куче

Как да се грижите за кучето си през лятото?

Конкретни съвети

22.6.2020

Въпреки че времето с нищо не показва, че вече е краят на юни месец, лятото със сигурност е съвсем близо и трябва да очакваме повишаване на температурите. Много добре знаем, че не трябва да излизаме по време на пиковите часове, когато е най-топло и да стоим на хладно, но в същото време е добре да помислим и за домашните си любимци. 

Повечето от нас имат кучета, които им правят компания у дома и веднага се превръщат в част от семейството. Освен че трябва да ги храним редовно и да ги разхождаме, четириногите ни приятели имат нужда и от подходяща грижа през летните месеци. Времето им навън трябва да бъде лимитирано, а приемът на вода повече от обикновеното. 

Високите температури могат да причинят сериозни проблеми на най-добрия Ви приятел, включително и топлинен удар. Затова е важно да знаете няколко правила, които да следвате през следващите топли дни.

1. Не използвайте слънцезащитен крем, подходящ за хора 

„Не прилагайте слънцезащитни продукти или препарати против насекоми върху Вашия домашен любимец, ако те не са предназначени за животни“, казва Лори Бирбер пред Insider. Да, вярно е, че кучетата са податливи на слънчево изгаряне и ухапване от насекоми, но това не значи, че трябва да използвате същите неща, които сте си купили за Вас. Много слънцезащитни кремове и репеленти против насекоми съдържат съставки, които са вредни, ако попаднат в организма на кучето. 

Не забравяйте, че Вашият домашен любимец не разбира какви са тези продукти или защо се използват. Ако решите да покриете кожата им с тях, има голям шанс той да изследва нещото, използвайки носа или езика си. 

Бирбер съветва да потърсите слънцезащитен крем или спрей за насекоми, които са създадени специално за животни. Те обикновено не съдържат същите съставки като човешките версии. Въпреки това, бъдете внимателни, защото някои спрейове, които са подходящи за кучета, може да бъдат токсични за котките. 

След като намерите точния продукт, прочетете добре инструкциите и го тествайте на малка част от кожата на Вашия любимец, преди да го използвате по цялото тяло. Това ще Ви разкрие дали животното има алергична реакция. Ако имате притеснения относно здравето на четириногия Ви приятел, трябва да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар. 

2. Носете достатъчно вода със себе си 

Подобно на хората, домашните любимци са податливи на дехидратация, ако не пият достатъчно вода. Ако ще предприемате дейности на открито, като къмпинг или пикник, задължително е винаги да имате на разположение достатъчно вода за Вашия приятел. Може да вземете със себе си и малка купичка, от която кучето да пие. 

През деня кучетата трябва да пият до 300 мл вода за всеки килограм телесно тегло, което имат. Не чакайте домашният Ви любимец да изглежда жаден или да Ви се моли за вода. Периодично проверявайте как се чувства и дали има достатъчно в купичката. 

Куче

3. Топлинен удар 

Топлинният удар е животозастрашаващо медицинско състояние, белязано от невъзможност за намаляване на телесната температура. Тъй като кучетата нямат потни жлези по тялото си, те регулират температурата си чрез издишане. От друга страна, котките се охлаждат, използвайки собствената си слюнка и облизват тялото си. 

Както кучетата, така и котките, заедно със зайците, морските свинчета и други гризачи, са податливи на топлинен удар. Ако не се лекува, това състояние може да причини тежки, потенциално необратими щети на органите на Вашия домашен любимец. 

Някои признаци на топлинен удар при кучетата включват припадъци, ступор и поведение на делириум. Котките могат да показват симптоми чрез прекомерно хапане, слабост или зачервяване на езика. Ако забележите нещо подобно, незабавно се свържете с вашия ветеринар. 

4. Разходки 

Ако земята е твърде гореща за Вашите боси крака, тогава определено е много гореща за лапите на домашния Ви любимец. През деня изключително високите температури могат да доведат до ужасно топъл асфалт. В някои места се е съобщавало за толкова топла повърхност, че може да причини изгаряне от втора степен. 

Освен това извеждането на кучето по време на гореща вълна го излага на риск от дехидратация и топлинен удар. Опитайте се да разхождате любимеца си вечерта, за да сведете до минимум тези опасности. Друг вариант за превенция е осигуряването на обувки, въпреки че трудно ще накарате животното да стои с тях в топлото време. 

5. Не ги оставяйте дълго време навън 

За домашните любимци излагането на висока температура може бързо да се превърне в сериозен проблем и да доведе до топлинен удар. Не забравяйте, че те не могат да регулират телесната си температура като хората, така че е важно да ограничите времето им в изключително гореща среда. 

Това означава, че ако ще бъдете навън, на работа или отивате до магазина, затворете терасата, за да не може кучето Ви да излезе навън. Ако все пак искате то да подиша въздух докато Ви няма, осигурете му добра сянка и много вода. 

6. Не оставяйте животното си без надзор 

Внимавайте, когато оставяте домашните си любици без надзор в близост до басейни, особено ако имате такъв в двора си. Не всички животни могат да плуват и едно падане във водата може да завърши с фатален край, ако не сте наоколо. Ако за първи път водите кучето си на басейн или на море, запознайте го с водата постепенно, за да свикне с нея. 

Никога не го хвърляйте против волята му. Това не само го плаши, но може да бъде и опасно. Не вярвайте на приказките, че по този начин кучето ще се научи да плува. Ако планирате да вземете домашния си любимец на разходка с лодка, осигурете му спасителна жилетка. 

осинови не купувай!

Източник

tialoto.bg  АвторДарена Найденова 

Търсене