Дариосиновяване
dog-ground-background

Българи се борят срещу беса в Югоизточна Азия 

През 2019г. се проведе една от най-мащабните кампании за изкореняване на коварната болест бяс в Азия.

29.5.2019

Международен екип на организацията за защита на животните „Четири лапи“ с българско участие приключи една от най-мащабните кампании за изкореняване на коварната болест бяс в Азия.

dog-child

В рамките на два месеца в южноазиатската държава Мианмар бяха ваксинирани близо 60 000 кучета и котки. Кампанията е началото на дългосрочен проект на организацията, чиято цел е ваксинация на 1 милион животни в следващите три години.

Бесът е една от най-опасните болести, която засяга както хора, така и животни. Предава се основно чрез ухапване от заразен хищник и засяга необратимо централната нервна система. Ако пострадалият не бъде ваксиниран веднага, смъртта е неизбежна.

Макар в страните от Европа и Северна Америка бесът отдавна да не взима човешки жертви, в световен мащаб ежегодно от бяс умират около 60 000 души, като 95% от случаите са в страните от Азия и Африка.

two-man-cat-trees

„Бесът е 100% смъртоносен, но също така и 100% предотвратим“. „Единственият начин за ограничаване на болестта е чрез масова ваксинация на животните, които са в най-голям риск да бъдат заразени, както и повишаване на информираността на местното население за незабавните мерки, които трябва да се предприемат при ухапване от жищник.“

Kатегорична е д-р Марина Иванова координатор на кампанията и директор на „Четири лапи“ за България. 

Сред най-рискови от заразяване с бяс домашни животни са кучетата и котките. Именно поради тази причина кампанията е насочена към ваксинацията на максимален брой от тези животни.

През изминалите два месеца в две от провинциите на Мианмар – столицата Нейпиду и в туристическия район около древния град Баган – бяха ваксинирани 58 994 животни от екипи на „Четири лапи“ и партньорите на организацията.

Мианмар е една от най-силно засегнатите страни от коварната болест в световен мащаб. Разположената в Югоизточна Азия държава е с население от близо 55 млн. души, като по данни на местната Дирекция за животновъдство и ветеринарна дейност, броят на кучетата е около 4 млн., като още поне толкова са и котките. 

dogs-people-houses-street

Препполага се, че ежегодно в Мианмар вследствие на ухапвания от заразени с бяс хищници умират около 1000 души.

Основна причина за сериозното положение в Мианмар е липсата на системни кампании за ваксинация на домашните животни, които са потенциални преносители на бяс, както и ниската информираност на населението за мерките, които трябва да бъдат предприети за предпазване от болестта.

Досегашната практика на масово унищожаване на домашни, полудомашни и бездомни кучета и котки не е дала никакъв резултат и затова през последните години правителството се обърна за съдействие към Международната организация за здравеопазване на животните и към неправителствени организации.

man-hat-dogs

В мащабната кампания за изкореняване на беса в Мианмар „Четири лапи“ си партнира с Индийския син кръст – една от най-големите азиатски организации за защита на животните, както и с местната хуманитарна организация „Мингалар Мианмар“.

В кампанията се включиха над 40 специалисти от Мианмар, Индия, Йордания, Австрия, Румъния и България. Кампанията е в подкрепа на глобалната инициатива на Световна здравна организация и Световна организация за здравеопазване на животните за свеждане до нула од 2030 г. на случаите на смърт от бяс при хората.

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

Търсене