куче

Грижа за възрастното куче – какво трябва да знаем

Факт – остаряването е неизбежен естествен процес – не можем да махнем с вълшебна пръчица и да го възпрем. 

22.1.2020

Ако искаме да имаме домашен любимец, трябва да знаем, че същите проблеми, които възникват при хората, съпроваждат и животните, когато напреднат годините. В този момент трябва да се има предвид, че голяма част от основните им нужди, в т.ч. храна и движение, се променят. Така и грижите за тях трябва да се променят, за да може да изживееят зенита на годините си максимално здрави и щастливи. 

Може би се питате: „Как да разбера кога вече кучето ми е възрастно?“ 

Като цяло в зависимост от породата и размера на кучето, когато то навърши 7 години вече се приема за възрастно. Големите породи като немски дог и ирландски вълкодав остаряват още на шестата си година, докато породи като “Той пудел”  може да усетят ефектите от стареенето, когато навършат чак осем или девет години. 

Това, което специалистите съветват, ако кучето е по-възрастно, да се следи за промени в държанието и външния му вид. 

Едно от първите неща, които може да забележите с възрастта на вашето куче, е, че то не е толкова пъргаво, колкото преди. То се придвижва по-бавно по стълбите, може да се появи и леко накуцване по време на или след разходки. Има и проблеми със скока на легло, диван или в колата. 

Точно като хората, кучетата развиват артрит, най-често срещаният вид ставно и костно заболяване. Проучванията показват, че добавките, съдържащи глюкозамин, хондроитин и метилсулфонилметан (МСМ) могат да бъдат полезни при нарушения на ставния хрущял. Ако вашето куче проявява по-остра болка е най-добре да се свържете  с вашия ветеринарен лекар, за да ви предложи метод на лечение – акупунктура, масаж, хидротерапия, противовъзпалителни или кортикостероиди. 

куче

Друг очевиден признак на стареене включва нарушения в слуха и зрението. Може да забележите замъгляване в очите на вашето куче, което е признак на катаракта. В същото време то може да не отговаря толкова добре на вашите повиквания, както  преди, сигнализирайки за някаква загуба на слуха. И двата случая не са фатлни, но променят качеството на живот – много слепи или глухи кучета се приспособяват бързо и се опраят доста добре в своята среда, въпреки увреждането си. 

Затлъстяването е сериозен проблем при възрастните кучета и може да има тежки последствия. Всъщност затлъстяването може да бъде важен фактор за всички споменати до тук заболявания, което означава, че трябва да съобразите каква храната (и награди!) давате на своя любимец. Кучешката храна, която сте давали на кучето си, когато е било по-младо, вече не е подходяща за него. Най-добре е да я замените със специално създадени храни за възрастни кучета, която ще помогне за поддържането на здравословно теглото и ще ми осигури допълнителното подхранване, от което възрастният организъм се нуждае. 

Поведенчески и когнитивни проблеми: 

Да, и кучетата могат да страдат от деменция. Подобно на Алцхаймер, кучешката когнитивна дисфункция (CCD) може да причини безброй поведенчески проблеми, като объркване и дезориентация в позната обстановка, хленчене или лай без видима причина, повишена тревожност и / или агресия. 

куче

Някой от тези симптоми може да сочат сериозно медицинско състояние, затова винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, ако видите подобни проявления. 

За съжаление няма лечение за кучешката когнитивна дисфункция CCD, но има неща, които могат да помогнат на вашия любимц. Физическата и психическа стимулация чрез игри и занимания често може да облекчи проблемите в поведението. Храненето със специална храна за възрастни кучета, или добавяне на хранителни добавки с антиоксиданти, като кокосово масло могат да имат положителен ефект върху нарушената когнитивна функция. 

Най-добрият превантив за всички тези заболявания е да водите кучето си на ветеринар за редовни прегледи на всеки шест месеца. В крайна сметка, обаче, най-важното, което можете да направите за възрастното си куче, е да се уверите, че то остава ценен член на вашето семейство. 

Накрая е редно е да отделим и няколко реда във връзка с осиновяването на кучета в по-зряла възраст. В приютите е пълно с кучета, които се нуждаят от домове, но е по-вероятно да не бъдат осиновени, защото често пъти хората предпочитат по-млади кучета. Истнате е, че възрастните кучета също могат да бъдат лоялни и любящи любимци и дори са по-подходящи в някои случаи. Възрастни кучета са с по-улегнал и спокоен характер и не е нужна допълнителна дресировка, защото най-верятно в даден етап от живота си са усвоили основните команди – „Ела!“,“Следвай ме!“ и „Седни!“. Това ще ви спести много време и енергия, която ще трябва да посвети в обучението на по-млад любимец. Възрастните кучета са преминали фазата на хиперактивното кутре, което ще рече, че има нищожна вероятност за бели и пакости у дома ви. Много от тях се разбират добре и с малки деца, тъй като е вероятността да са живяли в семейство преди приюта е голяма. 

Осиноавявайки по-старо куче, освен, че давате шанс за достоен живот, вие доказвате стойността и красотата му във всички негови възрасти и етапи! 

осинови не купувай! 

Търсене