Кашмирена коза

Кашмир

Как кашмирските кози са подложени на болка и страдания заради финия пух под козината им, използван за луксозния текстил. 

25.5.2021

Козите, използвани за производството на кашмир, са любопитни, социални животни, които произхождат от западнохималайския регион Кашмир. Известни са със своя ултра фин, мек пух под козината си, който често се използва за производството на дрехи от висок клас, като пуловери и шалове.  

Но нежната красота на кашмира крие грозна истина.

Около 90% от близо 20 000 тона кашмир, произвеждани всяка година, идват от Китай, Монголия и Тибет, а за процеса се използват над сто милиона кози. Много от основните нужди на козите са пренебрегнати и често страдат от болезнен и стресиращ процес на стригане, който включва връзване на краката на козата преди пухът да бъде отстранен с остър гребен, който може да пробие кожата на козата, причинявайки болка и инфекции.

Скубане на коза за кашмир

Принудителното задържане в легнало положение по време на стригането е особено стресиращо за бременните кози и може да причини физически наранявания както на козата, така и на нероденото бебе.

Ако козите бъдат остригани, когато времето е студено, някои могат да умрат поради внезапното оголване, причинено от отстраняването на пуха под козината им.

Какво правим ние?

Разкриваме грозната истина зад кашмирената индустрия и работим в сътрудничество с модни марки, за да гарантираме, че произвеждат етични продукти, които не вредят на животните.

Съдействахме за разработването на инициативи за сертифициране, за да гарантираме благосъстоянието на кашмирните кози.

Градим глобално движение от хора, които поемат ангажимент към нашата програма „Wear it Kind“ и изискват грижи, проследимост и отчетност в света на модата.

Кашмирени кози

Как можете да помогнете?

  • Поемете ангажимент да закупувате заместители на кашмир, като например растителен кашмир - революционен продукт, направен от окара, вторичен продукт от производството на тофу, докато благополучието на кашмирските кози не бъде гарантирано.
  • Използвайте нашия наръчник, за да научите повече растителния кашмир и за други начини, по които да покажете състрадание в света на модата.

Сподели сега

Търсене