куче и котка

Човек не може да се зарази с кучешки или котешки коронавирус

Глобалната тема по отношение на коронавируса вече засяга пряко и България.

11.3.2020

Румен Скрински от Actualno.com разговаря с ветеринарния лекар Симеон Маджаров относно някои митове и заблуди по темата с коронавируса, свързани с животните и човека.

Румен Скрински: Д-р Маджаров, има информации, че домашните любимци като котки например могат да са преносители на коронавируса. Къде е истината в това?

д-р Симеон Маджаров: Кучетата и котките боледуват от коронавирусни инфекции, но те се различават от тези при човека и трябва да бъдат разграничавани. 

Нека започнем с това, че от коронавирусни инфекции могат да боледуват бозайници и птици. Но при почти всеки вид причинителят е специфичен и различен. 

Човек също боледува от коронавирусни инфеции. В повечето случаи те протичат леко с грипоподобни симптоми. Изключение правят някои видове от предишни години – MERS и SARS и тазгодишният нов вид COVID-19. 

При кучетата има и друг вид заболяване. Това е така наречената кучешка кашлица, която протича със сходна симптоматика – силно изразена кашлица и респираторни проблеми. Само че тя е причинена от съвсем друг вид причинител – Кучешки параинфлуенца вирус (CPi) и най-често протича смесено с бактериална инфекция (Bordetella bronchiseptica). 

Тук отново става дума за 2 различни заболявания, които няма как да бъдат пренесени от животно на човек. 

Р.С.: Как може нашето куче или коте да се зарази с този вирус? Изобщо възможно ли е?

С.М.: На практика кучето и котката не могат да се заразят с човешкия коронавирус COVID-19. Следователно и човек няма как да се зарази с кучешки или котешки коронавирус. Коронавирусните инфекции при кучето и котката са известни от доста години и досега няма случай на заразени хора с този вид причинители. За тях дори има ваксини. 

Европейската ветеринарна организация (FECAVA) излезе със становище по този въпрос и съобщава, че на световно ниво все още няма случай със заразено животно. 

Р.С.: И все пак – при хипотетичен контакт с животно преносител, какво трябва веднага да направим като предпазна мярка за себе си?

С.М.: Както при всички останали заболявания, на първо място и от най-голяма важност е спазването на лична хигиена. Регулярно миене на ръцете, особено след пипане на животни. Дезинфекцията също е важна. Да се избягват много близки контакти с домашните любимци – спане заедно, близане по лицето (особено със животни, които излизат навън). 

Добре е да се грижим и за личната хигиена на кучетата след разходка. Както стана ясно, няма как да се заразим с кучешки или котешки коронавирус, но остава опасността от разпространение на заразата. Както знаем, един от основните проблеми на новата вирусна инфекция е начинът на разпространение – аерозолно (въздушно-капков път). Това е предпоставка за много лесно пренасяне на заболяването. Хипотетично, ако животно има контакт със заразен човек с COVID-19, то не може да се разболее, но може да бъде потенциален разпространител на заразата. Ето защо беше преустановен и износът на стоки от страните, засегнати от заболяването. 

Р.С.: А как да предпазим животинките в тази нова обстановка за България?

С.М.: Не се изискват специфични мерки за домашните животни. Важат същите мерки, както и при хората – да се избягва събиране на големи групи хора (и животни) на едно място и да се намалят временно контактите, за да се минимализира рискът от разпространение на инфекцията. 

Р.С.: Има ли по-специфична клинична картина, която се наблюдава, при домашно животно, носител на коронавирус?

С.М.: При птиците заболяването засяга горните дихателни пътища. При говеда и свине поразява храносмилателния тракт. Котките и кучетата също боледуват от коронавирус. 

Вирусът при кучетата поразява гастроинтестиналния тракт. Заболяването протича сравнително леко (в някои случаи, по-тежко и рядко със смърт), като могат да се наблюдават повръщане, разстройство, загуба на апетит, повишена температура, отпадналост. При навременно диагностициране (специфични бързи тестове) и лечение, симптомите отшумяват бързо и рядко може да настъпят усложнения. 

