Puppies

ВЪПРОСИ, КОИТО ДА ЗАДАДЕТЕ ПРИ ЗАКУПУВАНЕ НА КУЧЕНЦЕ 

Просто задаването на правилните въпроси може да бъде най-добрият начин да се избегнат рисковете от незаконната търговия с кученца 

10.5.2022

Следните въпроси могат да Ви помогнат да гарантирате, че няма да бъдете измамени. Отговорен развъдчик ще се радва да им отговори и ще Ви предостави информация как да се грижите за кученцето. 

ВЪПРОСИ ОТНОСНО КУЧЕНЦЕТО 

На каква възраст е кученцето сега? 

Сравнете, ако възрастта съвпада с тази в обявата. 

Кога мога да взема кученцето вкъщи? 

Кученцето трябва да бъде не по-малко от 8 седмици, в идеалния случай на 10-седмична възраст. Ако кученцето е било внесено от друга страна от ЕС, то ще трябва да бъде на възраст от най-малко 15 седмици. 

Кученцето има ли паспорт за домашни любимци? 

В България е незаконно кученцето да се продава без паспорт за домашни любимци. Всяко куче трябва да се продава с паспорт, с попълнена информация за животното, собственика, номер на микрочип и извършени ветеринарномедицински манипулации. Поискайте и прегледайте паспорта, преди закупуване на кученцето.  

Кученцето има ли поставен микрочип? 

В България е незаконно кученцето да се продава без микрочип. Номерът на микрочипа трябва да бъде вписан в паспорта за домашни любимци (ЕС). 

Какви ваксинации има кученцето? 

До 8-9-седмична възраст кученцето трябва да е било ваксинирано против гана, хепатит, параинфлуенца, парвовироза, като все още ще трябва да получи ваксината си срещу бяс на 12 седмици. 

Обезпаразитено ли е кученцето? 

Според българското законодателство всяко куче трябва да се продава обезпаразитено, но не разчитайте единствено на думи – поискайте да видите цялата съответна медицинска информация за кученцето. 

Може ли първо да ви посетя и да видя кученцата, преди да реша да си купя? Може ли да видя кучето-майка? Може ли да видя и кучето-баща? 

Ако търговецът се колебае дали да посетите развъдника, за да видите кученцата или предлага да достави кученцето, това не е добър знак. Винаги трябва да посещавате кученцето на мястото, където е родено, и да се срещнете с майката на кученцето, както и с бащата, ако е възможно. 

Може ли да видя документите на кученцето преди покупката? 

Трябва да Ви покажат всички документи (паспорт за домашни любимци, информация за микрочип, сертификат за родословие (ако е приложимо)) преди покупката. Ако продават кученцето без документи, веднага си тръгнете. Продажбата на кучета без документи в България е незаконна. 

Ще бъде ли подписан договор за закупуване на кученцето? 

Отговорен развъдчик ще настоява и двете страни да подпишете договор за закупуване на кученце, който е предназначен да защити както развъдчика, така и купувача, и да насърчи отговорното развъждане. 

Кученцето здраво ли е? 

Важно е да проверите това с развъдчика и да имате писмено неговото потвърждение, например в договора, че кученцето е здраво и е било изследвано за всякакви проблеми, свързани със здравето и породата. В България е незаконно да се продава куче, за което продавачът знае, че е болно или има някакъв здравословен проблем. Ако продавачът твърди, че кученцето е здраво, а всъщност кученцето е болно и продавачът е излъгал, тази информация ще бъде важна за Вас. 

Дали кученцето или родителите са били тествани за често срещани заболявания на породата? 

Има редица тестове на разположение за специфични породи, които родителите е трябвало да получат преди разплод, а техноте кученца – на определени етапи, например, слухов тест за далматинци. 

ВЪПРОСИ ОТНОСНО РАЗВЪДЧИКА/ПРОДАВАЧА 

Вие ли сте развъдчикът? 

Важно е да знаете откъде идва кученцето. Би трябвало да закупите кученцето от регистриран развъдник, при посещението на който можете да видите родителите и условията, при които се развъждат и отглеждат животните.  

Регистриран ли сте като развъдник? Имате ли регистрационен номер? 

Законът на ЕС за здравето на животните изисква всички животновъди и продавачи на кучета и котки да бъдат регистрирани в компетентния орган. Той влезе в сила през април 2021 г. На сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е публикуван списък с регистрираните развъдници в страната. За да сте сигурни, че мястото, от което искате да закупите кученце, е регистриран развъдник, каквито са изискванията според българското законодателство, можете да проверите регистрационния номер на обекта в този списък.  

Регистриран ли сте в киноложки клуб?

Всеки, който твърди, че е развъдчик към киноложки клуб, ще трябва да бъде регистриран като такъв и да издава сертификат за родословие на кученцето.  

Колко кучила годишно имате? Колко кучила е имала майката на кученцето досега? 

Отговорът не трябва да бъде повече от 3 кучила в живота на кучето. 

Предлагате ли други породи кученца? Имате ли кученца с други цветове или на различна възраст? 

Колкото повече породи кученца и избор на различни животни предлага продавачът, толкова по-голям е рискът той да е дилър, който само продава и доставя кученца от неизвестно място. Тези кученца потенциално биха могли да идват от така наречените ферми за кучета (puppy mills), където животните се развъждат интензивно в лоши условия, или да са незаконно внесени. 

Ако не сте доволни от отговорите на Вашите въпроси, или подозирате, че нещо може да не е наред, по-добре е да не купувате кученцето. Ако сте загрижени за легитимността на развъдчика, сигнализирайте Българската агенция по безопасност на храните, прилагайки цялата налична информация, с която разполагате. Можете също да ни съобщите за това по имейл до office@four-paws.bg. Вашият сигнал ще бъде поверителен, безопасен и може да допринесе за спасяването на животи и предотвратяването на по-нататъшни страдания. С Вашата подкрепа можем да задълбочим нашите изследвания и да засилим нашите политически искания.

И накрая, не забравяйте, че отговорен развъдчик също ще иска да Ви зададе много въпроси, за да гарантира, че ще бъдете подходящ стопанин за кученцето му, така че се уверете, че сте напълно подготвени да му отговорите. 

Търсене