куче

ръцкият остров Егина е напът да стане първият остров без бездомни кучета

Благодарение на създаването на устойчив хуманен проект за гръцкия остров

15.7.2020

Остров Егина е пред реализирането на важно събитие и това е благодарение на двойката Тео Мумцидис и Силия Шилер, създатели на проекта “Zero Stray Pawject”. Всичко започва с първата им среща в ресторант на остров Миконос преди няколко години. В този момент те не си си представяли, че освен любовта помежду им, няколко години по-късно партньорството им ще окаже въздействие върху хуманното отношение към животните в Гърция. 

Благодарение на “Zero Stray Pawject”, те успяват да създадат устойчив хуманен проект за гръцкия остров Егина, който да намали броя на бездомните кучета. 

В момента проектът е напът да постигне целта си – да няма бездомни кучета в Егина. Тео и Силия си спомнят как осиновяването на собствения им домашен любимец Каприз от остров Миконос ги е довело до създаването на многостранен подход, който се надяват, че ще послужи като пример и за други страни. 

Двойката споделя как в седмицата на тяхната сватба осиновяват кучето си Каприз от импровизиран приют, което им отваря очите за проблема с бездомните животни. 

 „Беше доста сърцераздирателно да видя не само Каприз, но и другите кучета, седящи там и чакащи с надежда човек да ги вземе преди края на сезона и тогава, Бог знае какво, би станало през зимата”, споделя Тео Мумцидис.

Тогава двойката решава да помогне за изграждането на подходящ приют на острова. Това ги научава, макар и приютите да са изключително важен компонент за решаването на проблема с бездомните кучета, ако не бъде обърнато внимание на първопричината, никой приют, колкото и да е голям, няма да бъде достатъчен, за да поеме всички нуждаещи се животни. Това ги кара да се фокусират върху първопричините на проблема, които са изоставяне, безотговорно отношение и липса на регистрация на кучетата. 

Макар да признават, че помощта им чрез осиновяването на животно в Миконос е била  „чиста емоция“, Егина, където проектът е фокусиран през последните няколко години, е първото място, където двамата гърци подхождат със систематично решение към проблема.

Бездомно куче

„В Гърция има много съществуващи публични политики, които са много мощни, но просто не се използват. Разбира се, има неща, които трябва да се подобрят, но това, което се опитваме да направим, в случая на Егина, която е нашата първа локация, е да обединим хората – кметът, общината, другите заинтересовани страни, хуманното отношение към животните на острова, полицията, бреговата охрана, гражданите – при съществуващата законова рамка и намирането на балансирано решение за елиминиране на бездомните кучета “, обяснява Тео. 

Тео Мумцидис отбелязва, че е много важно проекта в Егина да завърши успешно, за да докаже, че всичко е възможно да се реализира устойчиво, с участието на обществото и без нехумани мерки като отравяне или убийство. 

“Всяко бездомно куче, което виждате на улицата, някога е било нечий домашен любимец или потомство на нечий домашен любимец – и това е нещо, което се наблюдава в цял свят. Това, което правим, е комбинация от де-анонимизиране на кучетата, давайки им глас. Това се постига, като ги маркираме с микрочип, както е продиктувано от закона, след това се опитваме да работим със собственици, които може би не са се замисляли какво да правят, когато кучето им има кученца. Ние също така обучаваме населението на отговорна собственост на домашни любимци, започвайки от местните училища“, споделя Силия. 

Развълнувана от ентусиазма към проекта, който вижда в общността, Силия дава признание за успешния си резултат на всеки местен участник и гражданите на Егина – особено на директора на общественото здравеопазване София Хацина, която обозначава като „местен герой“. „Не е само заради нас. Това е усилие на общността“, категорично заявява тя. 

Първата стъпка от проекта започва с проверки от страна на полицията и бреговата охрана за наличие на микрочип. Това довежда много собственици да чипират кучетата, което от своя страна намалява броя на изоставянето на кучета. Следваща стъпка е целенасочени кампании за кастриране и насърчаване на субсидираното кастриране. 

“Нашата цел е да няма повече бездомни кучета не само в Егина, а и във всяка една точка на Гърция. Също така се надяваме, че ще имаме и други организации, които копират нашия модел, така че да можем да постигнем нулеви бездомни кучета в повече региони“, споделя Силия. 

Всяко собствено куче, което е микрочипирано и регистрирано в общинския регистър, получава свой собствен етикет, който показва уникалния му регистрационен номер в Егина. 

Само за две години от старта на амбициозния проект приблизително 50% от всички кучета в Егина са чипирани. Тео се надява, че следващата година по това време изоставянето на кучета ще бъде значително намалено, като се предполага, че полицията продължава проверките със същата интензивност, с която са действали преди пандемията от COVID-19. 

Разбира се, в бъдеще трябва да бъдат разгледани повече фактори, които допринасят за проблема, включително импулсът за купуване и потребителския манталитет, често срещан при търговията със животни в зоомагазините.  

„Отговорните животновъди съветват  бъдещите собственици, докато в зоомагазините няма нито съвети, нито консултации, просто отивате и купувате домашен любимец, както купувате килим, и това е проблем. 

Според нас кучетата и котките не трябва да се продават в зоомагазините. Няма нищо лошо в отговорното развъждане, но ако някой би искал да купи от развъдник, трябва да отиде директно при него и да се сдобие с кученцето или котето. Зоомагазините могат да продават други животни, като папагали и златни рибки, но кучетата и котките, които се продават там, обикновено са с последващи проблеми“, посочва Тео. 

С оценките на СЗО, които показват, че броят на бездомните кучета в световен мащаб е достигнал до 600 милиона, човек може лесно да осъзнае мащаба на проблема и именно там двамата визионери и техните съюзници се надяват, че проекта “Zero Stray Pawject” може да окаже своето положително влияние. 

осинови не купувай!

Сподели сега

Търсене