Великден с грижа към животните

Някои Великденски традиции крият в себе си жестокост към животните. Ето съветите на ЧЕТИРИ ЛАПИ как да ги ограничите

11.4.2023

Шоколадови, боядисани, декоративни, варени, дървени... Яйцата играят безспорно огромна роля във Великденската трапеза (редом с козунаците). Потреблението на яйца нараства рязко в дните около Великден, като много семейства вярват, че не могат да отбележат празниците без шарени великденски яйца. 

В Европа консумацията на яйца на глава от населението е около 13,8 кг. годишно. А в световен мащаб производството на яйца продължава да расте, като през последните 10 години, то се е увеличило с близо 25%. Най-големият производител на яйца в света е Китай с около една трета от цялото производство, следван от ЕС, САЩ и Индия. Тези 4 топ производители са отговорни за почти 60% от цялото производство на яйцата в света.

КАК ДА ОТПРАЗНУВАМЕ ВЕЛИКДЕН С ГРИЖА КЪМ ЖИВОТНИТЕ? 

Съвети за по-малко страдание на животните по време на Великденските празници

Боядисайте яйцата сами 
или изберете декоративни

Боядисайте яйцата сами


Потребителите, загрижени за хуманното отношение към животните, избират яйца от свободно отглеждани кокошки (отбелязани с 0 или 1 в баркода на яйцето) и да ги боядисат сами – така не ядете яйца, отглеждани в клетка.  Добра алтернатива са декоративните яйца- също толкова забавни и красиви за боядисване.

Намалете, изберете, заменете 

Намалетеизберетезаменете 


Купувайте продукти от ферми и производители с по-добро отглеждане, постепенно намалете консумацията на животински продукти или ги заменете с растителни алтернативиДори за Великден има широка гама от вкусни веган рецепти, с които можете да разнообразите празничната трапеза. 

Животните не са подаръци 

Животните не са подаръци 


Ежегодно зайчета се купуват като „подарък за повода“ и биват изхвърлени, след празниците. Да имате домашен любимец е дългосрочен ангажимент. Вместо да купите подарък животно, без да сте сигурни, че получателят ще се грижи, дарете на организация за защита на животни в негово име.  

Повишено внимание 
с барбекютa и огън

Повишено внимание 


Някои държави празнуват Великден с барбекю или с традиционен огън. Важно е да бъдете предпазливи, особено ако да бъдат сред природата. През пролетта повечето диви животни започват да отглеждат малките си и търсят подходящо убежище. Това могат да са купчина дърва и шума, складирани за барбекю. 

Пазете шоколада настрана 
от домашни любимци 

Пазете шоколада настрана 


Шоколадът е отровен за домашните любимци! За съжаление, това се подценява от много стопани. Шоколадите съдържат теобромин - съставка, която и в малки количества е смъртоносна за кучета и котки. . Пазете шоколадовите яйца и лакомствата далеч от досега на опашатковците! 
Chickens

Още съвети за избора на яйца за великден

Как се отглеждат кокошките, снесли яйцата, които купувате в магазина и какво е по-добре да изберем съветват ЧЕТИРИ ЛАПИ

тук

Източник

1. https://www.ble.de/SharedDocs/Downloads/DE/BZL/Daten-Berichte/Eier/2021BerichtEier.pdf?__blob=publicationFile&v=2

Търсене