котка

Как хора и домашни любимци си помагат взаимно по време на пандемия

Всичко сочи, че животът с куче или котка вкъщи е по-спокоен, отколкото без.

8.4.2020

Изведнъж, след развитието от последните няколко седмици, това да имаш домашен любимец вкъщи се превърна в нещо още по-ценно от преди. Било то, за да се разходим навън с тях или заради любовта и комфорта, които внасят в затвореното ни ежедневие. Всичко сочи, че животът с куче или котка вкъщи е по-спокоен, отколкото без. 

И изглежда все повече хора стигат до този извод, тъй като в САЩ, но и не само, се наблюдава изключителен ръст в осиновяването на домашни любимци. И въпреки че много приюти са останали без животни за осиновяване вече, има още стотици хора, които чакат на опашка да се сдобият с другарче. Но не само ние имаме нужда от тези четириноги същества. Поради наложената социална дистанция, голяма част от служителите в приютите за животни се налага да си останат вкъщи, следователно няма кой да се грижи за животните там. 

Още един аспект, в който домашните любимци са от голяма помощ, е рутината, в която ни вкарват. Да имаш куче или котка вкъщи означава да полагаш грижи, означава да се посветиш на нещо. А може би сега повече от всякога имаме нужда от това. 

куче

Освен това, още нещо любопитно, което би било от голямо значение в борбата ни с COVID-19, е невероятното обоняние на кучетата. Както знаем, те са способни да надушват различни видове заболявания и тази разновидност на коронавируса може да е от тях. В тази посока работи британската благотворителната организация “Медикъл Дитекшън Догс”, за която Ви разказахме наскоро. Те обучават кучета да надушват рак, Паркинсон, бактериални инфекции и според тях това обучение може да се приложи и за COVID-19. 

Относно това дали има шанс някое животно да зарази човек с този вирус, липсват доказателства споделят експертите. 

Изглежда, че най-големият „риск“ за хората, които приемат временно животни в домовете си по време на пандемията, е, че ситуацията ще бъде повече от временна. „Ако историята е ориентир, има голям шанс много от тези домашни любимци да се превърнат в постоянни обитатели в тези домакинства.“ – споделя Джим Тедфорд, изпълнителен директор на Асоциацията за повишаване на хуманното отношение към животните. 

осинови не купувай!

Източник

ABC News

Сподели сега

Търсене