Крокодил

Екзотична кожа

Кошмарен живот, който за някои приключва с живо одиране. Ние можем да променим това! 

3.6.2021

Всяка година милиони диви животни са убивани за производството на екзотична кожа, или са развъждани и убивани във ферми, или са улавяни в дивата природа. Много от тях са превърнати в обувки, ръчни часовници и чанти.

Огромна част от тази търговия работи изцяло извън закона. Например, вероятно броят на незаконно продадените кожи от питон е равен на тези продадени законно. Кожите от диви питони редовно биват смесвани със запаси от „законно добити“ кожи от питони преди износ.

Много от тях са подложени на цял живот страх и болка само за да бъдат произведени обувки или дамска чанта от тяхната кожа. Тези животни заслужават много повече.

Ферми за крокодили и алигатори

В центъра на вниманието е развъждането на крокодили и алигатори

Крокодилите и алигаторите са доказали, че умеят да оцеляват. Но тези невероятни същества, които са се появили на земята за пръв път преди около 200 милиона години, са изправени пред заплаха като никоя досега.

И тази заплаха е неетичната мода.

Тези животни, чиито предци са живеели сред динозаврите, се развъждат и убиват с главозамайващо темпо, само за да бъде кожата им превърната в обувки и чанти. 

Развъждането на крокодили и събирането на яйцата им от дивата природа са законни в Австралия3, но тези диви животни са изключително неподходящи за развъждане и резултатът е жесток и печален.

  • 90% от нараняванията, които развъжданите крокодили претърпяват, са в резултат на тяхната среда.
  • Крокодилите се раняват битки и развиват деформации, защото не могат да ходят, да плуват или да изразяват поведението, което биха в дивата природа.
  • Раните лесно се инфектират във вода, която е замърсена поради пренаселеност.
  • Крокодилите имат черепи с дебелина от два сантиметра, затова касапите прибягват до варварски методи, включително многократни удари с брадви или бейзболни бухалки, за да разбият черепа на животното.
  • Крокодилите изпитват силна болка по време на кланичния процес, често умират бавно и мъчително, а някои дори изпитват неописуемата агония от живото одиране.
  • Крокодилите, отглеждани във ферми, обикновено се колят на възраст от две до три години. В дивата природа могат да доживеят до 70-годишна възраст.
Ферми за крокодили и алигатори

Poor conditions on a crocodile farm

„Видеозаписи от операция под прикритие, записани от PETA, на развъждане и клане на крокодили в САЩ, Африка и Виетнам показват шокираща жестокост, включително доказателства, че животните са в съзнание по време на процеса на одиране.“ 

Томас Пич, специалист по дивата природа от международна организация „ЧЕТИРИ ЛАПИ“

Какво правим ние?

Промяната започна. Нарастващото търсене на етична мода отбелязва постоянен напредък сред големите дизайнери и модни къщи, които отказват използването на екзотична кожа.

Марките Chanel, Victoria Beckham, Vivienne Westwood, Diane von Furstenberg и ASOS плюс търговците на дребно Topshop, H&M и Selfridges забраниха използването и продажбата на екзотична кожа. Те помагат да се даде пример - бъдещето на модата трябва да включва милосърдие към животните.

Но докато животните не спрат да страдат, ние ще продължим да се борим срещу тази жестокост. Ние ще разкрием истината зад модната индустрия и чрез нашата програма „Wear it Kind“ ще продължим да мобилизираме движение от хора, марки и дизайнери, които напълно се ангажираха да гарантират, че нито едно животно няма да пострада в името на модата.

Предоставяме на компаниите съветите, обучението и инструментите, които са им необходими за извършването на така необходимите промени в техните вериги за доставки, защото всяка положителна стъпка, която предприемат, подобрява живота на животните.

Как можете да помогнете?

Източник

1. International Trade Centre 2012, ‘The Trade in South-East Asian Python Skins,’ https://www.intracen.org/uploadedFiles/intracenorg/Content/Publications/The%20Trade%20in%20Southeast%20Asian%20Python%20Skins%20for%20web.pdf.
2. Smithsonian 2012, ‘The top 10 greatest survivors of evolution,’ 
https://www.smithsonianmag.com/science-nature/the-top-10-greatest-survivors-of-evolution-118143319/ 
3. O’Connell, S 2006, ‘Crocodile farms: is it cruel to keep these wild creatures captive?’, The Independent, 
https://www.independent.co.uk/climate-change/news/crocodile-farms-is-it-cruel-to-keep-these-wild-creatures-captive-418794.html 
4. O’Connell, S 2006, ‘Crocodile farms: is it cruel to keep these wild creatures captive?’, The Independent, 
https://www.independent.co.uk/climate-change/news/crocodile-farms-is-it-cruel-to-keep-these-wild-creatures-captive-418794.html

Сподели сега

Търсене