куче

Активисти, спасили 1000 домашни любимци от военните зони на Сирия

Защо трябва да ни интересува тази новина? Защото тези доброволци рискуват собствения си живот, за да спасяват изоставени котки и кучета от зони, в които се водят бойни действия.

28.1.2020

Хората, бягащи от ужасите на войната, често нямат друг избор, освен да изоставят домашните си любимци. Причината да не могат да ги вземат със себе си е, че  от шума от взривовете, сирените и цялостната обстановка животните се плашат, бягат панически, после се дезориентират и инстинктивно търсят някакво скривалище. 

Без дома си и грижите, на които са свикнали, котките и кучетата се озовават в непривична за тях среда, на улицата, изоставени и често малтретирани. Единственият им шанс за оцеляване са специално изградени убежища. Но дори и там те са изложени на риск. Едно от тях, наречено Светилището на Ернесто в Алепо, бе разрушено през ноември 2017 г., при което бяха убити няколко котки и едно куче (клиниката по-късно беше възстановена в друга част на града). 

Тази тежка ситуация подтиква смела група любители на домашни любимци да предприемат действия. 

С влошаването на конфликта в Сирия, който достига своя унищожителен пик през 2013 и 2014 г., Раваа Килани, активистка и защитничка на животните от Дамаск, се обединява със заинтересовани любители на животни от Германия, Холандия и други страни, за да създадат “Cat Connect” – благотворителна организация, която издирва и връща любимците на техните сирийски стопани. Когато това не е възможно, животните се настаняват при приемни стопани. 

Това е единствената спасителна инициатива от този род в страната. 

Много пъти обаче Килани и нейният екип е трябвало да се промъкват в зони на активни бойни действия, за да приберат уплашените животни. Понякога, за да бъдат допуснати в съответния район, е било нужно да искат разрешение от контролни пунктове, в които войниците често са били изумени от тяхната работа. 

„Преселихме домашни любимци в САЩ, Холандия, Германия, Швейцария, Австрия, Белгия, Франция, САЩ, Дубай и скоро, за първи път – в Италия“, споделя Килани. Тя свидетелства, че около 1000 животни са били изведени от военните зони. 

котка

Изнасянето на животни от Сирия обаче е сложен и скъп процес. След като бъдат спасени, на домашните любимци се издава паспорт и след това се прехвърлят през границата в Ливан. Там биват преглеждани за болести, ваксинирани и микрочипирани от местен ветеринарен лекар. От Бейрут животните се транспортират до различни места в Европа, а понякога и в Северна Америка. Понякога разходите стигат до над 1000 долара на животно – всички финансирани чрез дарения. 

Въпреки, че конфликтът в Сирия вече затихва, това не означава, че ситуацията с домашните любимци и бездомните животни се е подобрила, обяснява Килани. Животът сега, след като войната не се води толкова ожесточено, стана по-лош, отколкото преди, когато се водеха много активни бойни действия на много места в Сирия“, казва тя. ”Няма храна и лекарства и още много домашни любимци са бездомни.” 

Мисията да осигури по-добър живот на животните, засегнати от войната, продължава и дори е  вдъхновила военнослужещите в Афганистан да изпращат спасени от тях улични кучета и котки в САЩ и Англия. 

Подобни практики в рамките на военни конфликти не са чужди като опит и на  “Четири лапи“. В периода между 2014 и 2016 г. организацията инициира помощ и евакуация на животни от няколко зоопарка в Ивицата Газа.  А през 2017 г. благодарение на  “Четири лапи“ бяха спасени и последните оцелели в полуразрушения зоопарк в Мосул. Тогава международен  екип на организацията с българско участие оказа спешна ветеринарна помощ на единствените две оцелели животни в зоопарка – лъв и мечка. „Четири лапи“ е единствената организация за защита на животните, която получавала достъп до град Мосул, в покрайнините на който тогава все още се водили престрелки. 

Кампанията на “Четири лапи” “Осинови. ме”  води подобна битка. Да, не във военна зона, но въпреки това всеки ден ние воюваме да се чуе и разбере, че всяко бездомно животно заслужава да получи любов, дом и адекватната грижа. Това е битка за която си заслужава всеки един от нас да хвърли усилия. Ако в разкъсаната от конфликти Сирия успяват да спасят 1000 кучета и котки то тук, в мирната ни страна, е хубаво да опитаме да постигнем по-големи резултати. 

осинови не купувай!

Търсене