illegal puppy trade

ПОМОГНЕТЕ НИ ДА СПРЕМ  НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С КУЧЕНЦА 

Защо НЕЗАКОННАТА продажба на КУЧЕНЦА е проблем?

Всеки ден в България се предлагат стотици кученца, развъждани и отглеждани в потресаващи условия, в пряко нарушение на действащото законодателство.
   
Безскрупулни търговци, които се интересуват само от продажбата, печелят невероятни суми на гърба на нищо неподозиращите купувачи и на измъчените и често болни животни.  

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

Какво се случва в действителност?  

На практика обаче - незаконно се продават кученца:

Развъждани и отглеждани в домашни условия и/или в незаконни развъдници.

Незаконното развъждане на кученца не само нанася щети на икономиката, но и означава, че няма контрол, нито гаранция за начина и условията на отглеждане на продаваните кучета и за тяхното здравословно състояние. 

Отделени твърде рано от майка си, по-малки от задължителната минимална възраст от поне 8 седмици.

Всички животни, предлагани за продажба, трябва да бъдат напълно самостоятелни, а бозайниците - отбити. В противен случай се нарушава необходимото жизнено и социално развитие, което протича през първите седмици от живота на кучето. 

Без поставени необходимите ваксини. 

Продажбата на кучета без задължителните ваксинации е изключително рисков фактор за здравето на закупеното куче, а в някои от случаите и за здравето на хората. Липсата на задължителните ваксинации нерядко може да доведе до фатален край на продаваното куче. 

Без паспорт и поставен микрочип.

Всички кучета следва още след навършване на 6 седмична възраст, а така и при продажба (на минимум 8 седмична възраст) да бъдат идентифицирани и регистрирани, с поставен микрочип и паспорт. По този начин се гарантира възможността за проследяване на произхода и здравния статус на кучетата при необходимост. Липсата на документи и чип на кучетата пък прави невъзможно проследяването и санкционирането на продавача, извършил престъпление. 
illegal puppy trade

пълно проследяване на  ТЪРГОВИЯ С КУЧЕТА  

Разберете какво постигнахме дотук и какво предлага Моделното решение на ЧЕТИРИ ЛАПИ за прекратяване на незаконната търговия с кучета

Научи повече

КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ?  

Според българското законодателство обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия следва да бъдат регистрирани като животновъден обект – развъдник. В развъдниците следва да се продават само здрави животни, на които е извършена необходимата ветеринарномедицинска профилактика, както и кучета с ветеринарномедицински паспорт, обезпаразитени, ваксинирани и идентифицирани с микрочип, на минималната възраст 8 седмици. 

КАК МОЖЕМ ДА СПРЕМ НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С КУЧЕТА ЗАЕДНО? 

Много хора стават жертва или неволно подкрепят незаконната търговия с кучета. За да защитим хуманното отношение към животните е важно да не подминаваме проблема! Необходимо е да се въведат законодателни промени и строги регулации на развъждането и търговията с кучета в България: 

  • Засилен контрол на задължителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна дейност и продаващи кученца, още от първото продадено куче; 
  • Въвеждане на мерки за регулиране на онлайн търговията с кучета – само регистрирани (и микрочипирани) кучета да се рекламират и продават онлайн от техния регистриран (и следователно проследяем) стопанин/ собственик; 
  • Въвеждане на по-високи санкции за нерегламентирана търговия и развъждане на кучета; 
  • Засилване на контрола върху задължителната идентификация и регистрация на кучета. 

Актуални публикации по темата:

Незаконната търговия с кученца е сериозен проблем в световен мащаб. Бъдете информирани за него!

Illegal Puppy Trade in Bulgaria flourishes.

ЧЕТИРИ ЛАПИ: В България процъфтява противозаконната търговия с кучета 

Проучване на ЧЕТИРИ ЛАПИ за незаконната търговия с кучета в България през 2021г. установи, че при реализираните проверки едва 10% от продажбите се осъществяват от регистриран развъдник

Още

Въпроси и отговори за незаконната търговия с кученца

#ТърговциНаЖИВОТни
Много хора стават жертва или неволно участват в незаконната търговия с кучета.Това трябва да спре!

Още

Незаконната търговия с кученца трябва да спре !

ЧЕТИРИ ЛАПИ провежда ежегодна кампания срещу незаконната търговия с кученца в няколко европейски държави. 

Още

Купуваш кученце, а скоро от продавача няма и следа

Интервю за Немската национална телевизия ARD с Магдалена Пенева, от ЧЕТИРИ ЛАПИ относно нелегалната търговия с кученца от български развъдници

Още

Покупка на кученце – бъдете нащрек!

В какви ситуации трябва да внимава човек, ако е решил да закупи домашен любимец.

Още

пълно проследяване на търговията с кучета

Моделното решение на ЧЕТИРИ ЛАПИ за прекратяване на незаконната търговия с кучета

разбери повече
Chihuahua

КАК „ЗАКОНОДАТЕЛНИЯТ АКТ ЗА ЦИФРОВИТЕ УСЛУГИ“ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА СПИРАНЕ НА НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С КУЧЕТА

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за включване на забрана на незаконната търговия с кученца онлайн в нов закон на ЕС 

Още

Международна кампания на ЧЕТИРИ ЛАПИ настоява за правила при онлайн търговията с животни

Липсата на ясен международен регламент и контрол върху съдържанието в сайтовете за обяви излага на потенциални рискове както животните, обект на онлайн търговия, така и потребителите.

Още

ЧЕТИРИ ЛАПИ: Само задължително чипиране може да намали изоставянето на улицата на кучета и котки

Въпреки че базата данни на Българска агенция по безопасност на храните работи, остава нисък броят на регистрираните домашни кучета 

Още

Как заедно можем да спрем незаконната търговия с кученца?

Разберете как до 15 ноемрви можете да участвате в концепцията за нов закон за ветеринарномедицинка дейност, който да помогне за решаване на проблема.

Още

ЩЕ ни подкрепите ли?  

От ЧЕТИРИ ЛАПИ искаме да прекратим незаконната търговия и да предотвратим страданията на хиляди кученца и на техните семейства в бъдеще.  

illegal puppy trade

Защо, какво, как? 

Прочетете най-основните въпроси и отговори относно незаконната търговия с кучета и бъдете част от промяната!

разбери повече

Търсене