Ангорски зайци

Ангорска вълна

Скрити от погледа ни, ангорските зайци са подложени на доживотни мъки заради меката си козина. 

25.5.2021

Ангорската вълна е меко влакно, широко използвано в модата от висок клас и произведено от дебелата разкошна козина на нежните, интелигентни и силно социални ангорски зайци.

90% от над 2500-те тона ангорска вълна, произвеждани всяка година, идват от Китай, където милиони зайци са подложени на доживотни мъки, добре скрити от погледите.

Зайците са държани в малки клетки с телена мрежа, неспособни да изразят естествено поведение като скачане, копаене и гризане. Клетките са толкова малки, че зайците не могат да седнат изправени, което води до болезнени гръбначни деформации.

На всеки три месеца зайците се завързват и козината им се отстранява с помощта на остри режещи инструменти или, още по-лошият вариант, се откъсва на ръка без каквото и да било обезболяващо средство. Някои зайци умират от сърдечна недостатъчност поради стреса от процеса.

В следствие на стреса и скуката, зайците демонстрират високи нива на агресия. Нараняванията са често срещани и обикновено не се лекуват.

Зайците се развъждат с цел да имат пухкава вълна, а това може да доведе до увредено зрение, очни заболявания и други здравословни и социални проблеми.

В дивата природа ангорските зайци могат да доживеят до 12-годишна възраст. В текстилната индустрия с ангорска вълна, те се смятат за нерентабилни на около двегодишна възраст и след цял живот на страдания често биват заклани и продадени за месо.

Какво правим ние?

„ЧЕТИРИ ЛАПИ“ се бори за прекратяването на тази жестокост. Разкриваме истината зад текстилната индустрия с ангорска вълна, а чрез нашата програма „Wear it Kind“ градим глобално движение от хора, които изискват по-добро отношение към животните.

Ние не само посочваме проблема - ние сме и част от решението, като се ангажираме с дизайнери, марки и търговци на дребно и ги подкрепяме да направят жизненоважни промени в своите вериги за доставки, призовавайки компаниите да забранят използването на ангорска вълна.

Пухкави ангорски зайци

Заедно можем да постигнем дълготрайна промяна за зайчетата, които страдат заради ангорската вълна, и да предотвратим страданията на милиони животни, използвани в модния дизайн.

Как можете да помогнете?

  • Поемете ангажимент никога повече да не купувате дрехи с ангорска вълна, защото не съществува нежесток начин за развъждане на ангорски зайци.
  • Гласът ви наистина може да помогне. Учтиво говорете с или пишете на ръководството на всеки магазин, продаващ дрехи с ангорска вълна.
  • Използвайте нашия наръчник, който ще Ви помогне да направите добър моден избор.

Сподели сега

Търсене