Внимание кърлежи

Как да предпазим любимите си опашатковци? 

26.4.2023

Кърлежите са опасни не само през топлите дни на пролетта и лятото, но и през по-студените дни, защото са активни и при ниски температури. Тези паякообразни  насекоми се събуждат от зимния си сън при температура около 8°C.  Те са опасни както за хората, така и за животните, тъй като пренасят микроби и зарази, причиняващи болести. 

Експерти изчисляват, че всеки четвърти кърлеж е носител на патогени, причинители за сериозни зарази. Броят на инфекциите с лаймска болест, TBE и бабезиоза нараства в световен мащаб. 
 
Бабезиозата, известна още като кучешка бабезиоза, се предава от така наречения „блатен кърлеж“. Първите симптоми включват изтощение и липса на апетит и могат да доведат до анемия, придружена от треска и летаргия. Ако подозирате, че Вашият домашен любимец може да има подобни симптоми, незабавно посетете ветеринар. Без лечение болестта е смъртоносна. 

Същото важи и за ТВЕ (енцефалит, пренасян от кърлежи). Слабостта и сънливостта са ранни предупредителни сигнали, последвани от симптоми като висока температура и гърчове. Енцефалитът най-често се диагностицира при животни с ниска имунна система. В ранните си стадии това заболяване може да се лекува с антибиотици. Без лечение обаче, може да доведе до сериозни пристъпи на треска,  силно изтощение, умора и възпаление на ставите, а в краен стадий - до парализа. Ваксинацията е препоръчителна, но за съжаление тя не гарантира 100 процента защита. 

Кърлежите  се срещат най-често във високите треви 
Първите кърлежи стават активни с лекото повишаване на температурите, обикновено през март, когато градусите вече надхвърлят  8°C. През май и юни се наблюдава най-висока активност, която намалява към есенните месеци (обикновено към октомври). 
 
Паякообразните насекоми се срещат най-често в широколистни и смесени гори,треви и папрати на височина до 1,5 метра, чакайки жертвите си. Кърлежите нямат очи, но разполагат със специален сензор (Органът на Халер), разположен на предните им крака, който позволява да открият животно гостоприемник. След като се закачат те могат да се  хранят от животното гостоприемник дни наред, преди да се махнат от него. 

Важно: проверявайте Вашия домашен любимец след всяко излизане навън 
 
След всяка разходка или време, прекарано на открито, тялото на Вашето куче или котка трябва да бъде обстойно прегледано. Ако забележите кърлеж, то той трябва да бъде премахнат веднага. 
 
На пазара съществуват редица продукти, които могат да предпазват Вашия домашен любимец от набезите на малките кръвопийци под  формата на пипети, нашийници и хапчета. Някой от тях имат дори репелентно действие и против други насекоми като комари. Капките  от пипетите се нанасят върху задната част на врата, където животното не може да ги оближе. Предлагат се продукти, които едновременно защитават от кърлежи и ги убиват.  

Внимавайте в случая с инсектицида "Перметрин" - кучетата понасят това вещество много добре, но то е токсично за котките. Прочетете внимателно листовката и не използвайте един и същ продукт за предпазване на кучета и котки. 
 
За котки се препоръчват продукти за директно нанасяне върху козината като пудра или пипети например, а не нашийници против бълхи, тъй като нашийникът може да се закачи, когато котките се катерят някъде. Освен това, наличните в търговската мрежа нашийници против паразити не гарантират 100 процента защита.  

Всеки продукт има срок на годност, който внимателно трябва да се следи. Препоръчваме Ви да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар, който да препоръча продукт за специфичните нужди на Вашето куче или котка. 

Dog in grass

Прочетете още от нашите съвети за грижовни стопани 

тук

Търсене