Две котки

Искате ново куче или коте, а вече имате поне едно вкъщи?

Понякога един домашен любимец не стига, особено за хората като нас, които не могат да живеят без тях.

4.3.2020

Въпреки това, не бива да си осиновяваме още и още просто защото ги обичаме. Решението дали да прибавим още един член към нашето семейство не трябва да се прави с лека ръка, а да е добре обмислено. Ако нямате достатъчно свободно време, което да отделите за правилното и отговорно отглеждане на ново куче или котка, то и за двете страни е по-добре да не си взимате. Това важи  особено, ако става въпрос за малко кученце, тъй като те имат нужда от много внимание и не бива да остават сами за дълго време докато не поотраснат. 

Дори да имате нужните ресурси за отглеждането на нов домашен любимец, ако вече си имате един вкъщи, вземете под внимание характерите на животните и помислете дали ще могат да живеят заедно под един покрив. Някои са по-приятелски настроени към други, някои не искат да делят територията си. Всяко животно си има собствен нрав и това е ключов фактор, който трябва да играе роля в решението за нов домашен любимец. Но има и начини, по които отношенията между любимците вкъщи да се изгладят. 

Ето някои съвети за избягването на конфликти: 

Две кучета

Две кучета

Често мислим кучетата за много дружелюбни и екстровертни, но това не означава, че две кучета биха си станали приятели веднага. 

 • Когато запознавете две кучета, гледайте това да се случи на непознато и неутрално за тях място – някъде навън например. Препоръчително е двама човека да държат кучетата на каишка, като ги оставят сами да се приближат едно към друго.
 • Не ги карайте да са заедно и да си играят насила.
 • Следете как се държат едно с друго. Ако се държат враждебно, опитайте да ги отделите и изчакайте да се успокоят. Възнаграждавайте приятелското поведение вербално или с храна.
 • Когато сметнете, че кучетата се разбират достатъчно добре, заведете ги вкъщи, като скриете всичко, заради което е възможно да се сбият – играчки, храна и др.

 

Две котки

Две котки

Котките имат разнообразни и коренно различаващи се характери. Някои са самотни и не обичат социалните контакти, други могат да са най-обичливите същества. Може да отнеме година-две докато две котки си станат приятели, а може и да не се случи никога. Възможно е просто да се научат да се отбягват една друга. Но колкото повече котки има вкъщи, толкова по-голям е шансът за конфликт. 

 • Ако котката ви вкъщи ясно показва, че не обича други животни, силно препоръчително е да се откажете от идеята за още един любимец.
 • Ако все пак смятате, че може да има разбирателство между тях, не ги запознавайте веднага една с друга. Дръжте ги в две съседни стаи и им дайте възможност да могат да се чуват и помирисват през затворена врата.
 • След 2-3 дни им сменете местата, за да могат да свикнат с миризмата на друга котка.
 • Ако няма съскане или други признаци на враждебност, опитайте да ги срещнете. Препоръчително е да е след хранене или след дълга игра, когато са отпуснати и щастливи.
 • Следете поведението им и ако има проблеми, консултирайте се с експерт.

 

Ако искате котка, а имате куче вкъщи

Трябва да знаете, че някои кучета гледат на котките като на плячка, а други просто обичат да ги гонят. Разликата в размерите обаче означава, че едно куче лесно може да нарани котка при игра. 

 • Преди да си вземете котка, трябва да сте сигурни, че кучето ви е послушно и отговаря на команди като “седни”, “стой” и “ела”.
 • Дръжте ги в съседни стаи и както при случаи с две котки, ги оставете да се надушат и чуват един друг.
 • Ако се държат добре, срещнете ги, като държите кучето на каишка и то е в легнала позиция, а котката в другия край на стаята. Повторяйте това докато сте сигурни, че няма да се сдърпат.
 • Оставете котката да се приближи до кучето, като възнаграждавате кучето за спокойно поведение.
 • Направете така, че кучето да няма достъп до храната и до тоалетната на котката, тъй като то може да тръгне да яде и от двете.

 

Ако искате куче, а имате котка вкъщи

Същите методи важат и тук, но имайте предвид, че котките са по-предпазливи що се отнася до територията им и не я споделят толкова лесно. Тоест, социализирането вероятно ще отнеме повече време, когато кучето е новодошлото вкъщи. 

 • Такива резки промени в средата могат да са много стресиращи за една котка. Тя може да спре да яде и да пие вода, да се крие постоянно или да върши нещата, които трябва да върши в тоалетната, но върху леглото ви.
 • Стресът от ново куче вкъщи може да съкрати живота на възрастна котка драстично. Най-добре би било да си вземете малко кученце и малко котенце наведнъж, но това е доста трудоемка задача и изисква много време и грижи.

 

Често виждаме котки и кучета противопоставени във всякакви филми, анимации и т.н. Но това не означава, че не могат да са приятели и има безброй примери за това. 

осинови не купувай!

Източник

triblive.com

Сподели сега

Търсене