Вълна от алпака

Вълна от алпака

Стрес и страх по време на стригането на алпаки заради фината им козина. 

28.5.2021

Алпаките са възхвалявани чрез изкуството и дизайна по целия свят. Отличителният им вид е известен на повечето от нас, но знаете ли колко широко се използват в текстила и на какви страдания са подложени в името на облеклото?

Алпаките са характерни за Перу и над 80% от алпаките в света все още живеят там. Вълната от алпака е мека и лека и се смята за луксозно влакно, което често се използва за дрехите, преждите и одеялата от висок клас. Перу произвежда над 4500 тона влакна годишно и се смята, че е дом на три милиона алпаки, въпреки че според неофициални данни този брой е по-близо до шест милиона.

По време на процеса на стригане алпаките, които са животни-плячка с първична реакция бягство, страдат от силен стрес, когато са приковавани към пода и завързвани по време на стригането. Това е не само силно стресиращо за животни, които по принцип имат минимален или дори нулев контакт с хората, но и може да причини физическа болка и нараняване, докато се опитват да избягат. Стригачите често бързат и понякога са небрежни в работата си, което води до порязвания и наранявания на алпаките.

Скубане на алпака

Често се предоставят малко или никакви ветеринарни грижи или обезболяващи средства за ранените или болни животни.

Подобно на много други видове, алпаките също са обект на осакатяване, например кастрация, без обезболяващи средства.

Какво правим ние?

Работим в сътрудничество с модни марки, за да им помогнем да произвеждат етични продукти, които не вредят на животните.

Призоваваме за забрана на болезнените практики за стригане и за преминаване към хуманни решения, които включват обучени стригачи и методи на задържане, които не причиняват излишен стрес и болка.

Освен това градим глобално движение от хора, които поемат ангажимент към нашата програма "Облечи се с грижа" и изискват по-добро отношение към животните в модната индустрия.

Алпака

Как можете да помогнете?

  • Поемете ангажимент да закупувате само хуманни заместители, докато благополучието на алпаките не бъде гарантирано.
  • Използвайте нашия наръчник за пазаруване и научете повече за това как да се обличате с грижа.

Сподели сега

Търсене