ВЕЛИКДЕН С ГРИЖА КЪМ ЖИВОТНИТЕ

Някои Великденски традиции крият в себе си жестокост към животните.Ето съветите на ЧЕТИРИ ЛАПИ как да ги ограничините

2.5.2024

Шоколадови, боядисани, декоративни, варени, дървени...Яйцата играят безспорно огромна роля на Великденската трапеза (редом с козунаците). Потреблението на яйца нараства рязко в дните около Великден, като много семейства вярват, че не могат да отбележат празниците без шарени великденски яйца. 

В Европа консумацията на яйца на глава от населението е около 13,8 кг. годишно. А в световен мащаб производството на яйца продължава да расте, като през последните 10 години, то се е увеличило с близо 25%. Най-големият производител на яйца в света е Китай с около една трета от цялото производство, следван от ЕС, САЩ и Индия. Тези 4 топ производители са отговорни за почти 60% от цялото производство на яйцата в света.

КАК ДА ОТПРАЗНУВАМЕ ВЕЛИКДЕН С ГРИЖА КЪМ ЖИВОТНИТЕ? 

Съвети за по-малко страдание на животните по време на Великденските празници

Боядисайте яйцата сами 
или изберете декоративни

+

Боядисайте яйцата сами


 Изберете яйца от свободно отглеждани кокошки (отбелязани с 0 или 1 в баркода на яйцето) и ги боядисайте сами.Добра алтернатива също са декоративните яйца  - също толкова забавни и красиви за боядисване.

×

Намалете, изберете, заменете 

+

Намалетеизберетезаменете 


Купувайте продукти от ферми и производители с по-добро отглеждане,и се опитайте да използвате повече растителни алтернативи в менюто си.Дори за Великден има широка гама от вкусни веган рецепти, с които можетеда разнообразите празничната трапеза.

×

Животните не са подаръци 

+

Животните не са подаръци 


Ежегодно зайчета се купуват като „подарък за повода“ и биватизхвърлени, след празниците.Да имате домашен любимец е дългосроченангажимент.Вместо да купите подарък животно, без да сте сигурни,  че получателят ще се грижи, дарете на организация зазащита на животни в негово име. 

×

Повишено внимание 
с барбекютa и огън

+

Повишено внимание 


Ако ще използвате барбекю или бъдете предпазливи, особено ако сте сред природата.През пролетта повечето диви животни започват да отглеждат малките си и търсят подходящо убежище.  Това могат да са именно купчина дърва и шума, складирани за барбекю. 

×

Пазете шоколада настрана 
от домашни любимци 

+

Пазете шоколада настрана 


Шоколадът е отровен за домашните любимци!Шоколадите съдържат теобромин -съставка, която и в малки количества е смъртоносна за кучета и котки.Пазете шоколадовите яйца и лакомствата далеч от опашатковците.

×

Chickens

Още съвети за избора на яйца за великден


Как се отглеждат кокошките, снесли яйцата, които купувате в магазина и какво е по-добре да изберем съветват ЧЕТИРИ ЛАПИ

тук

Източник

1. https://www.ble.de/SharedDocs/Downloads/DE/BZL/Daten-Berichte/Eier/2021BerichtEier.pdf?__blob=publicationFile&v=2

Сподели сега

Търсене