котка

Котката Ви е непослушна? Може би ѝ липсвате

Според последни проучвания, ако котката Ви дере мебелите вкъщи или не ходи до тоалетна, където трябва, проблемът вероятно не е у нея.

22.4.2020

Според последни проучвания, ако котката Ви дере мебелите вкъщи или не ходи до тоалетна, където трябва, проблемът вероятно не е у нея.  

Безпокойството, което кучетата изпитват, когато стопаните им ги оставят вкъщи, е добре документирано. Но едва наскоро започнаха да се правят проучвания върху връзката между котките и техните стопани, както и как самотата влияе на поведението на една котка. 

Едно такова проучване е проведено в Бразилия. В него участие взимат 130 собственици на котки, които отговарят на въпроси за поведението на своите четириноги любимци и условията, в които те живеят. Въпросникът е базиран на минало проучване, което е изследвало същите проблеми, но при кучетата. Резултатите сочат, че 30 от 223 котки (13,5%) имат поне един проблем, свързан с безпокойство от раздяла със стопанина, като например разрушително поведение или нетипично психично състояние. Този извод опровергава едно всеобщо схващане, че котките не се привързват към стопаните си и че им е по-приятно да са сами. 

Освен това, от резултатите на проучването излиза, че котките с поведенчески проблеми е по-вероятно да живеят в дом без жени или в такъв със стопани между 18 и 35 годишна възраст без други домашни любимци и без играчки. Според експертите, провели изследването, по-младите хора с котка вкъщи може да я подлагат на повече стрес от обичайното, тъй като обикновено младите хора имат по-непредвидимо ежедневие и не си стоят вкъщи толкова много. Възрастните хора пък са подходящ избор за стопани на котки, защото рутината и дисциплината карат четириногите ни приятели да се чувстват комфортно. 

Ако вече имате една котка вкъщи и обмисляте да ѝ намерите другарче, можете да прочетете повече тук

котка

Но причините за проблемното им поведение не се изчерпват само с безпокойството от раздяла със стопанина им. Понякога проблемите могат да се дължат на начина на живот, който им предоставяме вкъщи. Котките предпочитат да се хранят по-често от нас, но с по-малки порции. Също така, недостатъчното редовно почистване на тоалетната може да е причина за раздразнение у тях. Но, ако котката Ви се изхожда върху леглото Ви и въпреки Вашите усилията, тя продължава да го прави – заведете я на ветеринарен лекар. 

За всеки дом, в който живеят котки, е от голямо значение да има разнообразие от играчки в него. Ловуването и игрите са изключително важни за развитието на една котка. Ако тя няма как и върху какво да упражнява уменията си, това би довело до сериозни негативни последствия. Играчките могат да имат вид на плюшени мишки, топчета и други. Даже още по-добре е, ако Вие самите си играете с нея като например вържете конец на края на някоя пръчка, а на върха му завържете намачкан станиол или сгъната на панделка шумкаща торбичка и започнете да я размятате наляво-надясно. Забавлението е гарантирано, както за Вас, така и за котката Ви. 

Друг важен елемент, който трябва да имате в дома си, ако притежавате котка, е специален кът, в който тя може да отиде и да бъде сама, ако иска. 

Котешкото поведение ще продължи да се изучава, но все пак можем да си извлечем изводи от вече проведени изследвания, за да осигурим щастлив живот за нас и нашите любимци. 

осинови не купувай!

Източник

CNN Health

Търсене