котка

10 неща, които всеки стопанин на котки трябва да знае

Всяка котка си има собствен характер и специфични нужди, а в тази статия ви представяме някои универсални препоръки 

5.2.2020

Всеки човек с домашни любимци вкъщи знае, че грижата за тях не само отнема време, но е и много ангажираща. И въпреки че всяка котка си има собствен характер и специфични нужди, ето някои универсални препоръки от ветеринари и фелинолози, които могат да послужат на всички. 

Не насилвайте вашата котка да ви обръща внимание

Котките обичат да бъдат галени и обгрижвани, но не толкова много, колкото например кучетата обичат. Хората с котка за домашен любимец трябва да знаят, че тя не винаги може да е в гальовно настроение и ако има нужда от внимание, сама ще дойде. 

Проучете дали растенията вкъщи са отровни за котката ви

Имате цветя у дома? Това какви растения отглеждате може да е от жизнено значение за котката ви. 

 Едно от най-красивите цветя, което често присъства в различни букети, е лилията. Лилиите са изключително отровни за нашите четириноги любимци, защото водят до бъбречна криза и смърт. Дори вкусвайки вода, която е била във ваза с лилии, това може да доведе до много сериозни здравословни проблеми. 

Използвайте играчки, а не ръцете си, когато си играете с котката

Котките обичат да гонят и да хапят разни неща. Затова е важно да разполагате с подходящи за това играчки. Например малко лазерче може да ви помогне да осигурите безкрайни игри на гоненица вкъщи. А една маслина може да накара котката ви да я гони, докато се търкаля, да си играе с нея като си я подхвърля и даже леко да я хапе. 

Но още по-важно е да научите любимеца си да не сметне ръцете ви за тези играчки. Експерти споделят, че последствията обикновено са негативни както за стопаните, така и за животното. 

котка

Не трябва да оставяте котката си сама за повече от 24 часа

Много хора избират да осиновят котка вместо  куче, защото са останали с впечатлението, че котките са по-независими.  Не се залъгвайте! Котките не са самодостатъчни интроверти, на които е достатъчно да оставите само храна и вода. Ако сте заминали на почивка и сте я оставили у дома, трябва да осигурите някой, който да я проверява поне на всеки всеки 24 часа. 

Не наказвайте котката си за нежелано поведение

Тук методите за възпитаването на котка силно контрастират с тези за възпитаването на куче. Например, докато пляскането с ръце или тропането с крак по земята може да е добър начин да покажем на куче, че поведението му е нежелано, това може да ви изиграе лоша шега, ако става въпрос за котка. Котките са много чувствителни към силни звуци. Тоест, ако пробвате същите методи на възпитание, котката ще ви сметне за заплаха и ще започне да ви отбягва. 

Редица проблеми, свързани с котешкото поведение, не са действителни проблеми, а просто нужди, за които не е намерен подходящ начин да бъдат удовлетворени. Ако котката ви се качва на масата, то трябва да й осигурите собствено местенце, което да е на високо и до което тя да достига. Ако пък дере мебелите вкъщи, решението е в една от онези играчки, в които котките спокойно могат да си острят ноктите и да дерат по цял ден, ако желаят. 

Не оставяйте пълна до горе купичка с храна за котката си

Най-лесно е да направим точно това и да я оставим да си хапва свободно, но котките са склонни да преяждат, ако в купичката им постоянно има храна. Затова, за да избегнете затлъстяване при любимеца си, предоставяйте точно определено количество храна и по удачно разпределен график. 

котка

Не давайте прясно мляко на котките си

Най-великият мит рухна! Не, прясното мляко не е полезно за вашата котка, когато тя надхвърли 2 месеца, защото с времето се изчерпват ензимите, които разграждат лактозата и това води до стомашно-чревни проблеми. Ако давате мляко, препоръчва се то да е кисело. 

Не премахвайте козината на котката си без одобрение от ветеринаря

Котешката козина има много важна функция, защото чрез нея котките самостоятелно регулират телесната си температура и през лятото, и през зимата. Затова стригането на козината е строго непрепоръчително, освен ако е по медицински причини и след консултация с ветеринар. 

Винаги следете внимателно за промени в поведението 

За жалост котките не могат да изразяват чувствата си и затова всеки стопанин е длъжен да наблюдава за физически и поведенчески промени на любимеца си. 

Експерти споделят, че две от най-трудните за разпознаване болести са артрит и болести, свързани с устната кухина и зъбите, а същевременно са и сред най-болезнените. Ако котка страда от нещо подобно, тя ще промени обичайното си поведение. Може да спре да яде, да не иска да си играе, дори да стане агресивна. 

Ако забележите драстична промяна в поведението на котката си, запишете си час при ветеринаря. 

Котки

Старайте се да храните котката си не само със суха храна 

Котките са свикнали да живеят в сухи среди и да си набавят цялата вода от храната си, ако им се сервира правилната храна, разбира се. И тъй като котките нямат вроден силен подтик да пият вода, е още по-важно храната да им я осигурява. 

Ветеринари споделят, че обезводняването може да доведе до проблеми със зъбите, пикочния мехур, камъни в бъбреците, които могат да бъдат избегнати лесно – просто сипвайте повече вода на котката си. 

Консервираната храна съдържа много повече течности от сухата храна. И схващането, че консервираната храна може да доведе до затлъстяване, тъй като съдържа повече калории под формата мазнини, е грешно. Но всъщност за едно и също количество консервирана и суха храна, консервираната съдържа по-малко калории, защото има повече вода в нея. 

Ако котката ви предпочита сухата храна, може да опитате да добавите вода към гранулите й. Тя ще свикне по-лесно с консистенцията, ако постепенно добавяте по малко вода с храненията, но съчетаването на мокра и суха храна е по-добрата възможност. 

Надяваме се да сте научили повече за това как да осигурите по-пълноценен живот за любимците си. Обичайте ги и се грижете за тях! 

осинови не купувай!

Търсене