При котките коронавирусната инфеция се различава от тази при кучетата и може да бъде 2 вида. Първият вид засяга чревния тракт на котките. Най-често протича с диария. Вторият вид се води мутирала форма на първия и е смъртоносен за котките. Заболяването е нелечимо и се казва Котешки инфекциозен перитонит (FIP) и може да се прояви с най-различна симптоматика (повръщане, диария, слабеене, гърчове, течност в гръдната или коремна кухина). 

Има два вида FIP – мокър и сух. Някой котки могат да бъдат вирусоносители без проява на клинични симптоми. Тук също има диагностични тестове, които помагат за откриване на заболяването. 

Р.С.: Използвам случая, за да ви попитам кои са най-честите заболявания, които домашните любимци могат да предадат на човека? Нека ги припомним.

С.М.: Заболяванията, които могат да бъдат пренасяни от животно на човек, се наричат зоонози. 60% от всички заболявания и 75% от спешните инфекциозни заболявания при човека са зоонози. Те могат да бъдат от различен характер – вирусни, бактериални, паразитни. 

Има няколко начина на заразяване: 

  1. Директен. Става дума за директен контакт със слюнка, урина, фекалии, кръв, лигавици, телесни течности от инфектирано животно. Пипане – най-често галене или някакъв вид физически контакт, както и одраскване, ухапване и др. 
  2. Индиректен. Тук говорим за обитаване и посещаване на места, където е имало болни животни и е налична зараза. 
  3. Векторен. Чрез векторни преносители (паразити) – бълхи, кърлежи, комари. 
  4. Чрез храната. Тоест с консумация на заразени храни от животински произход и др. 
  5. Чрез водата. 

Рискови групи са: малки деца и възрастни хора, хора със хронични заболявания или слаб имунитет. Бременни. 

Някои от често най-често срещаните заболявания са: Антракс (бактериално), Бруцелоза (бактериално), Лептоспироза (бактериално), Бяс (вирусно), Лайшманиоза, Цистицеркоза (паразитно), Ехинококоза (кучешка тения – паразитно), Хепатит Е, Ку-треска, Токсоплазмоза (при котки – паразитно). 

Едни от най-често срещаните заболявания, пренасяни от кучето и котката на човека, са паразитните заболявания. Токсоплазмозата е много опасна – особено при бременни жени. Кърлежите, бълхите, комарите и мухите също пренасят много заболявания (някои могат да бъдат смъртоносни). Ето защо е важна редовната профилактика. 

Домашните любимци трябва да бъдат ваксинирани ежегодно (за вирусни заболявания) и обезпаразитявани редовно – всеки месец против външни паразити и на всеки 2 месеца против вътрешни паразити. При наличие на паразитоза обезпаразитяванията се правят и по-често в зависимост от конкретния случай. 

Не случайно е казано, че “Хуманният лекар лекува човека, а ветеринарният – човечеството”. 

Р.С.: Вие като ветеринарен лекар получавате ли запитвания за новия вирус и какво съветвате собствениците?

С.М.: При така стеклите се обстоятелства в страната от последните дни, зачестиха и случаите на запитвания от собственици на домашни любимци. Както знаем, в интернет има всякакъв вид информация, включително и такава с невярно съдържание. Ето защо моят съвет като медицинско лице, е да се доверяваме само на специалисти в областта – хуманни и ветеринарни лекари. Да следваме съветите на специалистите. Колкото прости и безсмислени да ни се струват, те са от изключително важно значение в тази ситуация. Има две неща, които със сигурност няма да помогнат – паниката и безхаберието (подценяване на ситуацията). Всеки човек трябва да има осъзнатост и чувство за отговорност. 

Д-р Симеон Маджаров е основател и главен лекар във ветеринарен център Vet Family. Научните му интереси са в областта на вътрешните болести, кардиологията, спешната медицина, образната и лабораторната диагностика, хирургията и други. Д-р Маджаров е участник в редица специализирани семинари, конгреси и стажове по ветеринарна медицина у нас и в Европа. 

осинови не купувай!

Източник

Actualno.com

Търсене