кучета

Научни изследвания показват, че собствениците на кучета са много по-щастливи от останалите хора

Неслучайно кучето се слави като най-добрия приятел на човека

2.7.2020

Неслучайно кучето се слави като най-добрия приятел на човека. Според проучвания стопаните на кучета са много по-щастливи от останалите хора. Изследванията се фокусират върху влиянието на кучето в живота нa човека, което се изразява в няколко основни посоки: 

EКучето оказва влияние върху нивото на щастие

Според проучване близо 40% от собствениците на кучета твърдят, че са „много щастливи“. За сравнение – при собствениците на котки този процент пада под 20, а при тези, които имат и котка, и куче, е около 28%. Стопаните на кучета са единодушни също, че обожават да прекарват време с домашния си любимец и че компанията му им помага, за да се отърсят от стреса и проблемите. За тях той е член на семейството. 

Съществуват и други фактори, които доказват тази теория

Нека приемем, че нивото на щастие може да не зависи само от съжителството с куче. Изследване обаче е потвърдило, че стопаните на кучета са много по-открити, общителни и дружелюбни личности, имат много приятели, обичат забавленията и излизат често сред хора. Така че техният характер вероятно също се отразява на нивото им на щастие. Кучето е просто едно приятно допълнение. 

Собствениците на кучета са много по-активни и социални

Активната физическа дейност завишава чувството на щастие и удовлетвореност, изпълва ви с енергия и позитивизъм. Проучванията сочат, че стопаните на кучета изминават около 30 км повече седмично в сравнение с хората, които нямат куче. Също така стопаните на кучета прекарват немалка част от деня си навън, по-склонни са да се запознават и да общуват с другите хора, което ги приобщава към един социален кръг. 

Собствениците на кучета са по-склонни да създават семейства

Стопаните на кучета е по-вероятно да се задомят и да имат деца в сравнение със стопаните на котки например. Проучванията недвусмислено сочат, че семейства с деца най-често избират именно куче за свой домашен любимец. Съжителството с куче създава много нови положителни изживявания и емоции в дома. 

Съжителството с куче намалява нивото на стрес и удължава живота

Благодарение на физическата активност и дейния социален живот собствениците на кучета е по-малко вероятно да страдат от сърдечно-съдови заболявания. Също така стопаните съобщават, че са изградили изключително близка и здрава връзка с домашния си любимец, което спомага за намаляване на стреса. 

И накрая, кучето е отлична причина да създадете нови приятелства, да преживеете нови неща, което е чудесно и за физическото, и за психическото ви здраве. 

осинови не купувай!

Източник

obekti.bg

Търсене