Дариосиновяване

Защо НЕЗАКОННАТА продажба на КУЧЕНЦА е проблем?

Всеки ден в България се предлагат стотици кученца, развъждани и отглеждани в потресаващи условия, в пряко нарушение на действащото законодателство.
   
Безскрупулни търговци, които се интересуват само от продажбата, печелят невероятни суми на гърба на нищо неподозиращите купувачи и на измъчените и често болни животни.  

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ?  

Според българското законодателство обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия следва да бъдат регистрирани като животновъден обект – развъдник. В развъдниците следва да се продават само здрави животни, на които е извършена необходимата ветеринарномедицинска профилактика, както и кучета с ветеринарномедицински паспорт, обезпаразитени, ваксинирани и идентифицирани с микрочип, на минималната възраст 8 седмици. 

Какво се случва в действителност?  

На практика обаче - незаконно се продават кученца:

Развъждани и отглеждани в домашни условия и/или в незаконни развъдници.

Незаконното развъждане на кученца не само нанася щети на икономиката, но и означава, че няма контрол, нито гаранция за начина и условията на отглеждане на продаваните кучета и за тяхното здравословно състояние. 

Отделени твърде рано от майка си, по-малки от задължителната минимална възраст от поне 8 седмици.

Всички животни, предлагани за продажба, трябва да бъдат напълно самостоятелни, а бозайниците - отбити. В противен случай се нарушава необходимото жизнено и социално развитие, което протича през първите седмици от живота на кучето. 

Без поставени необходимите ваксини. 

Продажбата на кучета без задължителните ваксинации е изключително рисков фактор за здравето на закупеното куче, а в някои от случаите и за здравето на хората. Липсата на задължителните ваксинации нерядко може да доведе до фатален край на продаваното куче. 

Без паспорт и поставен микрочип.

Всички кучета следва още след навършване на 6 седмична възраст, а така и при продажба (на минимум 8 седмична възраст) да бъдат идентифицирани и регистрирани, с поставен микрочип и паспорт. По този начин се гарантира възможността за проследяване на произхода и здравния статус на кучетата при необходимост. Липсата на документи и чип на кучетата пък прави невъзможно проследяването и санкционирането на продавача, извършил престъпление. 

КАК МОЖЕМ ДА СПРЕМ НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С КУЧЕТА ЗАЕДНО? 

Много хора стават жертва или неволно подкрепят незаконната търговия с кучета. За да защитим хуманното отношение към животните е важно да не подминаваме проблема! Необходимо е да се въведат законодателни промени и строги регулации на развъждането и търговията с кучета в България: 

  • Засилен контрол на задължителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна дейност и продаващи кученца, още от първото продадено куче; 
  • Въвеждане на мерки за регулиране на онлайн търговията с кучета – само регистрирани (и микрочипирани) кучета да се рекламират и продават онлайн от техния регистриран (и следователно проследяем) стопанин/ собственик; 
  • Въвеждане на по-високи санкции за нерегламентирана търговия и развъждане на кучета; 
  • Засилване на контрола върху задължителната идентификация и регистрация на кучета. 

Актуални публикации по темата:

Незаконната търговия с кученца е сериозен проблем в световен мащаб. Бъдете информирани за него!

Въпроси и отговори за незаконната търговия с кученца

#ТърговциНаЖИВОТни
Много хора стават жертва или неволно участват в незаконната търговия с кучета.Това трябва да спре!

Още

Незаконната търговия с кученца трябва да спре !

ЧЕТИРИ ЛАПИ провежда ежегодна кампания срещу незаконната търговия с кученца в няколко европейски държави. 

Още

Купуваш кученце, а скоро от продавача няма и следа

Интервю за Немската национална телевизия ARD с Магдалена Пенева, от ЧЕТИРИ ЛАПИ относно нелегалната търговия с кученца от български развъдници

Още

Как заедно можем да спрем незаконната търговия с кученца?

Разберете как до 15 ноемрви можете да участвате в концепцията за нов закон за ветеринарномедицинка дейност, който да помогне за решаване на проблема.

Още

Покупка на кученце – бъдете нащрек!

В какви ситуации трябва да внимава човек, ако е решил да закупи домашен любимец.

Още
Chihuahua

КАК „ЗАКОНОДАТЕЛНИЯТ АКТ ЗА ЦИФРОВИТЕ УСЛУГИ“ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА СПИРАНЕ НА НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С КУЧЕТА

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за включване на забрана на незаконната търговия с кученца онлайн в нов закон на ЕС 

Още

Международна кампания на ЧЕТИРИ ЛАПИ настоява за правила при онлайн търговията с животни

Липсата на ясен международен регламент и контрол върху съдържанието в сайтовете за обяви излага на потенциални рискове както животните, обект на онлайн търговия, така и потребителите.

Още

ЧЕТИРИ ЛАПИ: Само задължително чипиране може да намали изоставянето на улицата на кучета и котки

Въпреки че базата данни на Българска агенция по безопасност на храните работи, остава нисък броят на регистрираните домашни кучета 

Още

ЩЕ ни подкрепите ли?  

От ЧЕТИРИ ЛАПИ искаме да прекратим незаконната търговия и да предотвратим страданията на хиляди кученца и на техните семейства в бъдеще.  

illegal puppy trade

Защо, какво, как? 

Прочетете най-основните въпроси и отговори относно незаконната търговия с кучета и бъдете част от промяната!

разбери повече

Търсене