Норки в клетка

Козина

Развъждането на животни, заради козината им, както и улавянето им от дивата природа за производство на модни или луксозни артикули е жестоко, неетично и ненужно 

25.5.2021

Глобалната търговия с кожи е голям бизнес, струващ около 40 милиарда щатски долара.1 Въпреки вълната от марки, които са се ангажирали да избягват животинската козина, и огромните рискове, които кожухарската индустрия крие при опита за ограничаване на вирусни епидемии като COVID, марки като Max Mara и Dior продължават да я продават по цял свят. Освен това кожухарството е невероятно жесток бизнес, който подкрепя държането на милиони лисици, норки, зайци, тюлени, котки и кучета в ужасни условия и жестокото им избиване заради козината им всяка година.  

95% от козината идва от животни, които страдат в животновъдни ферми, където са подложени на ужасяваща жестокост и невероятен стрес, страх и страдания през краткия им живот.

  • Малките, мръсни и голи клетки правят свободното движение на животните и нормалното им поведение невъзможно.
  • Деформациите са често срещани, а раните не се лекуват и бързо се инфектират.
  • В резултат на стреса и фрустрацията, животните показват абнормно поведение като хапане на козината си и самонараняване.
  • Методите за справяне с това поведение включват побой, душене и влачене на животните.
  • Жестоките методи за умъртвяване включват обгазяване, токов удар, задушаване и одиране на животните, докато са още живи.
  • Селективно развъждане на „лисици-чудовища“ за патологично затлъстяване, за да се увеличи максимално размерът на козината им.

За животните, уловени в дивата природа, употребата на ужасяващи капани за крака със стоманена челюст, капани за захващане на тялото, подводни капани и телени примки им причиняват изключителна болка и страдание. Животните могат да страдат с дни или да умрат поради загуба на кръв, жажда, глад или хищничество, преди ловецът да се върне, за да провери капана.

Лисица се мъчи във ферма във Финландия

Страдаща лисица във ферма във Финландия

И всичко това само за да може някой да носи козината им.  

Цялото това страдание не може да бъде оправдано. Освен това е и абсолютно ненужно.  

Но има надежда. 

Какво правим ние?

Движението „Без повече козина“ постигна забележителен напредък през последните десетилетия, като над 1500 модни линии, включително Prada, H&M, Gucci, Adidas и Adidas, се ангажираха да не използват повече козина и някои големи градове и модни събития заявиха позицията си срещу използване на козина.   

През 2019 г. кожарството беше обявено за незаконно в Чешката република и през 2021 г. украинският парламент въведе предложение за закон за прекратяване на кожарството, а общинският съвет на Лос Анджелис подкрепи нов закон за забрана на продажбата на дрехи с козина. Освен това в Ню Йорк и щата Калифорния бяха въведени законопроекти за забраняването на продажбата на изделия от козина.   

„ЧЕТИРИ ЛАПИ“ бе създадена благодарение на решимостта да се сложи край на кожарството - и тази решителност само нарасна. Продължаваме да подкрепяме изключително успешната програма за търговия на дребно, която не продава козина, а чрез нашата програма „Wear it Kind“ изграждаме глобално движение от хора, марки и дизайнери, които се ангажираха да гарантират, че нито едно животно няма да пострада в името на модата.

ЧЕТИРИ ЛАПИ и Fur Free Alliance успешно приканват марката Prada да премина към кожа без естествен косъм

ЧЕТИРИ ЛАПИ и Fur Free Alliance успешно призоваха луксозния бранд "Prada" да мине на дрехи без животински материали.

„Нашата организация бе създадена, когато се противопоставихме на ферми за кожи в Австрия преди повече от четвърт век.“

Хели Дунглер, основател на „ЧЕТИРИ ЛАПИ“

Как можете да помогнете?

  • Поемете ангажимент да се обличате с грижа и никога повече да не носите животински козини.
  • Внимавайте с изкуствената козина, тъй като все по-често животинските козини биват погрешно етикирани като изкуствена. Вижте нашия наръчник за това как да ги разпознаване или, ако не сте сигурни, как да ги избягвате като цяло.
  • Търговците реагират на натиска от страна на потребителите, затова говорете с или пишете на ръководството на всеки магазин, продаващ козини.
  • Открийте търговци, които не продават козина, използвайте нашия наръчник за пазаруване "Облечи се с грижа", който ще Ви помогне да направите избор с грижа към животните.

Източник

1. Abnett, K 2015, ‘Inside the growing global fur industry’, Business of Fashion, https://www.businessoffashion.com/articles/intelligence/insid e-the-growing-global-fur-industry.

Търсене