържането на красив и здрав вид на козината. Някои кучета не си сменят козината. Пуделите и йоркширските териери са сред тези породи. Тяхната козина расте непрекъснато и трябва редовно да се подстригва. 

Храна за поддържане на козината на Вашия домашен любимец

Особено важно е да осигурите балансирана диета, богата на цинк и витамини А и В. Ненаситните мастни киселини са от съществено значение за здравословния метаболизъм на козината. Ненаситените мастни киселини могат да бъдат открити в маслото от пореч, риба и вечерна иглика. Всички тези хранителни вещества могат да бъдат закупени като хранителни добавки под формата на специални таблетки или масла.  

Pets at home

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ГРИЖАТА КЪМ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ


ВИЖ ТУК

Сподели сега

Търсене