Дариосиновяване

Как заедно можем да спрем незаконната търговия с кученца?

Разберете как до 15 ноемрви можете да участвате в концепцията за нов закон за ветеринарномедицинка дейност, който да помогне за решаване на проблема.

22.10.2021

Много хора стават жертва или неволно подкрепят незаконната търговия с кучета. За да защитим хуманното отношение към животните е важно да не подминаваме проблема! Необходимо е да се въведат законодателни промени и строги регулации на развъждането и търговията с кучета в България: 

  • Засилен контрол на задължителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна дейност и продаващи кученца, още от първото продадено куче;  
  • Въвеждане на мерки за регулиране на онлайн търговията с кучета – само регистрирани (и микрочипирани) кучета да се рекламират и продават онлайн от техния регистриран (и следователно проследяем) стопанин/ собственик;  
  • Въвеждане на по-високи санкции за нерегламентирана търговия и развъждане на кучета;  
  • Засилване на контрола върху задължителната идентификация и регистрация на кучета. 
illegal puppy trade in Bulgaria

Ето как можете да съдействате за промяната:

Помогнете ни, като изпратите попълнен въпросник относно консултацията по концепцията за нов Закон за ветеринарномедицинската дейност до 15 ноември до RRankova@mzh.government.bg и mail@mzh.government.bg.  

Въпросника можете да намерите ТУК. Два от въпросите имат изключителна важност: 

  • Необходимо е да попълните въпрос 12 Смятате, ли че трябва да се въведат изисквания за търговия от разстояние с домашни любимци? с „Да“.
  • Отговорете на въпрос 15 Моля, посочете онези съществени, според Вас въпроси, които считате, че трябва да се включат в консултациите...?със следния текст като своя лична позиция:

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР, 

Споделям становището, че има сериозен проблем с незаконната търговия с кучета и Ви призовавам да въведете промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които да спрат масовото развъждане на кучета в нерегистрирани обекти в жестоки условия и продажбата на кученцата на неподозиращи купувачи онлайн, без произходът им да бъде проверен. 

Призовавам Ви да предприемете законодателни промени относно развъждането и търговията с кучета в Република България, включително: 

Засилен контрол на задължителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна дейност и продаващи кученца. 

Всички лица, практикуващи развъдна дейност, трябва да бъдат задължени да регистрират животните на себе си като първи собственик, преди да ги продадат (още от първото кученце), така че да се осигури проследяемост и отговорност в случай на проблем след продажбата на животните.  

Въвеждане на мерки за регулиране на онлайн търговията с кучета. 

Онлайн сайтовете да бъдат задължени да използват технологии за проверка на продавачите на домашни любимци като позволяват само регистрирани (и микрочипирани) домашни любимци да се рекламират онлайн от техния регистриран (и следователно проследяем) собственик. Това трябва да включва не само регистрация на сайтовете в регистър, но и задължителна проверка на обявите за кучета, преди те да бъдат обявени онлайн, така че да бъде спрян достъпът на незаконни развъдници до пазара. 

Въвеждане на по-високи санкции за нерегламентирана търговия и развъждане на кучета. 

Засилване на контрола върху задължителната идентификация и регистрация на кучета: отворен достъп за общините до ВетИС.  

Призовавам за въвеждане на описаните по-горе предложения и спешни действия за контрол и прекратяване на нелегалната търговия с кучета, която ощетява много животни и хора. 

С уважение,  

…………………. 


разберете още за незаконната търговия с кученца

Научи повече

Търсене