кучета

Кучетата ви правят щастливи

Научни изследвания показват, че собствениците на кучета са много по-щастливи от останалите хора. 

15.6.2023

Неслучайно кучето се слави като най-добрия приятел на човека. Според проучвания стопаните на кучета са много по-щастливи от останалите хора. Но как едно на пръв поглед толкова различно от нас същество може да променя емоционалното състояние на човек?

Изследванията се фокусират върху влиянието на кучето в живота нa човека, неговото емоционално здраве и физическа активност. То се отнася до няколко основни посоки. Кои са те и в какво се изразяват? Прочетете статията докрай, за да научите много любопитни факти.

бау-бау липсвах ли ви?

"Аз съм най-добрия приятел на човека, защото го разбирам, усещам емоциите му и мога да му бъда страхорна компания."

5 положителни факта за стопаните на кучета

  • Домашните любимци оказват влияние върху нивата на щастие, които техните стопани изпитват
  • Стопаните на кучета са доказано по-комуникативни и социални
  • Собствениците на кучета са по-активни физически и прекарват повече време навън
  • Хората, които предпочитат куче за домашен любимец са по-склонни да създават семейства
  • Съжителството с куче намалява нивото на стрес и удължава живота

Кучето оказва влияние върху нивото на щастие

Според проучване близо 40% от собствениците на кучета твърдят, че са „много щастливи“. За сравнение – при собствениците на котки този процент пада под 20, а при тези, които имат и котка, и куче, е около 28%. 

Стопаните на кучета са единодушни също, че обожават да прекарват време с домашния си любимец и че компанията му им помага, за да се отърсят от стреса и проблемите. За тях той е член на семейството.

Нещо повече, кучетата чуват ритъма на сърцето на своя стопанин дори веднага с прибирането му вкъщи. Ето защо разпознават дали сте уморени или напрегнати от дългия работен ден, дали сте готови да им обърнете внимание и да поиграете с тях или просто имате нужда да полежат в скута Ви и да успокоят напрежението.

pet

Стопаните на кучета са доказано по-социални

Нека приемем, че нивото на щастие може да не зависи само от съжителството с куче. Съществуват и други фактори, които доказват положителното влияние. Международно изследване е потвърдило, че стопаните на кучета са много по-открити, общителни и дружелюбни личности, имат много приятели, обичат забавленията и излизат често сред хора. Така че техният характер вероятно също се отразява на нивото им на щастие. Кучето е просто едно приятно допълнение. 

Собствениците на кучета са по-активни и физически

Активната физическа дейност завишава чувството на щастие и удовлетвореност, изпълва ви с енергия и позитивизъм. Проучванията сочат, че стопаните на кучета изминават около 30 км повече седмично в сравнение с хората, които нямат куче. 

Също така стопаните на кучета прекарват немалка част от деня си навън, по-склонни са да се запознават и да общуват с другите хора, което ги приобщава към един социален кръг. 

Собствениците на кучета са по-склонни да създават семейства

Стопаните на кучета е по-вероятно да се задомят и да имат деца в сравнение със стопаните на котки например. Проучванията сочат, че семейства с деца най-често избират именно куче за свой домашен любимец. Съжителството с куче създава много нови положителни изживявания и емоции в дома. 

family with a dog

Съжителството с куче намалява нивото на стрес и удължава живота

Благодарение на физическата активност и дейния социален живот собствениците на кучета е по-малко вероятно да страдат от сърдечно-съдови заболявания. Също така стопаните съобщават, че са изградили изключително близка и здрава връзка с домашния си любимец, което спомага за намаляване на стреса. 

И накрая, кучето е отлична причина да създадете нови приятелства, да преживеете нови неща, което е чудесно и за физическото, и за психическото Ви здраве. 

осинови не купувай!

Източник

obekti.bg
four paws dog

Набор от съвети за отговорни стопани


Селекцията публикации на ЧЕТИРИ ЛАПИ предлага множество съвети и полезна информация за Вас и любимите Ви опашатковци

прочети тук

Търсене