Тигри в природата

Ситуацията в Газа ескалира: ЧЕТИРИ ЛАПИ трябва да отложат спасителната мисия 

Повече от 40 животни ще бъдат евакуирани веднага щом ситуацията стане безопасна за нашия екип.

29.3.2019

Поради продължаващия конфликт в ивицата Газа, международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ трябва да отложи планираната спасителна мисия. Първоначалният план беше да се евакуират над 40 животни от занемарения зоопарк Рафа и да се транспортират до спасителни центрове в Йордания и Южна Африка.

От понеделник насам ЧЕТИРИ ЛАПИ се опитаха на няколко пъти да влязат в Газа, но всички граници са затворени поради ескалиращия конфликт. Спасителната мисия ще бъде възобновена, след като ситуацията се подобри. Междувременно местните жители на Газа подкрепят организацията като хранят животните.

Тигри в клетка

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

Над 40 животни, включително пет лъва, хиена, няколко маймуни, вълци, таралежи, лисици, котки, кучета, емута и щрауси в зоопарка Рафа, остават във фокуса на най-голямата спасителна мисия на ЧЕТИРИ ЛАПИ

 Спасителният екип, състоящ се от ветеринарни лекари и експерти по дивата природа, се опитаха да влязат в Газа в понеделник, за да започнат подготовка по евакуацията. Ескалиращият конфликт в региона обаче осуети плана. “Поради затворените граници беше невъзможно за екипа ни да влезе в Газа.

Въпреки това, ние следим ситуацията и оставаме в готовност да продължим спасителната мисия по всяко време, веднага щом  сигурността се подобри.

Куче в клетка

 Без значение колко ще трябва да чакаме няма да се откажем от животните в зоопарка Рафа“, каза ветеринарният лекар и ръководител на мисията Д-р Амир Кхалил, който вече евакуира и затвори два зоопарка в Газа през 2014 г. и 2016 г.

Зоопаркът Рафа: осакатена лъвица, препарирани животни и умрели от студ лъвчета

В началото на 2019 г. зоопаркът Рафа привлече световното внимание. Поради студеното време и лошите условия четири лъвчета умряха от замръзване в зоопарка. Само няколко седмици по-късно четиринадесетмесечна лъвица беше осакатена завинаги чрез брутално изтръгване на ноктите ѝ.

Фактът, че най- старият зоопарк в Газа е отворен в близост до египетската граница още през 1999г.  дава възможност за лесна и постоянна контрабанда на животни от и за Газа, която се осъществява през подземни тунели. Откакто е отворен зоопаркът, много от животните са убити от ракетни атаки и военни действия. Някои от тях са препарирани и изложени на показ в зоопарка Рафа.

Hienna in a cage

ЧЕТИРИ ЛАПИ: Многобройни спасителни мисии в Газа

ЧЕТИРИ ЛАПИ действат активно на територията на Газа от 2014 г. и са евакуирали и затворили вече два зоопарка в района – Ал Бисан и Хан Юнис. Зоопаркът Рафа не е непознат за международната организация.

 През 2015 г. собственикът продаде двете лъвчета Макс и Мона на местен жител, който ги подари на внуците си. Снимките на двете лъвчета, намиращи се в бежански лагер обиколиха света. ЧЕТИРИ ЛАПИ конфискува животните и ги транспортира до Йордания.

Повечето от обитателите на зоопарка Рафа също ще бъдат настанени в спасителния център за диви животни „Ал Мава“ – съвместен проект на ЧЕТИРИ ЛАПИ и фондацията на принцеса Алия.

tiger-cage

Два лъва ще бъдат транспортирани до спасителния център за големи котки LIONSROCK в Южна Африка. Спасителната мисия е финансово подкрепена от щедрото дарение на американския журналист и бизнесмен Ерик С. Марголис.

Сподели сега

Търсене