Мохерска коза

Мохер

Къдравите ангорски кози са подложени на многократни жестоки процеси на стригане и болезнени осакатявания в името на модни продукти.

25.5.2021

Мохерът е луксозно влакно, произведено от дългата къдрава козина на ангорските кози и е често срещано в модните продукти от висок клас. Но за да се произвеждат тези луксозни продукти, козите трябва да бъдат подлагани многократно на болезнен и стресиращ процес на стригане. Те биват принудително задържани, докато ограниченото време на работниците ги притиска бързо да острижат козините им с остри ножици, което често причинява наранявания. На ранените животни не се осигурява обезболяващи средства или лечение, а раните са податливи на инфекция.

„Виждали сме видеозаписи на стригачи, които влачат козите за рогата, краката и дори опашките.“ 

Джесика Медкалф, мениджър за глобална корпоративна ангажираност, международна организация „ЧЕТИРИ ЛАПИ“

Козите са особено уязвими към развитието на пневмония, когато се стрижат в студени и мокри условия, а това може да доведе до смърт.

Освен това са обект на болезнено осакатяване без никаква упойка. Когато са на възраст от само една до две седмици, рогата им биват отстранявани с нажежено желязо или разяждаща химическа паста, което може да причини тежки изгаряния и дори слепота, ако докоснат очите на козата. На мъжките козлета не се осигуряват обезболяващи средства по време на болезнения и стресиращ процес на кастрация.

Кашмирени кози

Какво правим ние?

„ЧЕТИРИ ЛАПИ“ отказва да позволи това страдание да остане скрито. Разкриваме истината зад модната индустрия, допринасяме за развитието на инициативи за сертифициране на хуманно отношение към животните и им помагаме да направят необходимите промени, за да спрат животните да страдат в името на модата. И все повече хора ни подкрепят.

Чрез нашата програма „Wear it Kind“ градим световно движение от хора, дизайнери и марки, които настояват за грижа към животните, използвани в модния свят.

Кашмирени кози

Как можете да помогнете?

  • Поемете ангажимент към да закупувате само хуманни заместители, докато благополучието на козите, използвани за производството на мохер, не бъде гарантирано.
  • Използвайте нашия наръчник и научете повече за това как да се обличате с грижа.

Сподели сега

Търсене