Куче и дете

Няколко причини да вземете куче на детето си

Носят се един куп легенди за това как не е никак полезно и хигиенично децата да растат около животни.

30.1.2020

Всеки, който има  най-добър приятел куче вкъщи, осъзнава размера на щастие и безценни емоции, което то ни носи. Все по-често обаче има хора, които се притесняват да си вземат домашен любимец, защото имат деца вкъщи. Носят се един куп легенди за това как не е никак полезно и хигиенично децата да растат около животни. В дигиталната ера, в която живеем, смятаме, че едно куче може да даде на децата ни много повече от всички таблети, телефони и други електронни забавления, които ги затварят и лишават от пълноценно детство, изпълнено с приключения и вълшебни поуки. А колкото до хигиената – със или без куче, тя винаги е важна и това, че нямаме куче, не ни прави по-чистички.  

Ето един чудесен повод децата Ви да излязат навън и да са по-активни, отговорни,  състрадателни и здрави. Ще изброим 8 подкрепени от изследвания ползи за децата, когато семейството приюти куче в дома си. 

1. Домашният любимец учи на грижовност

 Проучванията показват, че децата са склонни да гледат на своя домашен любимец като на брат или сестра. Детето Ви лесно ще се научи да споделя, да проявява грижа към друго същество, ще бъде по-комуникативно и склонно да не проявява присъщия за единственото дете  егоизъм. 

2. Начин детето Ви да се научи на отговорност

 Отговорността при отглеждането на домашни любимци трябва да бъде споделяна от всички, в това число и от децата ни. Присъствието на куче или коте може да помогне на най-малките членове на семейството да проявяват инициатива да се научат как и защо трябва да се грижим един за друг, ежедневно – с много любов и внимание. Опитът, който има всяко дете, живяло с домашен любимец, е страхотен начален старт за израстването на достойни и отговорни хора. 

3. За да има детето Ви по-силен имунитет 

 Доказано е, че децата, които живеят с домашни любимци, се разболяват по-малко. Проучване показва, че всеки малък герой, израснал в дом, в който вече има куче, е по-малко податлив на респираторни инфекции и настинки. Кучетата носят различни видове бактерии, от които имунната системата на детето се научава да се защитава Това им помага да се преборят с куп други болести, докато растат. 

4. Детето Ви ще се усмихва по-често 

В днешно време броят на децата, които са диагностицирани с депресия, е висок. Но проучванията показват, че притежаването на домашен любимец може да намали шанса детето Ви да развие подобен проблем. Притежаването на куче намалява напрежението и подобрява настроението. Нужни са само няколко минути, прекарани с любимеца Ви, за да бъде предизвикано отделянето на редица важни хормони, включително серотонин, пролактин и окситоцин. Концентрацията на тези хормони определя благосъстоянието ни и това е начин да предпазим децата си от депресивни състояния.

5. Домашният любимец създава възможност за по-активен живот

Притеснявате се, че децата Ви не са достатъчно активни? Вземете си куче. Кучетата трябва да се разхождат редовно и това може да бъде от полза за здравето на детето Ви. Децата обичат да тичат и играят с кучета, така че това е възможност те да получават допълнителни доза упражнения. 

6. Кучетата помагат при развитието на речта 

Един от начините да помогнете на детето си, ако има затруднения с речта, е да му подарите куче. Това ще бъде от голяма полза за развитието му, тъй като то ще трябва да дава команди на кучето, да извиква името му. Това е допълнителен стимул, който ще помогне на детето Ви да превъзмогне затрудненията в речевото си развитие.

7. Кучетата помагат за подобряване на социалните умения

 Някои деца нямат проблеми да общуват с хора, но други са по-затворени. Редица проучвания показват, че деца, които имат куче, са склонни да бъдат по-социални. Това може да помогне на детето Ви да се сприятелява по-лесно, да изгражда дълготрайни приятелства и да е по-отпуснато по време на всекидневното си общуване. 

8. Кучетата възпитават по-бързо вземане на решения 

 Ако има едно нещо, което със сигурност децата Ви ще научат от съжителството си с куче, то е да мислят по-бързо. Когато се грижат за домашен любимец, те ще трябва ежедневно да вземат решения – често моментални. 

И така, убедени ли сте, че детето Ви има нужда от куче? Има множество предимства, базирани на изследвания, които подкрепят добавянето на пухкав приятел към семейството Ви. 

Да, те се лаят, скачат, понякога им потичат лиги и дори понамирисват, но осигуряването на дом за куче е едно от най-полезните и специални неща, които можете да направите за себе си, децата си и за здравето си. 

осинови не купувай!

Източник

DogIsGood.com

Търсене